Lördagen den 18 augusti 2018

← Senaste numret • 5 2018

Målarnas Facktidning nr 5 - 2018
Klicka på bilden

Åsikter

S vill skapa en fungerande arbetsmarknad

Debatt

I helgen hade moderaterna stämma, där beslutade dom att LAS skall förändras. Gammelmoderaterna är tillbaka. Men dom kommer nog inte att släppa jobbskatteavdragen och rut och rot. Jag brukar tänka att Fredrik Reinfeldt hade fattat två saker. Man måste ha regeringsmakten och inte utmana LO för att förändra Sverige. Sedan ändrade han i a-kassan. Sänkte ersättningen införde en bortre gräns. Samma sak med sjukersättningen. 2010 blev 50 000 sjuka människor flyttade från sjukförsäkring till arbetslöshet. Det är detta som har finansierat jobbskatteavdragen. Arbetslösa och sjuka har betalt jobbskatteavdraget och fått svårare att leva och dom har dessutom betalt högre skatt.

Socialdemokraterna fick kritik av moderaterna för att dom förtidspensionerade sjuka människor.  Att dom hamnade i utanförskap. Moderaterna gjorde dom arbetslösa istället. Arbetslösheten ökade under alliansen.

Med  FAS 3 fick arbetsgivarna billig arbetskraft. Människor som inte fått jobb som skall arbetsträna, en del har aktivitetsbidrag andra har socialbidrag och arbetsgivarna får ekonomiskt bidrag för varje FAS 3 person. Skattebetalarna betalar fas 3 jobben.ROT är från början socialdemokratisk politik och gällde under slutet av miljonprogrammet. För att använda pengar från miljonprogrammet till renovering av hyreshus. Medan dagens ROT inte alls går till hyreshus.Turodningslistan kom till för skydda människor som slitit ut sig i arbetslivet från arbetslöshet. Vi pratar om ungdomsarbetslösheten men aldrig om arbetslösa 50 plus eftersom vi inte har så hög 50 plus arbetslöshet. Men ute i Europa där man inte har turodningslista, där råder det även hög arbetslöshet bland 50 plus eftersom arbetsgivare oftast anställer yngre människor som inte har några arbetsskador.

Sverige har alltid i modern tid tagit emot flyktingar för att vi socialdemokrater känt solidaritet med folk som kämpar för sin rätt, eftersom fackföreningsrörelsen och socialdemokratin har en likadan historia, att ha kämpat för sin frihet och sina rättigheter. Som socialdemokrat kommer jag alltid känna solidaritet med utsatta människor. det är solidariteten och gemenskapen som är grunden till allt det som vi byggt Sverige kring som välfärden. Och då att ibland underförstått höra att pågrund av att det kommer flyktingar hit så får våra gamla sämre äldrevård och skolan mindre resurser.  Vilket är helt fel. Och omvänt kommer varken äldrevården eller skolan att få mer resurser om det inte kommer hit några flytingar utan om dom får för lite resurser är det av samma skäl som dom sjuka och arbetslösa inte får tillräckligt.

Socialdemokraterna vill skapa jobb som är grunden till ett fungerande Sverige. Jobbpolitiken är den viktigaste frågan för Socialdemokraterna. Socialdemokraterna kommer inte skapa jobben men förutsättningarna för en fungerande arbetsmarknad. Se till att det finns utbildningar till dom jobb som efterfrågas av företagen.

Det är det som skiljer Socialdemokraterna från Moderaterna och Sverigedemokraterna som man får räkna med är Socialdemokraternas främsta motståndare. Socialdemokraterna vill skapa arbetstillfällen, medan Moderaterna för en poltik för dom som äger arbetsplatserna. Och Sverigedemokraterna är nationalistiskt parti. Arbetsmarknaden är ointressant. Sverigedemokraterna stödjer oftast Moderaternas politik eftersom dom ser Socialdemokraterna som sina främsta motståndare.

Nisse Lindblom, Göteborg

 

 


Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2015-11-29 09:16


Mer Åsikter

”Lundell är ingen bitter gammal gubbe”

KULTUR ”Vardagar” av Ulf Lundell Utgiven av Wahlström & Widstrand R...

”Gör valet till en fråga om den globala överklassen!”

DEBATT ”Vi alla har en gemensam fiende i den globala överklassen och att vi alla f...

”Nu krävs hela arbetarrörelsens mobilisering”

DEBATT ”I förlängningen kommer detta sammantaget minska tilltro till politik och d...

Per Eklund: ”Stoppa slavarbetet”

VIKARIERANDE REDAKTÖR’N ”Vi ska inte ha arbetstagare i Sverige som är livegn...

