• Frida Gustafsson fick en silvermedalj i konkurrens med 19 andra nationer och en guldmedalj för högsta poäng av de svenska deltagarna. Foto: WorldSkills Sweden

  • Foto: WorldSkills Sweden

I hård konkurrens tog fordonslackeraren Frida Gustafsson från Arkhyttan silver i Yrkes-VM.
– Jag är så nöjd! Det har varit fyra tuffa dagar och jag är otroligt nöjd att ta silver mot de här motståndarna, säger Frida.

Frida Gustafsson hade siktat inställt på guld och har sedan hon vann SM för drygt ett år sedan tränat mycket och målmedvetet. Frida är uppväxt i Arkhyttan, utbildades sig på Haraldsboskolans Lackskola och bor och arbetar i dag i Enskede. Sedan hon vann SM har hon vid sidan av sitt arbete tränat och tävlat som förberedelse inför det stora målet Yrkes-VM i Sao Paulo i Brasilien.
Till sin hjälp har hon haft experten och domaren Camille Brinkemar som också är lärare på Lackskolan. Träningen har bestått av yrkesrelaterade moment men också den svenska klassikern.

De andra deltagarna höll också hög klass och Frida Gustafsson och hennes tränare är mycket nöjda och stolta över silvermedaljen. Frida utsågs dessutom till ”Best in nation”.
Tävlingarna genomfördes under fyra dagar. Den första dagen var Fridas uppgift spot repair och maskeringsmomentet. Frida gjorde några småmissar, men allt arbete kändes bra.
– Det kändes väldigt jobbigt efter första dagen. Jag är stolt att jag inte gav upp utan laddade om och fortsatte kriga, säger Frida Gustafsson.

Andra tävlingsdagen började Frida med att rikta fem bulor som fanns på en dörr. Därefter la hon slipgrund och brände dörren. Hon fortsatte med att slipa ner slipgrunden för att få en bra yta att lacka. Hon lackade dörren i två olika färger, på in- och utsida. Dagen avslutades med att hon la klarlack på dörren. Frida kom lite i tidsnöd just när det var dags för klarlacken, så den blev inte helt perfekt. Den tredje tävlingsdagen var det dags för en av de tuffaste uppgifterna att lackera en dörr i två kulörer. Dörren hade dessutom en skada som skulle repareras, slipgrundas och lackeras inom fem timmar. Dagen gick riktigt bra och Frida var riktigt nöjd. Sista tävlingsdagen skulle designuppgiften göras. Designen var krävande och väldigt avancerad, men mycket tänk innan gjorde att det kändes bra för Frida.

Sverige ställde upp med ett helt yrkeslandslag som bestod av SM-vinnarna inom cirka 30 yrken. Motorbranschen deltog med tävlanden i personbilsteknik, bilskadereparation och fordonslackering. Deltagarna får fylla högst 22 år under tävlingsåret.
– Motorbranschen är en framtidsbransch med ett mycket stort rekryteringsbehov. Vi hoppas att fler ungdomar väljer en framtid inom branschen och att tävlingarna och det svenska silvret kan bidra till det, säger Caj Luoma, VD för Motorbranschens yrkesnämnder.

Helena Forsberg
helena.forsberg@daladem.se