En ny mesugn har nyligen tagits i drift på Södra Cell Värö. Det har gett mycket jobb åt Bertil Johnson och Christian Arvidsson.

  • En ny mesugn har nyligen tagits i drift på Södra Cell Värö. Det har gett mycket jobb åt Bertil Johnson och Christian Arvidsson. Foto: Siv Öberg

  • En ny mesugn har nyligen tagits i drift på Södra Cell Värö. Det har gett mycket jobb åt Bertil Johnson och Christian Arvidsson. Foto: Siv Öberg

En stark beställare i ryggen ger tryggare anställning. Christian Arvidsson och Bertil Johnson anställda på Alucrom uppskattar Södra Cells krav på kollektivavtal och kvalitet.

Läs också ”Det som verkar billigt kan bli dyrt”
Södra Cell i Värö, norr om Varberg, växer så det knakar. Det ger också mer jobb på underhållssidan. Företaget hyr in målare från Alucrom.

En ny mesugn har nyligen tagits i drift och snart ska ytterligare investeringar för fyra miljarder påbörjas. Produktionskapaciteten kommer att öka från 425 000 ton till 700 000 ton massa per år. Den utbyggda fabriken ska enligt planerna tas i drift 2016. Bruket blir därmed, enligt egen uppgift, ett av världens största för produktion av barrsulfatmassa.
Det innebär naturligtvis mer jobb även på underhållssidan. Södra Cell har sedan länge anlitat Alucrom för måleriverksamheten. Bertil Johnson och Christian Arvidsson kommer cyklande tvärs över fabriksområdet. De känner varandra väl. Bertil började arbeta på bruket i mitten av 80-talet och Christian har hunnit med 20 år. Deras kollega Thomas Fransson, för tillfället sjukskriven, har också många år bakom sig på företaget.

Samarbetet uppskattas av Krister Henningsson, arbetsledare för Södra Cells Bygg- och serviceavdelning med 20 egna och åtta inhyrda hantverkare.
– Vi hade egna målare tidigare. Då använde vi vanlig alkydfärg, men resultatet blev inte alltid så hållbart. Rostskyddsmålningen fick ofta göras om efter några år. När vi bestämde oss för att gå över till epoxy för cirka 15 år sedan, valde vi att lägga ut målarjobben på entreprenad istället, berättar han.
Bertil Johnson, Christian Arvidsson och Thomas Fransson har många olika målaruppdrag inom företaget. Från att blästra tankar invändigt, måla svetsfogar och rostskydda maskindetaljer till arbete med vanligt byggnadsmåleri, både utvändigt och invändigt. De kan planera arbetet i stor utsträckning och känner sig delaktiga.
– Variationen av jobb har gjort att vi klarat oss bra från yrkesskador, säger Bertil Johnson.

Christian Arvidsson är MB-ombud och tycker det är en stor fördel att de bara är tre målare och att de känner varandra väl. Då är det lättare att hålla ordning och reda.
– När vi fikar byter vi alltid kläder. Det håller vi stenhårt på. Vi äter aldrig med våra arbetskläder på. Dom hänger vi upp i en särskild bod, säger han.
Kontakten med andra yrkesgrupper är också god, menar han.
– Vi följer Södra Cells arbetstider och jobbar mellan 07.00-15:30. Vi har betald frukostpaus och en halvtimmas lunch enligt Södras avtal, berättar Christian.
– Det passar mej utmärkt eftersom jag bor i Kinna och har sex mil till jobbet, tillägger han.
Några bekymmer med säkerheten anser han inte att det är:
– Det finns ett inarbetat säkerhetstänk på Södra Cell med väldigt bra rutiner. Här finns all skyddsutrustning om behövs, menar Christian.