Mikael Johansson: ”Utbildning är nyckeln till framtiden”

LEDARE ”När jag tar del av vad Alliansen vill göra blir jag rent av mörkrädd”...

Göran Greider: ”Skulden till gamla och barn är viktigare än statsskulden”

DEBATT ”Sverige är idag ett land där vi fått allt fler miljardärer och allt fler u...

Chris Smedbakken: ”Ett första viktigt steg i en mansdominerad spelbransch”

KRÖNIKA I höstas fick jag höra talas om ett nytt projekt som var på gång. Ett riktigt vi...

Mikael Johansson: ”Ordning och reda även på arbetskraftsinvandring”

 LEDARE ”Svenska kollektivavtal är inte hinder och murar, utan ger tvärtom människ...

”Det är något sjukt med vår sjukförsäkring”

Mikael Johansson. Bild: Tomas Nyberg LEDARE ”Det är nu hög tid att regeringen gör...

Gör fönsterbranschen till den första cirkulära ekonomin inom byggsektorn

DEBATT ”Med nya tekniska lösningar och konstruktioner och med en dryg 100-årig sys...

Nyheter

Underjordiskt jättebygge stoppas – farlig arbetsmiljö

Usel säkerhet, rasrisk och odetonerat sprängmedel i tunnlarna. Nu har det underjordiska arbetet vid Förbifart Stockholms arbetsplats på Lovö stoppats på grund av de många arbetsmiljöbristerna, skriver Byggnadsarbetaren.
Under våren har Trafikverket och Arbetsmiljöverket uppmärksammat åtskilliga arbetsmiljöproblem vid Förbifart Stockholms arbetsplatser på Lovö.
Förutom …

...

Judoträning ska förebygga fallskador

Fallskador är en av de allra vanligaste arbetsskadorna inom byggbranschen. I ett nytt projekt satsar försäkringsbolaget AFA därför på att förebygga skadorna vid fall – genom att träna byggarbetare i judo.
Det var när Afa försäkringar träffade på Svenska judoförbundet under Almedalsveckan 2017 som idén till det gemensamma projektet uppstod, …

...

Boken som ska minska dödsolyckorna på jobbet

Dödsolyckorna inom byggbranschen är fler än inom någon annan yrkeskategori i Sverige. Den nya boken ”Beteendebaserad säkerhet” ska försöka ändra på det – genom att stärka säkra beteenden på arbetsplatserna.
Mellan 2007 och 2016 inträffade totalt 103 dödsolyckor inom byggverksamhet – detta utan att ta med utstationerad arbetskraft i statistiken.

...

Pride: Facken tar ställning för allas lika värde

För inte särskilt många år sedan sågs hbtq-världen som något excentriskt, marginellt och onödigt för fackförbunden att engagera sig i. Särskilt gällde det bland de manligt dominerande LO-facken. Så ser det inte längre ut. Under årets Pride-vecka i Stockholm deltar LO och Målareförbundet i seminarier, Pride-park och går i …

...

Ny HBTQ-handbok för inkluderande arbetsplatser

Hur kan din arbetsplats bli mer trygg och inkluderande för HBTQ-personer? I den nya handboken ”Arbetsplatsen i regnbågens alla färger” försöker Unionen besvara just den frågan, skriver ETC.
Att vara öppen med sin sexuella läggning eller könsidentitet på jobbet kan vara väldigt svårt …

...

Myndighetens beslut: Asbest gör comeback i USA

Asbest kommer åter att börja tillåtas i nya byggnadsmaterial i USA. Det meddelar landets federala miljöskyddsmyndighet (EPA) i en ny rapport, skriver Yle Nyheter.
USA:s federala miljöskyddsmyndighet (EPA) ser inte längre till risken med asbest i luften, marken …

...

Byggnads och Peab når förlikning efter uppsägningar

Peab och Byggnads har nått en förlikning i stämningsprocessen, efter att 16 provanställda byggnadsarbetare avskedades 2016. Detta skriver Byggnadsarbetaren.
Det var under sommaren 2016 som Peab avskedade 16 provanställda byggnadsarbetare från Östrandsfabriken i Timrå. Svenska Byggnadsarbetareförbundet valde då att stämma Peab till Arbetsdomstolen.
Dels …

...

Regeringen tillsätter en jämlikhetskommission

Regeringen har beslutat att tillsätta en jämlikhetskommission, med uppdrag att lämna förslag som ska minska klyftorna i Sverige.
Det gäller bland annat åtgärder som bidrar till att utjämna skillnader i uppväxtförhållanden samt i möjligheter till god utbildning och arbete med goda arbetsvillkor.
– Klyftor mellan rika och fattiga, mellan män och …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor