Årets sista nummer av tidningen och julnumret innehåller som sig bör lite extra läsning. Förutom de fackliga nyheter och reportage om målares vardag som vi på redaktionen servar er med har ni läsare bidragit en hel del. På debattsidan höjer två målare rösten.

I en framtidssaga har Reinfeldt förlorat valet och en av era kollegor tar sig an honom som målarlärling.

Helena Forsberg

En uppmanar kollegorna att tänka till när det gäller arbetsmiljön och ansvaret att skydda sig mot damm och kemikalier. Tror du att du är Stålmannen eller är du en dumstrut? frågar en lite provocerande.

I en framtidssaga har Reinfeldt förlorat valet och en av era kollegor tar sig an honom som målarlärling. Dags att se den tuffa verkligheten. Kenneth Gustafsson är inte bara målare utan också författare. En av hans noveller kan ni läsa på kultursidorna.

Målareförbundets representanter har varit i Bangkok på den internationella kongressen för bygg- och träfacken. I dessa tider av globalisering är det viktigt med fackligt engagemang över hela världen. Problemen verkar vara liknande i alla länder, bara i olika grader.

Som Niklas Holmqvist uttrycker det ”Överallt vill arbetsgivarna har så billig arbetskraft som möjligt och det är vi arbetare som får betala priset”. BTI fick en svensk ordförande för de kommande fyra åren, nämligen Per-Olof Sjöö, ordförande i GS.

I dessa tider av globalisering är det viktigt med fackligt engagemang över hela världen.

Helena Forsberg

Trots att ackordslön var målarens första lönesystem och fortfarande är huvudlönesystem har antalet som mäter sjunkit. Men nu har det stannat upp kring 30 procent och mätarna hoppas att uppdragen ska öka. De berättar här i tidningen om fördelarna och hur ackordslönerna påverkar även tidlönen.

Det är alltid lika trevligt att komma ut på arbetsplatser och träffa er läsare. Alla yrkesgrupper har sina typiska yrkesskador. Bortsett från de krämpor som kan uppstå så har jag som journalist svårt att stänga av nyhetsflödet och analyserar ofta saker på ett annat sätt än min omgivning.

Nu har jag fått en till åkomma. Jag ser målare överallt. I tunnelbanan, på bussen, i affären och på lunchrestaurangen. Häromdagen när jag åt lunch satt det ett helt gäng med målare vid bordet intill. Jag tyckte nästan att jag kände er och hörde ihop med er.

Jag ser målare överallt. I tunnelbanan, på bussen, i affären och på lunchrestaurangen.

Helena Forsberg

På Målarnytt sidorna har Jan-Erik Johansson gjort en liten trendspaning och färghandlaren i intervjun är övertygad att målare som kan ge kunderna råd tjänar på det. 

Hemma håller jag och 7-åringen på med ett måleriprojekt i miniformat.

Den gamla bokhyllan ska målas och tapetseras för att tjäna som hus till Barbiedockorna. Jag förespråkar vitt, med inslag av svart och möjligtvis en kontrastfärg.

Dottern har en friare syn på vad som är snyggt och verkar tycka vitt är trist. Självklart blir det som hon bestämt!

God Jul och gott nytt år!