Benny Adolfsson

Benny Adolfsson

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg


Efter slitsamma cancerbehandlingar återgick Benny Adolfsson till sitt arbete, fast besluten att göra rätt för sig.
Men orken räckte inte till så mycket mer än jobbet.
Med hjälp av förbundets ombudsmän har Benny nu fått en Galaxenanställning och möjlighet att gå ner i arbetstid.

– Det är en stor grej att få den här förmånen, säger Benny Adolfsson.
Han berättar att cellgiftsbehandlingarna har förstört nervtrådarna. I fötterna pågår ständigt myrornas krig. Han snubblar lätt och har dålig balans. Han går lätt upp i vikt eftersom cellgifterna bryter ner muskler och bygger upp fett. Han har stomi. Han lever med ständig smärta men stänger av. Efter 45 år som målare har han också krämpor i axlar, rygg och knän.
– Det är som det är, det är bara att gilla läget.

Benny var sjukskriven i drygt ett år och skulle sedan börja jobba halvtid, men det blev snabbt heltid.
– Jag drivs av moral och viljan att göra rätt för mig.
Han styrketränade tre dagar i veckan under 20 år fram till sjukdomen. När han efter sjukdomen jobbade heltid var det svårt att träna och motionera, trots att han så väl behövde det.
Som Galaxenanställd är han ledig sju dagar i månaden enligt ett schema där han jobbar måndag-torsdag, måndag-onsdag, måndag-onsdag, måndag-onsdag.
– Jag går gärna upp tidigt. Så när jag är ledig går jag en promenad varje morgon. Det är något helt annat än att ge sig ut efter en arbetsdag.
Benny Adolfsson väljer att berätta sin historia i Målarnas facktidning med förhoppning att det kan hjälpa fler att hitta lösningar till ett liv där det finns ork till både arbete och fritid.

Jan-Åke Öberg är regionalt skyddsombud i Målarettan och det var han som gjorde Benny och hans arbetsgivare uppmärksam på att möjligheten till en Galaxenanställning fanns. De träffades i samband med en skyddsrond och när Benny berättat sin historia var Jan-Åke Öberg djupt tagen.
– Jag berättade att det finns möjlighet att bli Galaxenanställd och efter individuell prövning få minskad arbetstid eller lättare arbete, med bibehållen lön, säger Jan-Åke Öberg som efter godkännande från Benny tog ärendet till Kenneth Forsberg, ombudsman på Målarettan som sitter med i Galaxen.

Han har sedan skött det praktiska. Efter möten och läkarutlåtanden tog det tre månader innan det positiva beskedet kom.
– Jag hade inte dragit igång det här själv, säger Benny Adolfsson som känner stor tacksamhet till Jan-Åke Öberg och Kenneth Forsberg.
– Råkar man ut för något är medlemskapet billigt. Man orkar inte det här själv och då är det skönt att få hjälp.
Arbetsgivaren Malmstens måleri har varit väldigt tillmötesgående och Benny förstår att det inte är lätt när han är borta vissa dagar.
– Jag har haft dåligt samvete för det men måste lägga det bakom mig, säger Benny.
Han har fått lite annorlunda syn på livet efter resan han gjort. Benny hatar stress och konstaterar att det som är roligt mår kroppen bra av.
– Jag tror man ska stanna upp livet och leva.
– Jag jobbar inte över, det är min tid för dyrbar för. Janne Malmsten (arbetsgivaren, redanm) frågar inte heller.
Benny är inte den som ältar, det blir bara värre då. Han är tacksam för familj, vänner och sina hobbys. Det har också visat sig vilka som var riktiga vänner – de finns kvar.

Jaktskytte är en stor hobby för Benny som skjutit i landslaget under tre år och kvalat in även för 2015. Han är Nordisk mästare i kombinerat jaktskytte. Han berättar att han är mycket lugnare och mer harmonisk nu, det har gjort honom till en bättre skytt.
– Det är skönt att jag kunnat bidra och att det blev en så stor förändring i Bennys liv, säger Jan-Åke Öberg.

Benny Adolfsson

Ålder: 62 år

Familj: Fru och två vuxna barn

Arbetar: Malmstens måleri i Nynäshamn

Fritidsintressen: Skytte, jakt, fiske, golf, goda vänner är viktiga

Läser: Mycket fakta om jakt och skytte, Nationalgeographic

Ser: Naturprogram och faktaprogram

Galaxen bygg AB

Galaxen bygg ägs gemensamt av företag och arbetsgivarorganisationer inom byggsektorn. De jobbar med förebyggande arbetsmiljöarbete och arbetsförlagd rehabilitering.
Inom dess anpassningsgrupp samarbetar arbetsgivare, fack, Arbetsförmedling och Försäkringskassa. Den som jobbar inom byggsektorn och drabbas av sjukdom eller skada har möjlighet att få en Galaxenanställning.
En Galaxenanställning innebär att du anställs i ett företag med anpassade arbetsuppgifter. Arbetsgivaren får ett lönebidrag från Arbetsförmedlingen via Galaxen vilket kompenserar bortfallet i arbetsförmåga. Du får lön och andra villkor enligt kollektivavtal.