• Peter Sjöstrand, Målarnas avtalssekreterare. Foto: Peter Knutson

LO kommer inte göra en samordning i avtalsrörelsen. Förbunden kunde inte enas om en generell låglönesatsning.
Men förbunden inom 6F står enade och kommer nu att omgruppera.

 

 

LO:s avtalsråd accepterade inte det kompromissförslag som avtalssekreteraren Torbjörn Johansson lade fram. Samma positioner fanns i LO:s styrelse med representanter från de olika förbunden. Därför rekommenderade en enig styrelse att avtalsrörelsen ska genomföras som förbundsvisa förhandlingar.
Det fanns flera skiljepunkter men den avgörande orsaken var att förbunden inte kom överens om en generell lönesatsning på kvinnodominerade yrken. Kommunal har gått ut med krav på att undersköterskorna som grupp ska prioriteras. Detta stöttades av bland annat If Metall.
– Vi och de andra förbunden inom 6F vill se generella löneökningar för lågavlönade. Vi vänder oss mot att peka ut enskilda grupper, säger Peter Sjöstrand, avtalssekreterare på Målareförbundet.

 

LÄS MER: Många viktiga frågor • ”Tuffa utmaningar framför oss”

 

Förbunden inom 6F (Målarna, Elektrikerna, Fastighets, Byggnads och Seko) accepterade det kompromissförslag som lades fram av LO:s avtalssekreterare men flera andra förbund gjorde det inte.
Trots att samordningen nu inte var möjlig kvarstår det långsiktiga målet inom LO: att värdediskrimineringen ska minska med 6 procent till 2028.
– De förbund som har ojämställda löner behöver fundera hur de ska agera, säger Peter Sjöstrand.
Han säger att inom 6F finns det grupper inom till exempel Fastighets som är lågavlönade och det blir ju väldigt konstigt om de ska gå ut i strejk för till exempel vårdpersonal när de själva har lägre lön.

 

LÄS MER: Lackavtal kräver strategi

 

Svenska Målareförbundets avtalssekreterare Peter Sjöstrand konstaterar att det är ett misslyckande då 14 förbund är starkare om de agerar gemensamt.
– Men samtidigt är Målareförbundet en del av 6F som kommer samverka i avtalsförhandlingarna.
De fem förbunden finns på samma typer av arbetsplatser, vilar på samma bas och är enligt Sjöstrand ett välsmort maskineri som nu formerar sig på en gemensam avtalsplattform.
– Vissa frågor kommer vi driva gemensamt, vi kommer att ha en normering avseende lön och även konfliktsympatier mellan förbunden.

 

 

Helena Forsberg

 

 

LÄS MER:
Industrifacken kräver 2,8 procent – ingen låglönesatsning konstaterar Målarnas