Torsdagen den 23 maj 2019

← Senaste numret • 4 2019

Målarnas Facktidning nr 4 - 2019
Klicka på bilden

  • Foto: Tomas Nyberg

Vita jobb – modell för framtiden?

Nyheternyheter

Malmö har upphandlat entreprenadjobb för 100 miljoner enligt en modell där inte bara prislappen spelar in utan också villkoren för de anställda och ansvaret mot samhället.

– Vi har fått in färre anbud och det ser vi som tecken på att de som inte följer regelverket har avstått.

Även Kil i Värmland bygger en skola med liknande krav.Upphandlingsmodellen Vita jobb är framtagen av Kurt Junesjö, expert på arbetsrätt, Stockholm stads jurister och LO-förbunden Målarnas, Elektrikerna, Byggnads, Transport, Fastighets och Kommunal. Modellen prövades redan 2005-2006 i Stockholm och är anpassad till EU-lagstiftningen. I Stockholm avskaffades upphandlingsmodellen när borgarna tog över.


Malmö stad har gått ett steg längre, förutom kollektivavtalsenliga villkor kräver de att företagen tar ett socialt ansvar genom att ge sysselsättning till arbetssökande. Pilotprojektet avslutades i oktober och håller nu på att utvärderas innan beslut ska tas att eventuellt införa upphandlingsmodellen permanent. I så fall ska den omfatta upphandling av alla tjänster i Malmö stad. Fackförbundens del i projektet har varit att ställa upp med ombudsmän som kontrollanter.


I pilotprojektet har byggentreprenader ingått på Bellevuegårdens förskola och ett LSS-boende. Eftersom byggena inom projekttiden inte hunnit så långt som till måleri har förbundets ombudsman Thomas Westman inte blivit anlitad för någon kontroll.

– Jag hoppas att politikerna har den korta tiden i åtanke. Det är svårt att lämna en rapport på så lite och det underlaget ligger till grund för ett viktigt politiskt beslut, säger Thomas Westman.


Målareförbundets ombudsman hoppas att Malmö kommun beslutar att använda modellen fullt ut, själv har han som fritidspolitiker för socialdemokraterna i Trelleborg lämnat in en motion att även den kommunen ska införa Vita jobb-modellen.

– Om en kommun får in Vita jobb i alla upphandlingar kommer det att påverka positivt. Om de seriösa företagen gynnas kanske de i sin tur behöver anställa fler, säger Thomas Westman.

Andreas Schönström berättar att de företag som deltagit i anbudsförfarandet är positiva till att modellen gynnar de företag som vill göra rätt. Svenskt näringsliv har framfört viss kritik men enligt Andreas Schönström har organisationen fått svar på att det håller juridiskt men den ser inte positivt på att en av parterna, det vill säga fackförbunden ansvarar för kontrollen.

– Jag menar att det är helt okej att Svenskt näringsliv också tar på sig en kontrollfunktion men då förutsätter jag att de gör det kostnadsfritt för det gör fackförbunden, säger kommunalrådet.


Andreas Schönström ser att kraven på att företagen ska skapa sysselsättning för arbetssökande måste skärpas, han ser att det haft liten eller ingen effekt. Det är inte meningen att företagen ska säga upp folk för att sedan ge jobb eller praktikplats till andra. Företagen ska erbjuda praktikplatser eller visstidsanställningar som ibland leder till vidareanställning. Malmö stad har tittat på projekt i Holland som lyckats med denna balansgång. Anställningarna ska innehålla arbetsuppgifter som normalt inte görs av ordinarie personal.

– De får skattebetalarnas pengar och då får man ta ett vidare ansvar genom att skapa nya arbetstillfällen åtminstone under uppdraget, säger Andreas Schönström.


Även om anställningarna och praktikplatserna inte leder till fast jobb hos just det företaget så har det gett erfarenhet och en rad i cv:n för individerna.

Kommunalrådet i Malmö vill också skriva in i kontrakten att företag som kommunen anlitar inte ska föra ut pengar från en upphandling till skatteparadis. Det kravet har aldrig prövats i EU-domstol.

– Vi har inte lyckats lösa den knuten men utredningen fortsätter, säger Andreas Schönström.

I Värmland har den betydligt mindre kommunen Kil upphandlat bygget av en skola enligt Vita jobb-modellen. Även där används Skatteverkets Id06 för att alla på arbetsplatsen ska registreras.

– Det finns en lärlingsmodell som innebär att på tio anställda ska det finnas en lärling. Det är ett sätt att få ut unga på arbetsmarknaden, säger Kent Larsson på Målareförbundet.

På skolbygget i Kil arbetar 2-3 målare.


HELENA FORSBERG


 Fakta: Upphandlingsmodellen


 


Den offentliga upphandlingen i Malmö viktar pris och andra kriterier som vanligt. Skillnaden är att företaget som vinner upphandlingen måste skriva på ett kontrakt där det förbinder sig:

√ att tillämpa kollektivavtalsenliga villkor

√ att bara använda underleverantörer med kollektivavtalsenliga villkor.

