SONY DSC

 

  • Du kan jobba upp till cirka fem meters höjd med den här lilla skyliften som bara väger 90 kg. – Den här är ny och vi tror många kan ha nytta av den, säger Mats Jansson, säljare ställning.se. Han var en av 900 utställare från mer än 30 länder visade nyheter för byggsvängen på Nordbygg 2016. Foto:

  • Skyddsmasktillverkaren Sundströms har byggt ut sin SR 900-serie med ett midjeburet filter. De flesta detaljerna i både 900- och 500-serien är numer också kompatibla. Foto:

  • Area-, volym- eller längdmätning som dessutom räknar hur golv- och taklistlängder. Lasermätinstrumenten blir allt bättre, här ett från Leica. Foto:

  • Inte så ny, men ett verktyg som Metabo nu vill lansera mer för målare vid lack- och färgborttagning. Tar bort 0-0,3 mm i ett svep, kan kopplas till dammsugare. Foto:

  • Zip-up har tillverkat ställningar sedan 1955 och idag görs de på Irland. Här är deras senaste lättviktsvariant med steglösning på insidan som kan fällas in mot gaveln. Foto:

Nya regler skapar nya lösningar för ställningar och liftar. Det, och mycket mer, visades på Nordbygg 2016 i Stockholm, nordens största mässa för byggsvängen.
– Det här är världens lättaste och minsta skylift. Ta med den på en vanlig flak-kärra eller i minibussen.

Det säger Mats Jansson på Ställning.se, en av 900 utställare mässan. Världens tar vi med en nypa salt, men hans Uplift 5 fick onekligen många besökare att titta lite extra; Med sina 69x110x190 cm i nedfällt läge går den in genom vanliga dörrar och får plats i en personhiss då vikten bara är 90 kg. För att stå stadigt hänger man på 60 kg (4×15 kg) löstagbar ballast på bottenplattan. Plattformen går till 2,9 meter med arbetshöjd upp till ca fem meter. Du rullar den för hand, men hjulen låses automatiskt vid höjning.
– Det är dubbla skyddsräcken på alla ställningar numera och för en målare blir de i vägen. Med den här får du mer fritt utrymme att arbeta, säger Mats Jansson.

Arbetsmiljöverkets regler för ställningar ändrades för ett par år sedan och både fasta och tillfälliga ställningar går nu under samma regelverk med kryss, dubbla räcken och vinklad stege inne i ställningen.
– Du ska inte klättra vertikalt utan som du ser här med en lutad stege inne i ställningen. Där har vi skapat nya lösningar, säger Matthias Westerberg på Zip-Up och demonstrerar deras variant med hängande stege som fälls ut inne i ställningen.

Mer då? Jo, på verktygssidan har Metabo likt andra märken kommit med en ny giraffslip i två varianter; En med fast längd, och en med rör i olika längder. Ergonomiskt bra tänk för handgrepp och utformning, inbyggd LED-lampa och integrerat dammsugarrör. För målare puffar gärna Metabo också för sin lackfräs som tar bort lack och färg. Ställbart skär från 0-0,3 mm och fräsen tar bort en bredd på 80 mm.

Mätinstrument har utvecklats till att göra allt utom just målararbetet. Ett exempel är lasermätaren Leico D510 där du markerar tre punkter i ett rum, höjd bredd djup, och får omedelbart ut vägg-golv och takarea. Du kan också se löpmeter på tak- eller golvlist och plocka ut värden för respektive vägg. Mäter förbi hinder, har utsättningsfunktion och kamera med zoom för att kunna sätta mätpunkter noggrant.
Mycket fanns på mässan, men önskvärt vore om fler av målarbranschens leverantörer vore med och visade upp sig, för många saknas.

Fotnot: På Arbetsmiljöverkets hemsida av.se hittar du mer regler kring ställningar (AFS 2013:4) föreskrifter.

Jan-Erik Johansson