Johan Ryttare, Målarnas, Jonas Tillman, Byggnads, Angelica Ollinger, Kommunal, Fredrik Adolfsson, Målarnas, och Christian Olofsson, Målarnas gick gemensamt under 6F banderollen.

  • Johan Ryttare, Målarnas, Jonas Tillman, Byggnads, Angelica Ollinger, Kommunal, Fredrik Adolfsson, Målarnas, och Christian Olofsson, Målarnas gick gemensamt under 6F banderollen. Foto: Tomas Nyberg

  • Fredrik Adolfsson ombudsman i Borlänge vill se att Socialdemokraterna står upp för den svenska modellen ännu mer. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

Arbetarrörelsens dag firades runt om i landet. Målarnas Facktidning gav sig ut på Faluns gator där vi träffade Svenska Målareförbundets avdelning 9. Ombudsman Fredrik Adolfsson tyckte det var extra viktigt att sluta upp eftersom nazisterna demonstrerade på Faluns gator.

Huvudtalare i Falun var försvarsministern Peter Hultqvist som också är partidistriktets ordförande i Dalarna.
– Polisinsats i Borlänge ifjol och nu i Falun visar hur allvarligt det är. Nazismen är ingen åsikt, den är ett brott mot mänskligheten, sade Peter Hultqvist.
– Bara för att nazisterna demonstrerar på 1 maj blir inte Sverigedemokraterna bättre. De kommer ur samma mylla. Det får vi aldrig glömma.
– Sverigedemokraterna vill gärna ha inflytande i regeringsmakten. De har röstat emot allt vad ett arbetarparti står för. Det är löntagarfientligt.

Fredrik Adolfsson hade gärna sett en facklig huvudtalare i Falun och Borlänge. År efter år har det varit Hultqvist eller någon annan politiker.
Svenska modellen ska utvecklas – inte avvecklas var socialdemokraternas paroll på 1 maj.
– Det är en bra paroll, men partiet måste också visa att det står upp för det i praktiken, säger Fredrik Adolfsson.
En del har skett, till exempel beslutet att riva upp Lex Laval, men Fredrik Adolfsson vill se mer.
– Jag vill att de inför avdragsrätt för fackavgiften igen. Även om de inte får igenom det så vill jag i alla fall se att de går upp och försöker.

– Vi kan inte acceptera de ökande klyftorna vi sett i Sverige. Därför ska vi fortsätta vår kamp både för rättvisa löner och för en politik som sätter ökad jämlikhet på dagordningen, sa LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson när han huvudtalade i Skövde.
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson talade i Sundbyberg och Stockholm. Hans och LO:s huvudbudskap till regeringen var:
– Nu duger inget duttande i marginalen. Nu krävs riktig politik och stora reformer. Därför vill vi från LO att regeringen satsar minst 70 miljarder på välfärden under den kommande fyraårsperioden. Så släpp sargen och investera i välfärden.