√ att inte anlita svart arbetskraft

√ att inte använda underleverantörer som anlitar svart arbetskraft

√ att aktivt undersöka om underleverantörerna har F-skattebevis, betalar skatter och arbetsgivaravgifter

√ att ta emot arbetslösa

√ att inte föra pengarna från en upphandling till skatteparadis

√ att acceptera att facket å kommunens vägnar gör kontroller på arbetsplatsen


 


Fakta: Kontroll


Fackförbundens ombudsmän genomför kontroller. Detta arbete genomförs som kommunens konsulter kostnadsfritt och särskiljes från vanligt fackligt arbete och kontrollanterna har tystnadsplikt. Exempel på vad som kontrolleras:

√ namnlistor över alla anställda

√ alla anställda har namnbrickor och id-handling

√ Underentreprenörer är de som kommunen förtecknat

√ kollektivavtal finns

√ lönespecifikationer

√ att arbetstidsreglerna följs

√ arbetsmiljö


 


LÄS MER:

Fler vill haka på
Maila artikeln  Dela på Facebook
2013-11-04 16:10


Mer Nyheter

Missa inget: Checklista för sommarjobbare

Går du i skolan och ska jobba i sommar? Det finns en del att tänka på. Här ger vi dig någ...
Från vänster: Dan Mattson, Josefin Johansson, Mikael Johansson, Josefine Krantz.

Målarna på Europafackets kongress

Just nu pågår Europafackets kongress, LO:s motsvarighet på europanivå. Målarna är välrepr...

Hård press för minimilön i hela EU

En kör håller på att stämma upp i Europa. Juncker, Macron, Timmermans och flera andra lov...

Efter inspektionerna: Företag förbjuds arbeta på hög höjd

Bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB förbjuds arbeta på hög höjd av Arbetsmiljöverk...

Contractor PC: En ny pistol med nyheter

MÅLARNYTT Graco lanserar en ny sprutpistol med ett par roliga finesser och förbättringar...

Så röstade politikerna i fyra viktiga EU-frågor

Bild: Unsplash/Element5 Digital/Pixabay/Montage Vad tycker de svenska partierna i viktig...

Därför påverkar EU-valet just dig

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Ett val som påverkar våra jobb, klimatet och b...

Jobbfrågan splittrar partierna i EU-valet

MP välkomnar EU-regler för pappaledighet, medan C tycker att unionen ska hålla ”tassarna ...

Johan Danielsson är LO:s kandidat till EU-valet

Söndagen 26 maj är det val till EU-parlamentet. Johan Danielsson är LO-förbundens gemensa...

ORDLISTA: Har du koll på EU-begreppen?

Valrörelsen inför EU-valet är i full gång, och vissa ämnen diskuteras mer än andra. Här f...

Nyheter

Missa inget: Checklista för sommarjobbare

Går du i skolan och ska jobba i sommar? Det finns en del att tänka på. Här ger vi dig några tips så du får en bra start på arbetslivet.

Kollektivavtal
Arbeta på ett måleriföretag som tecknat kollektivavtal för måleriyrket annars går du miste om möjligheten att få dina timmar …

...
Från vänster: Dan Mattson, Josefin Johansson, Mikael Johansson, Josefine Krantz.

Målarna på Europafackets kongress

Just nu pågår Europafackets kongress, LO:s motsvarighet på europanivå. Målarna är välrepresenterade av fyra personer som deltar för Sverige.
Mikael Johansson, ingår i LO delegationen, tillsammans med Dan Mattson ombudsman på LO distriktets Småland Blekinge, tillika medlem i Målareförbundet. Josefine Krantz, Målareförbundet deltar som representant för europafederationen. Med är också …

...

Hård press för minimilön i hela EU

En kör håller på att stämma upp i Europa. Juncker, Macron, Timmermans och flera andra lovsjunger minimilönen och vill att alla länder inför en. Det skulle rycka undan grunden för den svenska modellen där politiker håller fingrarna borta från lönebildningen.
Det är tyst …

...

Efter inspektionerna: Företag förbjuds arbeta på hög höjd

Bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB förbjuds arbeta på hög höjd av Arbetsmiljöverket. Detta efter att oanmälda inspektioner avslöjat en rad allvarliga brister, skriver Arbetarskydd. 
Arbetsmiljöverket utförde fyra oanmälda inspektioner hos bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB. Under dessa inspektioner …

...

Contractor PC: En ny pistol med nyheter

MÅLARNYTT
Graco lanserar en ny sprutpistol med ett par roliga finesser och förbättringar.
Contractor PC heter den och väger 540 gram inklusive munstycke och hållare.
Det innebär 20 procent lägre vikt än liknande föregångare, och själva avtryckaren är också mjukare; Det krävs bara hälften så mycket kraft att ”trycka av”.
LÄS ÄVEN: 

...

Så röstade politikerna i fyra viktiga EU-frågor

Bild: Unsplash/Element5 Digital/Pixabay/Montage

Vad tycker de svenska partierna i viktiga EU-frågor som arbetsvillkor och gränsvärden mot cancerframkallande ämnen? Här kan du se hur de svenska EU-parlamentarikerna har röstat.

Socialt protokoll

Facken i Europa kräver ett socialt …

...

Därför påverkar EU-valet just dig

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Ett val som påverkar våra jobb, klimatet och beslut som fattas i Sveriges riksdag, kommuner och regioner.
Här får du veta mer om vad valet handlar om.
EU kan verka långt borta, men spelar ändå stor …

...

Jobbfrågan splittrar partierna i EU-valet

MP välkomnar EU-regler för pappaledighet, medan C tycker att unionen ska hålla ”tassarna borta” från sådana regelverk. Här står jobbstriden i EU-valet. Tolkningarna om vad den sociala pelaren innebär går i sär.
I november 2017 hölls det sociala toppmötet i Göteborg på statsminister Stefan Löfvens initiativ.
Utfallet blev …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor