Målareförbundet står upp för alls lika värde. Christian Olofsson, Fredrik Adolfsson och Joakim Ivars.

  • Christian Olofsson, Fredrik Adolfsson och Joakim Ivars representerade Målareförbundet. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

Dala Pride pågick en vecka med föreläsningar och föreställningar runt om i länet. Det hela avslutades med parad genom Falun och festligheter på kvällen.

Målareförbundet fanns med i den regnbågsfärgade paraden.

– Förbundets första paragraf handlar om att vi ska verka för en samhällsutveckling präglad av jämlikhet och jämställdhet, säger Christian Olofsson.

– Det är precis vad Priden handlar om. Allas lika värde.

Christian Olofsson var den som tog initiativet till att Målareförbundets avdelning 9 Gävle-Dala skulle vara med i Priden. Han hade hört av en vän från Kommunal att de skulle vara med och tyckte det var konstigt att inte Målareförbundet skulle. Han tog kontakt med ombudsman Fredrik Adolfsson som snabbt hakade på.

– Han fixade fram en banderoll i regnbågsfärger och med vår logga.

Christian Olofsson sitter i styrelsen för avdelningen och sektionen. Till vardags jobbar han på Miljönären när han inte är föräldraledig med 1-åriga dottern. Han tror inte att det pratas HBTQ på målarnas arbetsplatser och det kan han tycka är lite konstigt. En viss procent av befolkningen är HBTQ, det borde spegla sig inom måleribranschen.

– Antingen är det en otrolig snedfördelning eller så är det något vi behöver ta tag i. Om det är så att man inte vågar prata om det så behöver vi ett öppnare samtalsklimat, säger Christian Olofsson.

Enligt honom är det inte ett inbyggt klimat att man öppet pratar om det men han upplever inte heller att det är hårda ord och ”bögskämt” i byggboden.

– Jag har sett en förändring på mina 18 år i branschen. Toleransen går framåt.

Pride paraden i Falun arrangerades för femte året och slog med närmare 3 000 deltagare rekord. Paraden hade föregåtts av en vecka med föreläsningar, workshops och föreställningar. En föreläsning i Borlänge handlade om HBTQ i arbetslivet där medverkade fackförbund bland annat Byggnads.