Lördagen den 18 augusti 2018

← Senaste numret • 5 2018

Målarnas Facktidning nr 5 - 2018
Klicka på bilden

Avtal 2016

Apartheid på svensk arbetsmarknad

Ledare
I denna avtalsrörelsens tid har en fullständig hybris drabbat politiker och ledande företrädare för arbetsgivarna. Vi måste sänka ingångslönerna i Sverige, annars kommer domedagen att närma sig med stormsteg, dundrar man. Centerpartiets Annie Lööf går ut och kräver att parterna sänker ingångslönerna för nyanlända, annars måste det till lagstiftning. Lööf får i denna fråga dessutom stöd av Svenskt Näringslivs VD Carola Lemnes.

I mina ögon är det direkt osmakligt att peka ut nyanlända som grupp, och kräva att de skall ha lägre lön. Det blir för mig tragikomiskt att höra två högavlönade damer med emfas kräva låga löner för andra, samtidigt som Lööf kvitterar ut 120 000 kr månaden och Lemne hela 490 000 kr månaden.

Svensk fackföreningsrörelse kommer aldrig att medverka till att träffa avtal med etnicitet som grundval. Den svenska modellen som den förra borgerliga regeringen sa sig värna, bygger på att det är just parterna som tecknar avtal och inte politiken.

Liberalerna med Jan Björklund i spetsen går ännu längre och säger i en debattartikel, att om inte parterna lyckas sänka lönerna så kommer Liberalerna och – får man anta med stöd av – andra borgerliga partier kräva lagstiftning där de förespråkar införandet av en ny anställningsform – Startjobb.

Startjobben skall inte omfattas av vare sig försäkringar eller pensioner, dessutom skall vare sig skatt eller arbetsgivaravgifter behöva betalas. Med den utformningen är det i sak ingen skillnad mellan den nya anställningsformen och svartjobb.

Våra kollektivavtal skyddar oss idag från att någon sådan anställningsform införs. Det vill Liberalerna råda bot på, genom att helt enkelt förbjuda kollektivavtal i denna del. Att ett riksdagsparti i Sverige skulle kunna föreslå något sådant 2016 trodde jag inte skulle vara möjligt. Tyvärr är det nog inget skämt, utan en mycket oroande verklighet. FN-organet ILO, där regeringar och arbetsmarknadsparter ingår, enades så sent som i höstas att ta krafttag för att gå från svartarbete till en skattebetalande formell ekonomi.

Liberalerna går i den här frågan i rakt motsatt riktning. Att regeringar förbjuder fackföreningar och insänker deras möjlighet att träffa avtal är tyvärr inte ovanligt i en global kontext. Om Liberalerna får som de vill sällar sig Sverige till ett antal diktaturer, något som sannolikt kommer att väcka en enorm uppmärksamhet, speciellt då vårt land är djupt respekterat för vår väl fungerande arbetsmarknadsmodell.

Det är ingen tvekan om att både Björlund och Lööf är ute och cyklar i sin bakomliggande analys, när de kommer fram till att arbetslösheten beror på att priset på arbetskraft är för hög. Politikens påverkan på arbetslösheten kan bara åstadkommas via ökad efterfrågan, genom att t.ex. bygga bostäder och tillhandahålla en väl fungerande utbildning. Om Ni, politiker ser till att göra ert jobb så kommer den svenska kollektivavtalsmodellen att se till att priset på arbete är rätt.

Mikael Johansson

 


Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2016-02-22 10:41


Mer Avtal 2016

Kommunal strejk avblåstes

Undersköterskorna i den privata vården får samma lönepåslag som inom den offentliga vårde...

”Almega motsätter sig rättvisa löner mest av alla”

Kommunal varslade 1 december om konflikt för anställda inom privat vård och äldreomsorg. ...

Avtalsförhandlingar som gått till historien

Daniel Olsson skickade under pågående målarstrejk en bild av en tidning som satt på vägge...
Foto: Tomas Nyberg

Gravidas anställningstrygghet ökar i ytterligare avtal

Målareförbundet och motparten Fastigo har tecknat avtal för cirka 250 målare som arbetar ...
Stefan Cedermark

Lackerarnas avtal har förbättrats mer än på länge

– Vi har gjort en lyckad avtalsrörelse eftersom vi fick igenom våra högst prioriterade må...

Imorgon möts parterna om lackavtalet

Imorgon inleds förhandlingarna om ett nytt lackavtal. Ett arbetsmiljöavtal för fordonslac...

Hallå där Mikael Johansson och Peter Sjöstrand

Under förhandlingsarbetet har Målareförbundet gjort olika val och en del väcker frågor. H...

Vägen till ett avtal 2016

4 april: LO och Svensk näringsliv tog i hand. De rekommenderade att parterna i resterande...

Kollektiv styrka gav avtal

Ledare  Det kan väl knappast ha undgått någon att det just nu pågår en avtalsrörelse i S...
Foto: Tomas Nyberg

Ett avtal med fokus på jämställdhet

  Efter strejk och sympativarsel från fem andra förbund fick målarna till sist ett ...

Nyheter

Underjordiskt jättebygge stoppas – farlig arbetsmiljö

Usel säkerhet, rasrisk och odetonerat sprängmedel i tunnlarna. Nu har det underjordiska arbetet vid Förbifart Stockholms arbetsplats på Lovö stoppats på grund av de många arbetsmiljöbristerna, skriver Byggnadsarbetaren.
Under våren har Trafikverket och Arbetsmiljöverket uppmärksammat åtskilliga arbetsmiljöproblem vid Förbifart Stockholms arbetsplatser på Lovö.
Förutom …

...

Judoträning ska förebygga fallskador

Fallskador är en av de allra vanligaste arbetsskadorna inom byggbranschen. I ett nytt projekt satsar försäkringsbolaget AFA därför på att förebygga skadorna vid fall – genom att träna byggarbetare i judo.
Det var när Afa försäkringar träffade på Svenska judoförbundet under Almedalsveckan 2017 som idén till det gemensamma projektet uppstod, …

...

Boken som ska minska dödsolyckorna på jobbet

Dödsolyckorna inom byggbranschen är fler än inom någon annan yrkeskategori i Sverige. Den nya boken ”Beteendebaserad säkerhet” ska försöka ändra på det – genom att stärka säkra beteenden på arbetsplatserna.
Mellan 2007 och 2016 inträffade totalt 103 dödsolyckor inom byggverksamhet – detta utan att ta med utstationerad arbetskraft i statistiken.

...

Pride: Facken tar ställning för allas lika värde

För inte särskilt många år sedan sågs hbtq-världen som något excentriskt, marginellt och onödigt för fackförbunden att engagera sig i. Särskilt gällde det bland de manligt dominerande LO-facken. Så ser det inte längre ut. Under årets Pride-vecka i Stockholm deltar LO och Målareförbundet i seminarier, Pride-park och går i …

...

Ny HBTQ-handbok för inkluderande arbetsplatser

Hur kan din arbetsplats bli mer trygg och inkluderande för HBTQ-personer? I den nya handboken ”Arbetsplatsen i regnbågens alla färger” försöker Unionen besvara just den frågan, skriver ETC.
Att vara öppen med sin sexuella läggning eller könsidentitet på jobbet kan vara väldigt svårt …

...

Myndighetens beslut: Asbest gör comeback i USA

Asbest kommer åter att börja tillåtas i nya byggnadsmaterial i USA. Det meddelar landets federala miljöskyddsmyndighet (EPA) i en ny rapport, skriver Yle Nyheter.
USA:s federala miljöskyddsmyndighet (EPA) ser inte längre till risken med asbest i luften, marken …

...

Byggnads och Peab når förlikning efter uppsägningar

Peab och Byggnads har nått en förlikning i stämningsprocessen, efter att 16 provanställda byggnadsarbetare avskedades 2016. Detta skriver Byggnadsarbetaren.
Det var under sommaren 2016 som Peab avskedade 16 provanställda byggnadsarbetare från Östrandsfabriken i Timrå. Svenska Byggnadsarbetareförbundet valde då att stämma Peab till Arbetsdomstolen.
Dels …

...

Regeringen tillsätter en jämlikhetskommission

Regeringen har beslutat att tillsätta en jämlikhetskommission, med uppdrag att lämna förslag som ska minska klyftorna i Sverige.
Det gäller bland annat åtgärder som bidrar till att utjämna skillnader i uppväxtförhållanden samt i möjligheter till god utbildning och arbete med goda arbetsvillkor.
– Klyftor mellan rika och fattiga, mellan män och …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor