• Håkan Löfgren, LO, vill förändra upphandlingen inom offentlig sektor. Foto: Pressbild


Intresset från andra kommuner är stort.
– Om rapporten från Malmö slår väl ut, är det många kommuner som är beredda att anta modellen, säger Håkan Löfgren, samordnare för frågan på LO.

Staten, kommunerna och landstingen gör upphandlingar för ungefär 500 miljarder varje år. Samhället skulle tjäna skattepengar på om entreprenörerna använde sig av vit arbetskraft. Håkan Löfgren vet vad fackets vinst är:
– Kan man få ordning på fusket så slipper vi många av våra tvisteförhandlingar.

Vid senaste LO-kongressen fattades beslutet att organisationen med 14 förbund bakom sig skulle ta över arbetet att sprida Vita jobb modellen. LO-distrikten har till uppgift att informera in i politiken lokalt. De ska också se till att motioner skrivs och samordna förbunden. Intresset märks mest bland socialdemokratiskt styrda kommuner.
– Framför allt borgerligt styrda kommuner vänder sig mot att fackförbunden är med och styr i det här. Men jag tror det kommer att vända eftersom det här är så fördelaktigt för kommunerna, säger Håkan Löfgren.

LO:s samordnare har också ifrågasatt vart arbetsgivarorganisationerna håller hus. Han har träffat Almega som organiserar många städföretag. Då framkom att 60 procent av deras medlemmar inte lägger bud vid offentliga upphandlingar eftersom det inte är lönt.
– Almega blev entusiastiska och vill vara med, säger Håkan Löfgren och berättar att han ska träffa fler arbetsgivarorganisationer för att få med dem på tåget.
– Alla tjänar på det utom buset.

HELENA FORSBERG

LÄS MER:
Vita jobb – modell för framtiden?