Tisdagen den 17 juli 2018

← Senaste numret • 5 2018

Målarnas Facktidning nr 5 - 2018
Klicka på bilden

"Här är argumenten för S i valet"

"Här är argumenten för S i valet"

DEBATT ”Det är viktigt att Socialdemokraterna vinner valet och kan vara med och fortsätta regera landet efter den 9 september, då det är val till riksdagen”, skriver Nisse Lindblom.

  • Anders Andersson är billackerare och en av de som prioriterar vilka krav som ska ställas när ett nytt avtal ska förhandlas fram. Foto: Jan Staaf

  • Lackerarnas avtalsråd ser att pengar, arbetsmiljö och maktfrågor är viktiga för lackerarna. Foto: Jan Staaf

Lackerarna vill ha mer makt över yrkesliv och privatliv

Avtal 2016

NYHETER Avtalsrådet för lack har prioriterat de avtalsförslag som kommit in. I februari ska förhandlingsdelegationen formulera kraven som ska lämnas till motparten. Lön och arbetsmiljö är som vanligt viktiga frågor för lackerarna.


Avtalsrådet består av en blandning av yrkesverksamma lackerare och ombudsmän. En av lackerarna som var med i avtalsrådet är Anders Andersson i avdelning 3. Han jobbar till vardags på Bilskadecenter där han också är MB-ombud. Han är även ledamot i sektionsstyrelsen. Han konstaterar att avtalsförslagen som kommit in ser rätt lika ut. Lackerarna vill ha högre lön och mer ledighet. Även arbetsmiljöfrågor är viktiga. Under avtalsrådet diskuterade och rangordnade gruppen avtalsförslagen. Anders Andersson upplevde att de var rätt samstämmiga och efter diskussioner och input var det inga större svårigheter att prioritera.

– Lackerarna ligger ganska mycket under byggnadsmålarna i lön. Det är så klart något man tittar på när vi tillhör samma förbund, säger Anders Andersson.


 


Följ Målarnas Facktidning på Facebook.


 


När det gäller arbetsmiljö så utsätts lackerarna för lösningsmedel och det är viktigt att utsug och skyddsutrustning fungerar tillfredsställande på alla arbetsplatser. Medan målarna har ett arbetsmiljöavtal i sitt kollektivavtal har lackerarna bara det som står i lagen att luta sig mot. I flera avtalsrörelser har arbetsmiljöfrågorna varit högt prioriterade.

– Vi har i många år haft som mål att få ett arbetsmiljöavtal men inte fått med oss arbetsgivarna, säger Bengt Ahlberg, ordförande i rikssektion lack.

– Det skulle behövas en tydlig skrivning om vad som gäller för hälsoundersökningen och även en utökning, säger Anders Andersson och berättar att det är luddigt och oklart i dag.

Maktfrågor diskuterades också under avtalsrådet och för lackerarna finns det skrivningar i kollektivavtalet som Målarnas fackförbund skulle vilja formulera om.

– Att arbetsgivarna med ett par timmars varsel kan kräva övertid kan ju ställa till det en del i privatlivet, säger Anders Andersson.

För lackerarna är det betydligt mer vanligt med övertid än bland byggnadsmålarna.


Helena Forsberg

helena.forsberg@daladem.se


 


Följ Målarnas Facktidning på Facebook.


 Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2016-02-01 11:00


Mer Avtal 2016

Kommunal strejk avblåstes

Undersköterskorna i den privata vården får samma lönepåslag som inom den offentliga vårde...

”Almega motsätter sig rättvisa löner mest av alla”

Kommunal varslade 1 december om konflikt för anställda inom privat vård och äldreomsorg. ...

Avtalsförhandlingar som gått till historien

Daniel Olsson skickade under pågående målarstrejk en bild av en tidning som satt på vägge...
Foto: Tomas Nyberg

Gravidas anställningstrygghet ökar i ytterligare avtal

Målareförbundet och motparten Fastigo har tecknat avtal för cirka 250 målare som arbetar ...
Stefan Cedermark

Lackerarnas avtal har förbättrats mer än på länge

– Vi har gjort en lyckad avtalsrörelse eftersom vi fick igenom våra högst prioriterade må...

Imorgon möts parterna om lackavtalet

Imorgon inleds förhandlingarna om ett nytt lackavtal. Ett arbetsmiljöavtal för fordonslac...

Hallå där Mikael Johansson och Peter Sjöstrand

Under förhandlingsarbetet har Målareförbundet gjort olika val och en del väcker frågor. H...

Vägen till ett avtal 2016

4 april: LO och Svensk näringsliv tog i hand. De rekommenderade att parterna i resterande...

Kollektiv styrka gav avtal

Ledare  Det kan väl knappast ha undgått någon att det just nu pågår en avtalsrörelse i S...
Foto: Tomas Nyberg

Ett avtal med fokus på jämställdhet

  Efter strejk och sympativarsel från fem andra förbund fick målarna till sist ett ...

Nyheter

602 byggbolag i konkurs – men branschen gör uppsving

Under årets första halva har 602 byggbolag gått i konkurs – en högre nivå än samma period förra året, skriver Byggnadsarbetaren.
Enligt statistik från kreditupplysningsföretaget UC har byggkonkurserna ökat under det första halvåret i år, jämfört med 2017.
Samma trend kan observeras även inom …

...

Dödsolycka på bygge – fick balk över sig

En 24-årig man avled under torsdagskvällen efter att han fått en balk över sig på en byggarbetsplats i Stockholm, skriver Aftonbladet.
Larmet om arbetsplatsolyckan kom klockan 18.34 på torsdagskvällen. En 24-årig man hemmahörande i Värmland hade fått en fallande balk över sig på ett bygge …

...

Ove räds inte nyheter

Utvecklingen av färgsprutor och arbetshjälpmedel går i rätt riktning. Det kommer fler varianter och lösningar för olika typer av jobb.
– Ja, det har hänt mycket och det är kanon. Det sparar kroppen och det behöver vi.
Det säger och tycker Ove Elmqvist, målare på Sandå Alingsås – och han borde …

...

Är gurkor viktigare än människor?

Nu sätter Målareförbundets avdelning 3 i Västsverige, fokus på oseriösa underentreprenörer. Med oanmälda besök på byggarbetsplatserna vill man motverka avtalsbrott och utnyttjande av utländsk arbetskraft.
Jan-Ove Berg, ombudsman i Målareförbundets avdelning 3, förbereder dagens besök på några byggarbetsplatser i Göteborg tillsammans med Johan Svedestad och Zlatko Lackovic. Johan och Zlatko …

...

Frilans Finans startar gul fackklubb

En gul fackförening har startats av företaget Frilans Finans. Det uppger företagets VD Stephen Schad under Journalistförbundets seminarium i Almedalen, skriver tidningen Journalisten.
Ett fack som kontrolleras av arbetsgivaren. Det är i korthet definitionen på ett så kallat ”gult fackförbund”. Egenanställningsföretaget Frilans Finans …

...

Föll genom tak – utredning om dödsolycka läggs ned

Arbetaren föll åtta meter genom taket och avled senare av sina skador. Nu läggs dock förundersökningen om arbetsmiljöbrott ned, skriver Byggnadsarbetaren.
Olyckan inträffade i augusti förra året, i samband med ett byggnadsarbete på en gård i Sjöbo. En man arbetade med att byta …

...

De anställda bjöds på fest – sedan varslades de

Esab tog över Sandviks verksamhet och de anställda bjöds på fest. Bakom kulisserna hade företaget dock redan meddelat Arbetsförmedlingen att tillverkningen skulle flyttas till Tjeckien – och de flesta av arbetarna sägas upp. Detta skriver Dagens Arbete.

I början av januari övertogs Sandviks …

...

Besättningsman fick ström genom kroppen

Besättningsmannen arbetade på ett fartyg utanför södra Öland när han fick ström genom kroppen och tvingades hämtas med räddningshelikopter.
Det var på eftermiddagen den 27 juni som polisen larmades till ett fartyg utanför Ölands kust, i höjd med Mörbylånga. En besättningsman hade råkat ut för en arbetsplatsolycka, där han …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor