Under förhandlingsarbetet har Målareförbundet gjort olika val och en del väcker frågor. Här svarar förhandlingschef Peter Sjöstrand och ordförande Mikael Johansson.

Måleriföretagens förslag innan strejken utökades innehöll delar som sen kom i andra medlingen, men det innehöll också riktade höjningar i prislistan som inte finns med i slutbudet från medlarna. Varför sa ni nej till Måleriföretagens förslag?
Peter Sjöstrand: – De ställde krav på villkorsförändringar som vi inte kunde gå med på. Till exempel de fem dagarna betald ledighet för nyanställda och senareläggning av semesterlöneutbetalningen.
Mikael Johansson: – Våra förändringar kostar ur potten. När vi säger samma sak tillbaks att vi kan titta på ett byte. Då finns det inget värde. Det är ju det förhandlingar handlar om, man gör byten ur pott och med villkorsändringar, ett tagande och ett givande. Vi kan ju inte hjälpa att de gick in i dessa förhandlingar med ett enda yrkande så de sen inte har något att byta med.

Hur många jobbar på ackord?
Peter Sjöstrand: – 30 procent av timmarna mäts men 70 procent av medlemmarna jobbar någon gång under året på ackord. En del mer och en del mindre.

Varför är det viktigt för er att behålla ackordet?
Peter Sjöstrand: – Det är vårt huvudlönesystem och ändrar man måste man vara överens. Ackordet är enda och bästa sättet våra medlemmar kan påverka lönen. Genom att vara effektiv, planera och ha bra tempo så tjänar man mer. Skillnaden mellan ackordet och tidlönen är 30 kronor. Tidlönen tar häng på ackordet så skulle det försvinna sjunker tidlönen.

Måleriföretagen hävdar att de bara vill förändra betalningen av mätningstjänsten, att även de vill behålla ackordet.
Peter Sjöstrand: – Det är konsekvensen av vad man gör som är viktigt. Om 30 procent ska betala vad 100 procent gör i dag kommer våra medlemmar att utsättas för press att inte mäta.

Måleriföretagen säger att Målerifakta kan med digitalisering bli effektivare och att de gör höga vinster.
Peter Sjöstrand: – Ja Målerifakta kan bli effektivare och de jobbar de ständigt med. Avgifterna har därför successivt sjunkit.

Restid som arbetstid. Lagen finns. Domen finns. Varför behöver det regleras i avtal?
Peter Sjöstrand: – Domen skulle kunna ifrågasättas om den är tillämplig på måleriavtalet. Om det regleras i avtalet behöver det inte vara några frågetecken.

Hur blir det nu?
Peter Sjöstrand: – Vi ska titta på hur det ser ut för våra medlemmar. Tillsammans med Måleriföretagen ska vi titta på hur det slår på måleriavtalet.

Ett-årigt avtal så det är bara att ladda om för en ny avtalsrörelse. Hur kommer det att fungera när det varit så hårda tongångar?
Mikael Johansson: – Man kan inte skilja sig från sin motpart och det här skadar våra relationer.
Peter Sjöstrand: – När jag tolkar hur arbetsgivarna har agerat så har vi tufft framför oss. De tar det väldigt personligt och hanterar situationen väldigt oprofessionellt.

Helena Forsberg
helena.forsberg@daladem.se