• Jenny Albertsson som är världens sjätte bästa målare fick en hedersmedalj för sin exceptionellt höga kvalitet. Foto: Viktor J Fremling

  • Foto: Viktor J Fremling

Det blev ingen VM medalj i måleri för Sverige i år heller. Men Jenny Albertsson imponerade stort och slutade på en sjätteplats. Hon imponerade på domarna och ärades med en Medallions of Excellence.

Det är en utmärkelse som tilldelas tävlande med exceptionellt hög kvalitet och höga poäng i respektive yrkeskategori.
– Jag återvänder till Sverige med stolthet och glädje! Att lyckas ta sig in bland topp tio och nu vara världens sjätte bästa målare känns fantastiskt roligt, att dessutom få hedersmedalj är som grädde på moset, säger Jenny Albertsson.
– VM-uppladdningen tillsammans med Yrkeslandslaget har också varit fantastiskt rolig, det är en once-in-a-lifetime-upplevelse som är svårslagen, säger Jenny Albertsson.

Jenny Albertssons uppladdning inför VM blev kortare men desto mer intensiv än för andra deltagare. Det var först i november som det blev klart att hon skulle representera det svenska Målerilandslaget. Jenny Albertsson har blivit ett affischnamn för Måleribranschens yrkesnämnd och det finns bland annat en filmserie på Youtube som heter ”Världens bästa målare”. Motivet för branschen att arrangera och delta i tävlingar nationellt och internationellt är att motivera yrkesskicklighet men också visa upp yrkena och locka fler till yrkesutbildningarna. För målarnas del har den färgstarka tjejen från Töreboda bidragit till det.
I måleri-VM gick guldet till Frankrike, Österrike tog hem silvermedaljen och på tredje plats placerade sig Schweiz.

Helena Forsberg
helena.forsberg@daladem.se