• Varför behandlas kvinnor annorlunda och varför behandlar vi varande så illa istället för att visa varandra respekt och använda vanligt bondförnuft? Det undrar kvinnorna i Näta. Foto:

  • Josefin Johansson i mitten deltog i Byggnads nätverksträff för tjejer. Foto:

Under 11-13 maj deltog två representanter från Svenska Målareförbundet, Natalie Westermark avd 1 och Josefin Johansson avd 5, på Byggnads årliga träff för sitt kvinnliga nätverk, Näta.

 

LÄS MER:

Vi kommer att göra en förändring

Hon har målat i 33 år

Kvinnor bildar nätverk

 

Konferensen höll till på Rönneberga och ett 30-tal kvinnor deltog. Syftet med Näta är att stärka, stötta och behålla kvinnorna inom Byggnads yrkesområden då många kvinnor väljer att sluta inom branschen.  Konferensen blandade föreläsningar med diskussionspass och grupparbeten. Mest uppskattat var föreläsningen av Tina Thörner, mest känd som rally kartläsare och första kvinnan att flyga JAS39 Gripen, som pratade om dynamiskt medarbetarskap.

 

Deltagarna på konferensen har ställt sig frågorna; varför behandlas kvinnor annorlunda och varför behandlar vi varande så illa istället för att visa varandra respekt och använda vanligt bondförnuft? Borde vi inte istället stötta varandra och gemensamt hitta lösningar för att alla ska slippa de där tunga och slitsamma momenten? De allra flest anser att arbetsmiljön är en av de viktigaste frågorna.

Byggbranschen behöver städas upp på många sätt och kvinnorna är beredda att kämpa för förändring. Byggnads har tillsatt en arbetsgrupp för Näta och två av kvinnorna i den gruppen är Emmelie Renlund och Rebecca Heintz som båda jobbar aktivt med jämställdhet inom förbundet.

 

Hur tycker ni att Näta har tagits emot av Byggnads förbundsstyrelse¨och medlemmarna?

Rebecca: – Väldigt positivt men även med en viss panik, stress då det borde ha funnits för länge sedan. Det finns även ett visst ifrågasättande då många anser att det finns så mycket andra problem som anses större. Förståelsen för vad vi kvinnor går igenom är relativt låg. Folk förstår inte riktigt.

Emmelie: – Näta har blivit väl mottaget, dock är det nog en del som fortfarande inte vet vilka som sitter i styrgruppen och vad vi gör.

 

Har Näta blivit så som ni hade hoppats? Uppnår ni ert syfte?

Rebecca: – Inte fullt ut. Vi är inte där än. Det är först nu som vi skrivit konkreta syften och mål. Tidigare har det bara funnits en fysisk träff men det här är så mycket mer än det. Vi måste genomsyra allt det här i den övriga verksamheten. För det krävs delmål: kvinnliga skolinformatörer, jämställdhetsansvariga i varje region. Jag upplever att vi måste ta det steg för steg för ingen annan har gjort det tidigare. Ett långsiktigt konkret mål är 5% tjejer 2022.

Emmelie: – Eftersom styrgruppen blev utbytt helt pga avhopp för några år sedan så har vi inte suttit så länge och det har även kommit in en ny i gruppen nu. Så vi har bara precis påbörjat vårt arbete och jag hoppas vi kan uppnå våra mål. Men det är en bra bit dit.

 

Någon måste börja för att andra ska följa med, men för att nå en verklig förändring krävs det att alla fackförbund inom byggbranschen slår sig samman och jobbar utifrån gemensamma mål. Hur ser ni på ett sådant framtida samarbete?

Rebecca: – Det skulle vara jättepositivt. Vi är få i varje yrkesgrupp och då skulle hela bygget vara med på tåget.

Emmelie: – Jag ser mycket positivt på ett samarbete med de andra förbunden i byggbranschen. Vi har alla samma problematik med machokulturen och att behålla kvinnorna. Jag hoppas vi kommer ha ett tätt samarbete i framtiden, vi kan lära oss av varandra. Ju fler vi är desto starkare blir vi.

Om vi levde i det bästa av världar. Hur skulle byggbranschen då se ut? Tre konkreta saker

Rebecca: – Oj vad svårt! Inga fördomar, jämlika löner och att säkerheten ska gå först, arbetsmiljön.

Emmelie: – Machokulturen är borta och det är minst 20% kvinnor i byggbranschen. Noll dödsfall, ingen behöver riskera livet när de går till jobbet. Alla är organiserade i fackförbund och ingen blir utnyttjad av arbetsköparna.

I arbetsgruppen ingår också Anna Lundström, Carina Johansson och Paulina Johansson.

 

JOSEFIN JOHANSSON

NATALIE WESTERMARK

 

LÄS MER:

Vi kommer att göra en förändring

Hon har målat i 33 år

Kvinnor bildar nätverk