• Foto: Daniel Nilsson

  • Foto: Daniel Nilsson

  • Foto: Daniel Nilsson

  • Foto: Daniel Nilsson

  • Foto: Daniel Nilsson

  • Foto: Daniel Nilsson

  • Foto: Daniel Nilsson

  • Foto: Daniel Nilsson

  • Foto: Daniel Nilsson

  • Foto: Daniel Nilsson

  • Foto: Daniel Nilsson

NYHETER Christer Backfält hade i början av sommaren ett annorlunda uppdrag.
På hög höjd målade han ett Viggenplan.

Söderhamns kommun fick 1997 Viggenplanet Olle 54 i present av F15. Det monterades på en ställning intill E4 som ett minne av den nedlagda flygflottiljen. Med tiden har planet blivit blekt och fläckigt. Från början var det målat med en färg som inte reflekterar ljus på vanligt vis, och den är inte lika beständig som civil färg. Att renovera planet med kamouflagefärg skulle bli för dyrt tyckte vissa i kommunen. Ett billigare förslag var att blästra planet och göra det plåtrent och ytterligare ett förslag fanns att måla det grått – en färg som Viggen aldrig hade under de aktiva åren. Slutligen sköt kommunen in de pengar som krävdes och planet har nu fått ny kamouflagefärg.
– Flygplan har jag aldrig målat tidigare – och det lär väl inte hända igen, säger Christer Backfält.

Han använde en plåtfärg och siar att det borde hålla ungefär 15 år. Det är fyra kulörer som har används när Viggens forna glans skulle återställas. När Målarnas facktidning intervjuar Christer Backfält är det mörkgröna klart och snart även det svarta. Då återstod ljusgröna partier och en del brunt.
– För att hitta rätt kulörer har vi kollat på bilder och även varit ut till flygmuseet på F15, berättar Christer Backfält.
Kring den höga pelare som planet är fästat vid byggdes rejäla byggställningar upp.
– Det blåser något alldeles förfärligt, säger Christer Backfält som vissa dagar hade behov av såväl toppluva som vantar.

För att kunna göra ett bra jobb var målarna väldigt beroende av väder. De önskade sig vindstilla, varmt och mulet. Regnar det så rinner färgen och när det blåser torkar färgen för fort och det blir skinnigt. Vinden försvårade också när raka linjer skulle dras mellan de olika kulörerna.
– Vinden rycker tag i ärmen, planet svajar och ställningen svajar. Då är det inte lätt att vara stadig på hand.
– Det här var ett speciellt jobb och det lär väl inte hända igen, säger Christer Backfält.

F15, Kungliga Hälsinge Flygflottilj, försvarade norrlandskusten 1945-1998 och var en gång i tiden Söderhamns största arbetsplats. Viggenplanet, Olle 54, var ett av flottiljens trotjänare från 1974 fram till 1996. Inne på det gamla flottiljområdet ligger i dag ett flygmuseum.
Winlunds måleri heter företaget som fick i uppdrag av Söderhamns kommun att ge planet ny kamouflagefärg. Christer Backfält var en av målarna som utförde jobbet.


Helena Forsberg
helena.forsberg@daladem.se