• Foto: Tomas Nyberg

Målareförbundet väntar nu på ett bud från Måleriföretagen. Intensiva förhandlingar för ett nytt kollektivavtal har pågått hela veckan.
– Vi har diskuterat många och bitvis mycket svåra frågor där vi som parter står långt ifrån varandra, säger Målareförbundets förhandlingschef Peter Sjöstrand.
I den högkonjunktur som råder inom byggbranschen kan det vara svårt att acceptera industrimärket avseende lönen i ett tre-års avtal. Enligt Peter Sjöstrand är låglönesatsningen en av de delar som ändå gör det möjligt, men även andra villkor:
– Vi har hela tiden varit tydlig med att ett treårs avtal måste fyllas med ett innehåll som motsvarar värdet av att leverera arbetsfred under en så pass lång period samtidigt som det råder högkonjunktur inom måleribranschen, säger Peter Sjöstrand.
 
Målareförbundet har hela sin förhandlingsdelegation samlad i Stockholm den här veckan med målsättningen att förhandla fram ett nytt kollektivavtal för måleriyrket.
Förhandlingsdelegationen kommer att del av Måleriföretagens bud och noggrant analysera det innan facket kan ta ställning till om budet kan antas eller om det kommer att avvisas helt eller delvis.
 – Jag hoppas att måleriföretagen nu tar chansen och ser möjligheter i stället för hinder för att kunna teckna ett nytt kollektivavtal, säger förbundets förhandlingschef Peter Sjöstrand.
Helena Forsberg