Lördagen den 21 juli 2018

← Senaste numret • 5 2018

Målarnas Facktidning nr 5 - 2018
Klicka på bilden

"Här är argumenten för S i valet"

"Här är argumenten för S i valet"

DEBATT ”Det är viktigt att Socialdemokraterna vinner valet och kan vara med och fortsätta regera landet efter den 9 september, då det är val till riksdagen”, skriver Nisse Lindblom.

Nyheter

”Konflikten är fackets enda skarpa vapen”

Svenskt näringsliv vill förhandla om nya regler för varsel om stridsåtgärder. Det behöver inte bli strejk för att företagen ska påverkas negativt, också ett varsel slår hårt menar företagarorganisationen som vill begränsa fackets rättigheter.
”Rör inte vår strejkrätt” är LO:s budskap tillbaka.

Medlingsinstitutets statistik visar att det 2013 förlorades 7 000 arbetsdagar till följd av konflikter. Blygsamma siffror jämfört med 80-talet då det var hundratusentals strejkdagar om året. Detta kan ses som att Svensk arbetsmarknad är fredlig och det finns en balans mellan parterna. Det anser Svenskt näringsliv är en myt som de vill slå hål på.

En rapport som organisationen tagit fram visar att 2013 lades 84 varsel om stridsåtgärder. Även om det inte leder till konflikt drabbas företagen av osäkerheten om att kunna leverera i tid. Även Medlingsinstitutet skriver i sin årliga rapport att ”ett offentliggjort varsel kan få samma ekonomiska effekt som en verkställd stridsåtgärd”.

– Vi är kritiska till hur man använder varsel i allmänhet på vissa delar av arbetsmarknaden. Men om det är någonting vi skulle vilja lyfta fram, så är det sympatiåtgärderna, sade Christer Ågren, vice vd på Svenskt Näringsliv när han intervjuades av P1.

Han anser att sympatiåtgärder från förbund som redan tecknat egna kollektivavtal slår hårdast.

– När man inte kan lita på att ett kollektivavtal håller, till exempel i form av sympatiåtgärder, är det många företag som inte vill vara med inom kollektivavtalen, vilket underminerar hela modellens trovärdighet.

Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv vill förhandla om nya regler för varsel om stridsåtgärder, inom ramen för kollektivavtalen. Industriavtalet där det finns inbyggda tröghetsmekanismer skulle kunna fungera som modell menar organisationen.

Byggnads följt av Transport och sedan Seko toppar listan över lagda varsel. Elektrikerna kommer på femte plats och Målarnas på tionde plats.

Ledningen för Målareförbundet är inte förvånad att Svenskt näringsliv kommer med kritik kring konfliktreglerna Men vice ordförande Peter Sjöstrand tycker att sättet de argumenterar gör att de hamnar fel.

– Utifrån Svenskt näringslivs argumentation kan man lätt få för sig att sympatiåtgärder är en rätt som vilar ensidigt på facket, och att det är en oreglerad fråga. Så är det ju inte. Konfliktreglerna på svensk arbetsmarknad är noga reglerade i MBL, vilket innebär inbyggda tröghets mekanismer.

För facket är det av central betydelse att ha möjlighet att stötta varandra i en avtalsrörelse, konflikten är nämligen det enda skarpa vapnet i fackets arsenal.

– Utan denna möjlighet skulle maktbalansen på svensk arbetsmarknad kraftigt förskjutas till arbetsgivarens fördel, säger Peter Sjöstrand.

Han ger Svenskt näringsliv rätt i att ett välfungerande förhandlingsarbete i sig motverkar konflikter. Men för att det skall fungera måste även medlemsföretagen i Svenskt näringsliv vara bereda att bjuda till i förhandlingar istället för att vänta på att medlingsinstitutet skall kliva in i förhandlingarna.

Svenskt näringsliv har även en egen hemläxa att göra enligt Målareförbundet.

– Det går inte an att kritisera facket för att de vidtar blockad och ibland sympatiåtgärder, mot företag som inte vill teckna avtal. Svenskt näringsliv måste bli bättre på att organisera företag och inte bara sitta och vänta på att dessa skall ansöka om medlemskap.

HELENA FORSBERG
helena.forsberg@daladem.se

 


Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2014-12-10 10:33


Mer Nyheter

602 byggbolag i konkurs – men branschen gör uppsving

Under årets första halva har 602 byggbolag gått i konkurs – en högre nivå än samma period...

Dödsolycka på bygge – fick balk över sig

En 24-årig man avled under torsdagskvällen efter att han fått en balk över sig på en bygg...

