• Foto: Tomas Nyberg

 

2022 ska Fotbolls-VM gå i lilla Qatar på arabiska halvön. Om turneringen blir av som planerat blir det en märklig turnering på många sätt. Det är så varmt på sommaren att man tittar på arenor med enorma kylanläggningar.
Det kan också bli en historisk turnering i dåliga arbetsvillkor. Det är i dag 50 000 gästarbetare som bygger anläggningarna och 5000 arbetare kommer att dö innan första avspark.

Läs mer: 600 arbetare i vild strejk

Decent works drivs av bygginternationalen, BWI, och i Sverige är det Svenska Bygg- och träfacken samt 6F som jobbar med Decent Work-projekten. I arbetet ingår att försöka få till schysta villkor för de arbetare som bygger och också att informera om hur det ser ut. Berättelserna om hur odrägliga arbetsvillkor det är vid byggena i Qatar har fått många att reagera. Under året har det också kommit nya dokument som visar att det var köpta röster, som 2009 beslutade att lägga VM i Qatar. Att man dessutom har en dagstemperatur på 40 grader under sommarmånaderna gör ju inte det hela lättare.
Nyligen förslog den gamla fotbollslegendaren Michel Platini, som är ordförande för Uefa och röstade för arrangemanget i Qatar, att man skulle flytta turneringen till december eller januari. Detta skulle i sin tur få till följd att varenda liga fick förändrat årsprogram.

När BWI besökte Qatar för ett år sedan ställdes elva krav på förändringar till Qatar och FIFA. Nu har Niklas Enström, Svenska Elektrikerförbundet, tillsammans med Byggnads ordförande Johan Lindholm och representanter från andra länder varit på besök i Qatar igen för att se om något förändrats till det bättre.
– Det har inte hänt något. Det ser precis likadant ut som det såg ut för ett år sedan, säger Niklas Enström.
Det går dock trögt att få till verkliga förändringar. Till exempel så står Qatar fortfarande bakom Kafala-systemet som är vår tids moderna slaveri. Men samtidigt börjar det intensiva kritiken att störa regimen i Qatar.
– De vill ju vara världsmästare på allt. De börjar känna att det blir för mycket kritik, säger Niklas.
Varje dag reser 1500 arbetare från Nepal ut för att arbeta i andra länder. Varje dag kommer det ett flygplan till Katmandu med 5-9 kistor bara från Qatar. Det finns till och med de som tar livet av sig för att åtminstone få hem pengar till sin familj.
Om familjen går med på att kroppen obduceras i Qatar, så skrivs det som en naturlig dödsorsak. Då får man kistan transporterad hem och lite pengar till familjen. Men då ska kistan i jord direkt efter hemkomst och ingen obduktion i Nepal. I verkligheten dör många i arbetsplatsolyckor, andra dör av uttorkning.

Anställningskontrakten är skrivna på arabiska, ett språk som definitivt inte talas i Nepal.
– De har inte ett värdigt liv. De är livegna, det är slaveri. Det går inte att förstå. Det blir så man sitter och skakar när man hör berättelserna. Hur ska man kunna berätta om det här? Och här har Fifa lagt Fotbolls-VM, säger Niklas Enström, delvis uppgiven över den oerhörda verkligheten. Samtidigt kan man hos honom se en vilja att berätta om det, en vilja att försöka förändra.
– Vi har träffat representanter för Qatars regering och på kvällarna har vi träffat flera av de som bygger arenorna. Det är fruktansvärda och hjärtskärande berättelser om utnyttjande och slavliknande förhållande. Man blir fråntaget sitt pass och kan inte åka hem, man får inte ut sin lön, man får inte gå på toaletten under arbetstid, man bor 6-7 personer i små trånga rum. Och i värsta fall råkar man ut för en olycka eller dör på jobbet Så tyvärr måste jag konstatera att inte mycket har hänt sedan förra året, rapporterar Johan Lindholm.
Arbetare från Qatar har i dag rätt att vara medlem i en fackförening, men inte gästarbetare. Det internationella byggfacket BWI ska nu diskutera om det är möjligt att gästarbetarna är medlemmar direkt i BWI och på så sätt gå förbi regelverket.
Qatar ska investera 1 400 miljarder kronor inför VM. Det kan jämföras med runt 30 miljarder i Sydafrika-VM och 100 miljarder i Brasilien-VM. Och under dessa enorma investeringar ska alla som jobbar med byggena tvingas leva i slavläger.
Europeiska företag tjänar stora pengar på byggena. I dag ser det inte ut att vara några svenska företag som har verksamhet där. Skanska har försökt men dragit sig ur. Däremot finns det 280 svenskar som jobbar i landet. Bland annat är telejätten Ericsson på väg in.

Läs mer: 600 arbetare i vild strejk

Per Eklund