Startfältet för Måleri-SM är klart. Tjejerna dominerar och vi kan se att erfarenheten bland deltagarna är hög. Hälften är lärlingar och två har deltagit i SM tidigare.

Vid två kvaltävlingar, en i Umeå, och en i Stockholm, har 23 målare tävlat mot varandra och visat upp sina talanger. Domarnas noggranna bedömning baseras bland annat på en poängsättning av helhetsintryck, teknik, utförande och precision. De fyra som presterat bäst vid respektive kval har gått vidare till SM. Dessutom har tävlingsledningen valt ut två målare att skicka vidare.
I Umeå placerade sig fyra tjejer främst och högst totalpoäng fick Laura Silva Mänty:
– Det känns fantastiskt kul att det gick så bra i tävlingen. Jag är faktiskt lite förvånad, eftersom jag inte hade förväntat mig att gå vidare. Nu är det bara att börja ladda med stenhård träning inför den stora finalen i Malmö.

Även i Stockholm dominerade tjejerna såväl i deltagarlistan som resultatlistan, även om två killar tog sig vidare. Bäst gick det för Malin Arkelöw. Emil Eriksson från Rättvik kom på andra plats. Han tävlade i SM 2014 och kom då på en bronsplats i finalen. Då gick han på St Mikaelsskolan i Mora, nu arbetar han på Miljönären.
Linnea Wallén som är en av de som tävlingledningen valt att skicka vidare till SM. Hon var också med i finalen 2014. Då skolelev nu lärling med mer erfarenhet.

De tre målare som tar medalj i SM-finalen 11-13 maj i Malmö bildar tillsammans Målerilandslaget. Den bästa landslagsmålaren får representera Sverige i Måleri-VM 2017, i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten.
Måleri-SM arrangeras av Måleribranschens Yrkesnämnd, MYN. Tävlingen är öppen för alla som går Byggprogrammet inriktning måleri eller arbetar som lärling på ett måleriföretag och är under 22 år.
MYN är ett samarbete mellan Måleriföretagen i Sverige och Svenska Målareförbundet kring rekryterings- och yrkesutbildningsfrågor inom måleribranschen.

Vi tävlar i SM 11-13 maj:

Laura Silva Mänty, 18 år från Uppsala, Bolandgymnasiet i Uppsala.

Erica Nilsson, 18 år från Råneå, Strömbackaskolan i Piteå.

Sara Löwenstein, 20 år från Timrå, lärling på Sandå Sundsvall AB.

Elina Salo, 19 år från Almunge, Bolandgymnasiet i Uppsala.

Malin Arkelöw, 19 år från Vendelsö, lärling på Trenad Nordic Måleri AB i Hägersten.

Emil Eriksson, 20 år från Rättvik, lärling på Miljönären Måleri AB i Rättvik.

Nathalie Andersson, 20 år från Strängnäs, lärling på Sandå Södermanland AB i Eskilstuna.

Dennis Arufors,18 år från Vedum, De la Gardiegymnasiet i Lidköping.

Linnea Wallén, 21 år från Huddungeby, lärling på Gediget Måleri AB i Uppsala.

Sandra Nordahl, 17 år från Stockholm, S:t Martins Gymnasium i Solna.

Helena Forsberg
helena.forsberg@daladem.se