Ove räds inte nyheter

Utvecklingen av färgsprutor och arbetshjälpmedel går i rätt riktning. Det kommer fler var...

Är gurkor viktigare än människor?

Nu sätter Målareförbundets avdelning 3 i Västsverige, fokus på oseriösa underentreprenöre...

Frilans Finans startar gul fackklubb

En gul fackförening har startats av företaget Frilans Finans. Det uppger företagets VD St...

Föll genom tak – utredning om dödsolycka läggs ned

Arbetaren föll åtta meter genom taket och avled senare av sina skador. Nu läggs dock föru...

De anställda bjöds på fest – sedan varslades de

Esab tog över Sandviks verksamhet och de anställda bjöds på fest. Bakom kulisserna hade f...

Besättningsman fick ström genom kroppen

Besättningsmannen arbetade på ett fartyg utanför södra Öland när han fick ström genom kro...

Begravdes i rasmassor efter vattenläcka

Lera och jord rasade ned i grävhålet och begravde arbetaren, som jobbade med att laga en ...

Sveff kritiserar färgtest – men Folksam står fast

Sveff kritiserar Folksams test av utomhusfärger, där endast tre av 46 färger godkändes. F...

Nyheter

602 byggbolag i konkurs – men branschen gör uppsving

Under årets första halva har 602 byggbolag gått i konkurs – en högre nivå än samma period förra året, skriver Byggnadsarbetaren.
Enligt statistik från kreditupplysningsföretaget UC har byggkonkurserna ökat under det första halvåret i år, jämfört med 2017.
Samma trend kan observeras även inom …

...

Dödsolycka på bygge – fick balk över sig

En 24-årig man avled under torsdagskvällen efter att han fått en balk över sig på en byggarbetsplats i Stockholm, skriver Aftonbladet.
Larmet om arbetsplatsolyckan kom klockan 18.34 på torsdagskvällen. En 24-årig man hemmahörande i Värmland hade fått en fallande balk över sig på ett bygge …

...

Ove räds inte nyheter

Utvecklingen av färgsprutor och arbetshjälpmedel går i rätt riktning. Det kommer fler varianter och lösningar för olika typer av jobb.
– Ja, det har hänt mycket och det är kanon. Det sparar kroppen och det behöver vi.
Det säger och tycker Ove Elmqvist, målare på Sandå Alingsås – och han borde …

...

Är gurkor viktigare än människor?

Nu sätter Målareförbundets avdelning 3 i Västsverige, fokus på oseriösa underentreprenörer. Med oanmälda besök på byggarbetsplatserna vill man motverka avtalsbrott och utnyttjande av utländsk arbetskraft.
Jan-Ove Berg, ombudsman i Målareförbundets avdelning 3, förbereder dagens besök på några byggarbetsplatser i Göteborg tillsammans med Johan Svedestad och Zlatko Lackovic. Johan och Zlatko …

...

Frilans Finans startar gul fackklubb

En gul fackförening har startats av företaget Frilans Finans. Det uppger företagets VD Stephen Schad under Journalistförbundets seminarium i Almedalen, skriver tidningen Journalisten.
Ett fack som kontrolleras av arbetsgivaren. Det är i korthet definitionen på ett så kallat ”gult fackförbund”. Egenanställningsföretaget Frilans Finans …

...

Föll genom tak – utredning om dödsolycka läggs ned

Arbetaren föll åtta meter genom taket och avled senare av sina skador. Nu läggs dock förundersökningen om arbetsmiljöbrott ned, skriver Byggnadsarbetaren.
Olyckan inträffade i augusti förra året, i samband med ett byggnadsarbete på en gård i Sjöbo. En man arbetade med att byta …

...

De anställda bjöds på fest – sedan varslades de

Esab tog över Sandviks verksamhet och de anställda bjöds på fest. Bakom kulisserna hade företaget dock redan meddelat Arbetsförmedlingen att tillverkningen skulle flyttas till Tjeckien – och de flesta av arbetarna sägas upp. Detta skriver Dagens Arbete.

I början av januari övertogs Sandviks …

...

Besättningsman fick ström genom kroppen

Besättningsmannen arbetade på ett fartyg utanför södra Öland när han fick ström genom kroppen och tvingades hämtas med räddningshelikopter.
Det var på eftermiddagen den 27 juni som polisen larmades till ett fartyg utanför Ölands kust, i höjd med Mörbylånga. En besättningsman hade råkat ut för en arbetsplatsolycka, där han …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor