Vart tog våra kärnfrågor vägen egentligen? Så här lät det inte när vi marscherade från Sergels torg FÖR svenska kollektivavtals tillämpning i Sverige för 10-11 år sen, då jag själv gick i leden med Jan-Erik Wigren och arbetsmarknadsminister Hans Karlsson talade.

Jag vill inte ha någon gemensam europeisk jobbpool där låglöneslavar kommer hit och jobbar på helt andra villkor både vad gäller löner, pensioner, semester, arbetsmiljö och arbetstider.
Det var sådant vi demonstrerade mot då när De Laval fallet stod på tapeten! Jag ser mina svenska kollegor inom bygg ersättas av låglöneslavar från alla möjliga länder som inte ens är med i EU som Ryssland, Vitryssland, Azerbadjan, Uzbekistan, Moldavien med flera. Och det ovanpå den aldrig sinande strömmen av polacker som kommer hit med den fria rörligheten inom EU! Det räcker nu!
Facket kan inte sopa det under mattan och ansluta till någon slags positiv grundsyn till alla människors lika värde och gemenskapen på den fria arbetsmarknaden. Undra på att så många går över till SD medan facket lyfter fram jämställdhetsfrågor, feminism och HBTQ frågor samtidigt som svenska arbetare ersätts av billigare importerad arbetskraft.

Mikko Siika-Aho, medlem i målarnas avd 1