Stödet för Sverigedemokraterna har ökat kraftigt bland LO:s medlemmar sedan riksdagsvalet, samtidigt har stödet för Socialdemokraterna minskat bland fackligt anslutna.
Det visar en sammanställning som Sifo har gjort utifrån valbarometern.

 

 

Under tre månader i vår har Sverigedemokraterna legat över 20 procent bland LO:s medlemmar.
I april noterar Socialdemokraterna ett stöd nere på 36 procent bland LO:s medlemmar.

 

LO ser trenden och den väcker oro. Inom LO har man under lång tid arbetat aktivt för att stödet för Sverigedemokraterna ska minska. Detta arbete verkar inte ha hjälpt men LO kopplar resultatet i valbarometern till den allmänna trenden med stort missnöje bland väljarna.
– Jag tror att det här är beror på att regeringen inte har lyckats leverera det man har gått till val på. Men det ironiska är ju att det är Sverigedemokraterna som har ställt till det, så att regeringen nu tvingas styra med en borgerlig budget, säger Tobias Baudin, LO:s förste vice ordförande, till Svt.

 

LO trycker på regeringen om stora investeringar i vägar, järnvägar och nya bostäder. Dessa ska ge fler jobb, och framtidstro – då tror facken att stödet för Sverigedemokraterna minskar.
Men i det inslag som Svt gjort hörs röster på en byggarbetsplats som menar att det istället handlar om en oro över öppna gränser. En rädsla att förlora jobbet, om sänkta löner och villkor när utländsk arbetskraft tar jobben till sämre lön.

 

Helena Forsberg
helena.forsberg@daladem.se