• Foto: Thomas Nordin

Emil Eriksson fick åka hem till Rättvik utan medalj vid Yrkes-EM i Göteborg. Segrade gjorde Lisa Janisch från Österrike.

Målarna har tre väggar de arbetar med. Under 18 timmar fördelat på tre dagar ska de planera och utföra fem tävlingsmoment: fri dekoration, tapetsering, målning av snickerier och dörrar, färgnyansering samt bildöverföring och schablonering.

Även om slutmålet är detsamma så planerar deltagarna som det passar dem bäst att lägga upp arbetet. Det gör att det kan se lite olika ut i tävlingsbåsen och de använder också lite olika hjälpmedel.
Den första tävlingsdagen då många av deltagarna hade fått upp tapeten hade Emil Eriksson inte ens börjat. Han startade med den fria dekorationen och prioriterade snickerimålningen.
– Han kommer att hinna få upp tapeterna också, det är inga problem för honom, sade den svenska coachen Andreas Gärdin-Hyttsten lugnt.
– Tapetseringen är enklare än det brukar vara eftersom deltagarna använder svenska tapeter som är tjockare och av bra kvalitet, säger han och berättar att kvalitetsskillnaden är stor mot de som använts i tidigare internationella tävlingar.

Emil Erikssons fria dekoration består av ett motiv av Scandinavium som han gjorde med gipssprut. Andreas Gärdin-Hyttsten berättar att de försökt hålla den simpel. Han är övertygad att det kommer göras betydligt snyggare grejer i tävlingen men:
– Hur snygg den är ger så lite poäng, det viktiga är att den är bra gjord.

Efter den första tävlingsdagen gav Emil Eriksson följande kommentar:
– Jag fick inte måtta upp bildöverföringen som jag ville, så första dagen började sådär. Dessutom hade jag lite problem när jag skulle dra loss tejpen på min fria dekoration. Men det går att fixa så jag är inte helt ute och cyklar. Jag måste bara jobba på i bra tempo under dag två. Går allt som det ska är jag med i toppen igen!

Emil Eriksson har kämpat väl och förberett sig men det räckte inte ända fram den här gången. I januari tävlar han och övriga två i målerilandslaget om vem som ska representera Sverige vid VM i Abu-Dhabi.

Tävlingarna invigdes av statsminister Stefan Löfven som kom in i svetsutrustning och stolt berättade om sin bakgrund. I sitt inledningstal hyllade han de duktiga ungdomarna som var på plats för att visa sina färdigheter i något av de 40 yrkena.

Efter avslutade tävlingar kan vi konstatera att Sverige hamnade på en sjätte plats sett till medaljskörd. Flest medaljer i förhållande till antal deltagare tog Österrike som liksom Sverige hade 28 deltagare. Flest deltagare, 32 stycken, hade Ryssland skickat till tävlingarna. Flest guldmedaljer tog Finland.

Sverige tog sex medaljer, två av varje valör. Guldmedaljerna togs av Johannes Johnsson, industrielektriker och Lovisa Petri, hudterapeut. Silvermedaljerna togs av Evelyn Piros, hotellreceptionist och Andreas Sjöberg, lastbilstekniker. Bronsmedaljerna togs av Daniel Carlberg, murare och Patrik Eriksson, VVS-montör.

Målarnas topp tre såg ut som följer: Guld Lisa Janisch, Österrike. Silver: Charlotte Martin, Schweiz. Brons: Julien Lair, Frankrike.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se