• Foto: Tomas Nyberg

 

Lön och arbetsmiljö väntas bli viktiga frågor när nytt lackavtal ska förhandlas. Målareförbundet har fångat upp avtalsförslag från klubbar och arbetsplatser för att ställa krav till arbetsgivarsidan.

Den 30 april löper lackerarnas kollektivavtal ut. Före det kommer Målareförbundet att träffa motparten Motorbranschens Arbetsgivareförbund, Maf, ett antal gånger.
– Det kommer bli tuffa förhandlingar men inte på relationsbasis, säger Peter Sjöstrand, Målareförbundets avtalssekreterare.

LÄS MER: Många viktiga frågor • ”Tuffa utmaningar framför oss”

Maf är med i Svenskt näringsliv sedan länge och har att förhålla sig till sin interna samordning.
– Maf är en arbetsgivarorganisation ända ut i fingerspetsarna, säger Peter Sjöstrand.
Inom lack finns även If Metall med som fackförbund. De har fler avtalsområden än lackerare på arbetsplatserna och av den anledningen blir Målareförbundets avtal det lilla. De båda förbunden kommer att ha ett strategisnack inför förhandlingarna.
– If Metalls avtal förhandlas först och eftersom vi kan ha frågor som är viktiga men inte de tänker på så är det bra att vi pratar ihop oss innan, säger Sjöstrand.

LÄS MER: Lackavtal kräver strategi

Avdelningarna har till förbundet lämnat in avtalsförslag som de fångat upp på arbetsplatserna. Förslagen håller nu på att sammanställas och ska sedan prioriteras av det centrala avtalsrådet som möts den 14 december.
– Inom lack är lön och arbetsmiljö viktiga frågor, säger Stefan Cedermark som tillsammans med Bengt Alberg, ordförande i lackerarnas rikssektion, utgör förhandlingsledning.

Helena Forsberg
helena.forsberg@daladem.se

LÄS MER:
6F står enade i avtalsrörelsen
Industrifacken kräver 2,8 procent – ingen låglönesatsning konstaterar Målarnas

Förhandlingsdelegation, lackavtal

Stefan Cedermark, förbundskontoret, ombudsman
Bengt Alberg, avd 4, lackerare
Samuel Jarenil, avd 2, lackerare
Fredrik Adolfsson, avd 9, ombudsman

Förbundsfunktionärer utifrån respektive expertis