• Robert Falck är intresserad av idrott och samhällsfrågor. Foto: Knut Koivisto

Målerifaktas nya vd Robert Falck kommer från en tjänst som vd för ett renhållningsbolag, en tjänst som avlutades under uppmärksammade former i Nynäshamn. Nu ska han vidareutveckla bland annat IT miljön för mätarna.

 

 

Styrelsen för Målerifakta har beslutat att tillsätta Robert Falck som ny vd för bolaget, då nuvarande vd går i pension under våren 2016. Robert Falck tillträder sin nya tjänst den 1 februari 2016.

 

Robert Falck kommer att inleda med att under ett par veckors tid besöka mätare över hela landet. Detta för att snabbt få en bild av hur bolaget fungerar och för att få synpunkter från medarbetarna på hur verksamheten inom Målerifakta kan vidareutvecklas på bästa sätt. Som han säger själv tar han över ansvaret 1 mars. Första månaden ska han ut på praktik.

– Jag ska lyssna, lära och försöka förstå medarbetarnas syn på verksamheten, då det är mina medarbetares erfarenheter som ska ligga till grund för den fortsatta utvecklingen av Målerifakta, säger Robert Falck.

 

Följ Målarnas Facktidning på Facebook

 

Målerifakta har under många år har satsat hårt på utveckling av IT-system för såväl medarbetare som kunder. Det här är dock en utveckling som måste intensifieras ytterligare menar Robert Falck.
– Förändringstakten i bolaget måste vara hög, för att möta kundernas framtida behov.
Robert har bred erfarenhet från IT-utveckling och han anser att den trådlösa utvecklingen bara är i sin början. Förändringarna och förbättringarna sker med rasande hastighet, inte minst då när det gäller hastigheten på att överföra data.

 

Den absolut viktigaste uppgiften och utmaningen för Målerifakta är att öka graden av företag som använder tjänsten anser Robert Falck och den digitala utvecklingen är en väg dit en annan väg är utbildningar.
– Målerifakta har bra och uppskattade utbildningar för arbetsgivare. Det är något vi ska värna och utveckla eftersom utbildningarna kan vara en ingång till att fler använder våra tjänster.

 

Robert Falck bor i Sundbyberg men har kvar sin östgötska dialekt från sin uppväxt i Linköping. Han studerade till lärare i Falun, en utbildning han haft nytta av när han föreläser och står inför grupper, även om han aldrig arbetat som lärare. Robert Falck har bland annat varit kommundirektör för Sundbybergs kommun och stadsdelsdirektör i Göteborgs stad. Han har också varit Generalsekreterare för Svenska Ishockeyförbundet och vd för arbetsgivareorganisationen KFS. Senaste vd-rollen hade Robert för miljöbolaget SRV återvinning, varifrån han fick sparken för två år sedan.

 

SRV återvinning ägs av kommunerna Nynäshamn, Huddinge, Haninge, Botkyrka och Salem. Avskedandet av bolagets VD Robert Falck var turbulent med tre polisanmälningar och osämja i styrelsen. Det var styrelsens moderate ordförande Sven Gustafsson som kallade till ett extra styrelsemöte för att besluta om att ge Falck sparken med ett avgångsvederlag om 18 månadslöner. Skälet angavs vara att moderaterna i styrelsen inte hade förtroende för vd. Sven Gustafsson ville inte kommentera i media då han menade att det var en intern fråga, men enligt de socialdemokratiska ledamöterna fick inte heller styrelsen någon tydligare förklaring. De misstänker att orsaken är Falcks medlemskap i socialdemokraterna.
– Jag har aldrig haft politiska uppdrag men står för att jag är socialdemokrat. Jag hoppas verkligen inte att missförtroendet mot mig handlar om det eftersom vi har föreningsfrihet i Sverige. Det vore ett brott mot grundlagen, sade Robert Falck till Nynäshamnsposten.

 

Direkt efter mötet då en oenig styrelse med stöd av ordförandens utslagsröst beslutade att ge Falck sparken så lämnade s-ledamöterna in en polisanmälan mot ordförande Sven Gustafsson (M) för brott mot aktiebolagslagen. De menar att de varken fick tillfredsställande underlag eller tillfälle att delta i ärendets behandling. Sven Gustafsson friades i tingsrätten men åklagaren har överklagat till hovrätten.
– Jag fick sparken och vet fortfarande inte varför. Bolaget var välskött. Det här andra med polisanmälningen är inget jag har med att göra, säger Robert Falck.

 

Den tillförordnande vd som efterträdde Robert Falck anmälde Falck för trolöshet mot huvudman. Efter en tids utredning lade åklagaren ner ärendet. Robert Falck anmälde i sin tur SRV återvinnings tillförordnade vd för falsk angivelse.
– Det var något jag tvingades göra för att få ett papper på att jag var oskyldig. Nu har jag ett dokument från åklagaren att utredningen är nedlagd då det ej finns anledning att misstänka brott. Det känns viktigt och skönt, säger Robert Falck.
Efter detta har Robert ägnat sig åt egen verksamhet inom handel, främst inom sportprodukter och i ett eget konsultbolag. Han är också aktiv som styrelseordförande inom ett par mindre bolag.

 

Helena Forsberg
helena.forsberg@daladem.se

Robert Falck

Ålder: 53 år
Bor: Sundbyberg (uppväxt i Linköping)
Familj: Gift med Ann-Christine 49 år och barnen Moa 20 år och Marcus 24 år.
Fritid: pyssla med huset, åker gärna skidor utför och vandrar i fjällen, ishockey, sport
Läser: Mest faktaböcker, har själv skrivit boken Smarta sopor och senast lästa boken var Kjelle Berka från Högdalen av Hans Christianssen.
Ser på: sport och nyheter, någon gång ibland blir det film på bio nu senast En underbar jävla jul.
Lyssnar på: Bruce Springsten, Ulf Lundell, Dire Straits, Gyllene Tider, P1.