• Kent Larsson går i pension och Håkan Sjödin tar vid som ombudsman i avdelning 6 på kontoret i Karlstad. Foto: Tomas Nyberg

Håkan Sjödin blir ny ombudsman i Karlstad när Kent Larsson går i pension. Som målare är han väl insatt i frågor rörande det avtalsområdet men han är också ivrig att sätta sig in i lackerarnas vardag.

 

 

De båda har följts åt ett tag. När Håkan Sjödin gick som lärling var det Kent Larsson som var hans handledare. Det var också Kent Larsson som tog med den unge Sjödin på hans första fackmöte. Det ena ledde till det andra och nu har Håkan Sjödin varit fackligt aktiv i cirka tio år.
– Jag har gått ett antal utbildningar och i oktober blev jag klar med ombudsmannautbildningen, säger Håkan Sjödin.

 

Han har jobbat som målare på Sandå i Karlstad men har senaste månaderna jobbat fackligt på förtroendemannatid. Det kommer han fortsätta göra fram till 1 juni då han kliver på jobbet som ombudsman.
– Det ska bli intressant och roligt.
Han tycker om att hjälpa människor och det värsta han vet är orättvisor.
– Det är bra om vi som vågar ta konflikter kan hjälpa andra, säger Håkan Sjödin.
Han beskriver sig som en person som har lätt för att söka upp och ta kontakt med människor. En av Målareförbundets stora utmaningar som Håkan Sjödin ser är att skapa ett större engagemang kring fackliga frågor.
– Vi måste hitta sätt att få människor att delta aktivt, att komma på medlemsmöten och ett större intresse kring fem-timmars informationen.

 

Den stora personliga utmaningen är att få ihop familjelivet med nya jobbet som ombudsman. Han bor i Grums en kommun några mil utanför Karlstad. Där bor han i villa tillsammans med sina tre grabbar i åldrarna 6 år, 9 år och 11 år. På fritiden pysslar han med huset och som för många föräldrar kretsar mycket kring barnens aktiviteter.
Kent Larsson har varit ombudsman i avdelning 6 sedan år 2000. När maj tar slut går han i pension.
– Det känns väl bra. Jag har ju ställt in mig på det.

 

Helena Forsberg
helena.forsberg@daladem.se