• Foto: Tomas Nyberg

Efter strejk och sympativarsel från fem andra förbund fick målarna till sist ett avtal. 2,38 procent på 13 månader, förstärkt anställningsskydd för gravida och utökad arbetstidsförkortning med två timmar, är några av förändringarna.

Omräknat på 12 månader är löneökningen 2,2 procent. Yrkesgrupperna inom måleri får sina löner höjda med 4 kronor i timmen. Alla är garanterade 696 kronor i månaden. Målareförbundet fick släppa kravet på riktade höjningar i ackordsprislistan men prislistan höjs generellt med 2,6 procent. Löneökningen träder inte i kraft förrän den 25 april på grund av att Målareförbundet gick ut i strejk.
Graviditetspenning är en ersättning från Försäkringskassan till gravida som inte kan jobba för fullt eftersom arbetet är fysiskt ansträngande eller riskfyllt. Målareförbundet har nu som första förbund ett kollektivavtal där gravida som går hem med graviditetspenning likställs med föräldraledighet och omfattas av Lagen om anställningsskydd. Det innebär att uppsägningstiden inte börjar gälla förrän arbetstagaren börjar jobba igen.
– Det här är en viktig symbolfråga. Vi flyttar fram positionerna för våra kvinnliga medlemmar, säger Målarnas förhandlingschef och vice ordförande Peter Sjöstrand.
Av Målareförbundets medlemmar är 9 procent kvinnor, bland målarna under 25 år är andelen närmare 30 procent.
– De är en växande grupp. Tyvärr tappar vi många i samband med graviditeten, säger Målareförbundets ordförande Mikael Johansson som inte kan säga att det är kopplat till graviditetspenningen men tycker att detta skickar viktiga signaler.

Arbetstidsförkortningen ökar med två timmar och är nu 34 timmar per år. När man tar ut tiden ska arbetsgivare och arbetstagare komma överens om. Arbetstidsförkortningen kostade 17 öre per timme av löneutrymmet.…
Att restiden till första kund och hem från sista kund ska räknas som arbetstid är en annan viktig fråga för målarna eftersom de är anställda i hemmet. Detta finns reglerat i ett av EU:s arbetstidsdirektiv och tolkades nyligen av EU-domstolen i en tvist. I domen står att alla resor ska räknas in i arbetstiden när den anställde saknar fast arbetsplats. Parterna i den svenska måleribranschen är överens om att tillsammans följa utvecklingen och eventuella konsekvenser på avtalsområdet. Uppstår diskussion om tillämpningen av arbetstidsdirektivet ska Svenskt näringsliv och LO konsulteras. Det här är en fråga som varit upp i avtalsförhandlingarna för flera förbund.
– Vi följer hur diskussionerna går och kan ge varandra stöd. Men jag är övertygad att varje bransch måste hitta sin tillämpning eftersom alla har olika regleringar, säger Peter Sjöstrand.

I avtalet regleras att det skyddsombud som arbetstagarna utsett har rätt att verka inom hela företagets verksamhetsområde. Byggnads har fått problem då skyddsombud varit utsedd på en arbetsplats och då inte haft rätt att verka på företagets andra arbetsplatser.
– Inom måleriet är det ofta små företag med olika arbetsplaster. Med den här skrivningen säkrar vi upp så det inte blir några tveksamheter, säger Peter Sjöstrand.
Överenskommelsen innebär också partsgemensamt arbete kring: personalutrymmen, nytt statistikavtal, ska vara klart senast 30 november i god tid före nästa avtalsförhandling, och en branschanpassning av vidareutbildningen för skyddsombuden.
Måleriföretagen backade från sitt yrkande om förändring av debiteringen av mätningsavgiften. Ett yrkande som Målareförbundet menade skulle äventyra ackordslönesystemets framtid. Men striden ser inte ut att vara över.
”Vi stred hårt för frågan in i det längsta. Men vi fick enormt stora påtryckningar från både LO och flera LO-förbund som planerade massiva sympatiåtgärder. Till sist hade vi inget annat val än att backa” skriver Måleriföretagen på sin Facebook.
”Vi kommer att fortsätta driva frågan om mätningsavgifter utanför avtalsrörelsen.”

Helena Forsberg
helena.forsberg@daladem.se

Avtalet i korthet

Avtalsperiod: 1 april 2016-30 april 2017 (13 månader)

Avtalsvärdet är 2,2 procent på 12 månader och uppräknas om 2,38 procent på 13 månader

Det ger 4 kronor i timmen. Alla får minst 696 kronor i månaden.

Prislistan justeras upp med 2,6 procent.

Löneökningen träder i kraft 25 april eftersom Målareförbundet strejkade.

Rätt till uppskjuten uppsägningstid vid graviditetspenning

Arbetstidsförkortningen ökar med två timmar per år

Parterna ska tillsammans följa utvecklingen och eventuella konsekvenser av TYCO-domen för avtalsområdet måleri (restid). Uppstår diskussion om tillämpningen av arbetstidsdirektivet ska Svenskt Näringsliv och LO konsulteras.

Partsgemensamt arbete kring:

personalutrymmen

nytt statistikavtal

branschanpassning av vidareutbildningen för skyddsombud