Färgföretaget Caparol har en inspirationskampanj tillsammans med Anja Persson och Filippa Rådin. I ett av filminslagen målar de på fingrarna – och skojar om det.

Målare, forskare och läkare slår larm om att allergierna mot de konserveringsmedel som finns i målarfärg ökar dramatiskt. Målareförbundet och forskare uppmanar målare att skydda huden och höjer rösten för lagkrav och ett större ansvar från färgtillverkarna. Samtidigt målar Caparols reklampelare medvetet på varandras händer.

LÄS MER: Astma- och allergiförbundets märkning gäller inte yrkesmålare

Caparol är en internationell färgexpert som utvecklar och marknadsför puts- och måleriprodukter. De är Europas tredje största färgföretag. De har en kampanj med filmer där Anja Persson och hennes fru Filippa Rådin målar och renoverar. I ett av filmklippen målar de pinnstolar. Cirka en minut och 20 sekunder in i filmen råkar Anja måla på Filippas fingrar. De skojar om lite extra nagellack och fortsätter kladda färg på varandra.

LÄS MER: Är det konserveringsmedel som förgiftar Björn?

Målareförbundets arbetsmiljöansvarige ombudsman Jan Staaf reagerar kraftigt:
– Jag tycker att det är för jävligt eftersom färgen innehåller ämnen som lätt tas upp genom huden, säger Jan Staaf och fortsätter:
– De skriver själva i säkerhetsdatabladet att man ska undvika kontakt med hud.

LÄS MER: ”Ett stort nederlag att jag inte kan jobba som målare”

När Målarnas facktidning tar kontakt med Per Törnqvist som är marknadsansvarig på Caparol och påpekar att vi tycker detta skickar fel signaler får vi svaret:
– Jag håller med dig om att sekvensen där Filippa får färg på fingrarna inte är helt bra och jag har faktiskt gett filmbolaget i uppdrag att klippa om filmen.


LÄS MER:

Professorn vill se skärpt lagstiftning

Färgföretag skickar fel signaler

REDAKTÖR´N: Ta varningarna på allvar