• Anna Selander. Foto: Tomas Nyberg

Anna Selander kom på fjärde plats i Yrkes EM i Lille.
Hon fick också en hedersmedalj för sina höga poäng.

Guldmedaljen i Yrkes EM i Måleri tog Frankrike på hemmaplan.

Vi träffade Anna Selander i Celander AB:s lokaler i Mölndal där hon är lärling. Hon höll då på med de sista förberedelserna och packningen inför resan och tävlingen.
Anna vann SM i Umeå och säkrade därmed biljett till EM. För att även få resa till Brasilien och VM nästa år måste hon möta tvåan och trean från de svenska mästerskapen i ytterligare en kvaltävling.
– Efter SM jobbade jag som vanligt. Efter semestern jobbade jag tre dagar och tränade två dagar i veckan. De senaste två veckorna har jag bara tränat, säger Anna Selander.

– Det är kul att jag får den här möjligheten. Chefen uppmuntrar yngre som vill.Chefen, det är Örjan Berntsson, han berättar att det är positivt om medarbetarna känner att de jobbar på ett bolag som satsar på ungdomar. Han tror inte tävlingsverksamheten ger fler jobb till firman men det ger inspiration som smittar av sig.Celander AB har gjort bra ifrån sig även vid tidigare SM, Johanna Wigert kom tvåa år 2012 och är en av de som varit till stöd för Anna inför årets tävlingar. Hon har också haft stöd av Sigrid Lin på dekorationsavdelningen.

Det moment som Anna Selander tycker är svårast är bildöverföringen, som vid EM bestod av ett kubistiskt Eiffeltorn.  Det är inget hon gör i vanliga fall och domarna mäter millimetrar på många olika punkter.
– Det gäller att få flyt i det andra så jag kan lägga mycket tid på bildöverföringen
Även i Lille kommer hon att göra sitt rymdmotiv som fri dekoration och tapetseringen känner hon sig trygg med.
I EM är det inget design- och helhetstänk. Alla har samma, i förväg utvalda, tapet. Deltagarna får ta med färg till den fria dekorationen men övriga färger använder alla samma.
– Jag har fått en provburk och en rulle tapet. Det är viktigt att känna efter hur färg och tapet beter sig.

Yrkes-EM avgjordes 2-4 oktober. Det var 17 yrken representerade och målaren Anna Selander var en av deltagarna i det svenska yrkeslandslaget som samlar flera yrkeskategorier. Syftet med Yrkes-SM, -EM och -VM är att höja yrkesutbildningarnas status och väcka ungdomars intresse. Extra viktigt i dessa tider då intresset för yrkesutbildningar har sjunkit drastiskt bland svenska ungdomar.

 

HELENA FORSBERG