Det nya jobbet innebär nya utmaningar för Magnus Andersson. Som att hitta rätt produkter till kunderna.

  • Det nya jobbet innebär nya utmaningar för Magnus Andersson. Som att hitta rätt produkter till kunderna. Foto: Fotograf Siv Oberg

Värken blev värre och värre. Till slut gick Magnus in i väggen och blev sjukskriven. Men nu har han fått nytt jobb och trivs med tillvaron. Tacksam för hjälp från Målareförbundet, Galaxen Bygg och Försäkringskassan.

När Magnus Andersson i Trollhättan målade tak på ackord ledde det ensidiga jobbet till att han började få krämpor i nacken.
– Mina arbetskamrater och jag försökte turas om med det slitsamma arbetet och jag kontaktade en sjukgymnast. Men det hjälpte bara tillfälligt, berättar Magnus.
Under 15 års servicearbete på Såtenäs flygflottilj med relativt lugnt arbetstempo gick det bra. Men när han sedan blev han omplacerad till tyngre arbeten igen, med att skrapa och måla fasader under tidspress, förvärrades problemen.

– Jag kände direkt att det inte funkade längre. Musklerna tog stryk och jag blev dålig i hela kroppen. Jag varken orkade eller hann med, säger han.
Efter ett års tungt och stressigt arbete blev han sjukskriven 2013. Men värken i kroppen och tröttheten fortsatte och något stöd från sin arbetsgivare fick han inte.
– De var inte intresserade av hur jag mådde. De ville bara ha reda på när jag kunde komma tillbaka och börja arbeta igen, säger Magnus.
Då kontaktade han Målareförbundet och fick hjälp av Avdelning 3:s dåvarande ombudsman Tony Norrman.

– Han slog näven i bordet och sa åt min arbetsgivare att jag måste få andrum, säger Magnus.

En läkarundersökning konstaterade att han fått fibromyalgi. Det är en sjukdom som beror på ärftlighet. Eftersom Magnus mamma haft samma problem under en längre tid, förstod han orsaken. Men att han fick en diagnos var inte till någon hjälp för honom i kontakten med målerifirman.
– Jag kände att de ville bli av med mig så fort som möjligt, berättar Magnus.

Nu började en jobbig tid. Han hade ständigt ont i kroppen och låg sömnlös på nätterna. Han kände sig värdelös och blev deprimerad. Magnus var van att jobba praktiskt och trivdes med målarjobbet. Skulle hans arbetsliv ta slut vid 45 års ålder? Vart skulle han ta vägen?

Han tog kontakt med Smärtskolan där han lärde sig att hantera värken bättre. Nu får han smärtplåster, mediciner och vitamininjektioner som hjälper honom i vardagen. Fibromyalgi förvärras i kall och fuktig väderlek. Och om man utsätts för stress blir det ännu sämre. För att hålla sjukdomen i schack, krävs varma bad och en lugn avstressande miljö. Magnus började gå på vattengympa och använda bubbelpool. Det blev till god hjälp.

Målareförbundet och Försäkringskassan kontaktade Galaxen.

– Jag har en jättebra handläggare på Försäkringskassan och får fint stöd av Galaxen som hjälpte mig att få ett lönebidragsjobb på ett annat företag, berättar Magnus.

Sedan ett år tillbaka är han anställd på Axel Starcks Maskinaffär i Trollhättan där han arbetar med att sälja maskiner och verktyg. Kenth Ståhl, en av delägarna, är nöjd med att de fått en ny medarbetare:
– Vi behövde någon som kunde hjälpa oss i lager och butik. Magnus är precis rätt person. Han är trevlig och har den rätta viljan, säger han uppskattande.

Galaxen Bygg

Galaxen Bygg finns i hela landet och ägs gemensamt av företag och arbetsgivarföreningar inom byggsektorn.

Galaxen Byggs uppgift är att ordna arbetsförlagd rehabilitering genom anpassat arbete för personer med funktionsnedsättning och med bakgrund från byggsektorn.

Rehabiliteringsanställningen innebär att arbetsgivaren får ett lönebidrag som beslutas av arbetsförmedlingen och betalas ut via Galaxen Bygg.

Rehabiliteringsarbetet börjar i anpassningsgruppen där representanter för både arbetsgivarorganisationer och fackförbund finns representerade samt Arbetsförmedling och Försäkringskassa.

Rehabiliteringsanställning med stöd varar i genomsnitt 2,5 år.

Målet är att minst 40 % av de som lämnar sin Galaxenanställning gör det till: reguljär anställning i byggsektorn, reguljär anställning i annan sektor, utbildning till annat arbete eller ålderspension.