varse

 

Målareförbundet har sagt upp måleriavtalet och förbereder sig för strejk.
En tydlig konfliktfråga är Måleriföretagens krav om ändrade arbetstidsregler.

När parterna återupptog förhandlingarna sedan Målareförbundet avvisat det första budet återkom Måleriföretagen med ett nytt bud som enligt fackets förhandlingschef Peter Sjöstrand har i stort sett samma innehåll.
– Vi har varit tydliga med vad som är möjligt och inte möjligt trots det så har Måleriföretagen inte flyttat sig vare sig i tanken eller på papperet.

Målareförbundets styrelse sammanträdde i söndags och var eniga i beslutet att säga upp det befintliga avtalet och förbereda organisationen för varselåtgärder.
– Nu uppmanar jag våra medlemmar att förbereda sig för en eventuell konflikt, säger Peter Sjöstrand.
– Syftet är att sätta tryck för att förhandlingarna ska gå framåt, vi vill ha en förhandlingslösning i första hand.
När facket har sagt upp avtalet har de möjligheten att lämna in ett varsel om konflikt. Varslet ska lämnas till motparten samt Medlingsinstitutet sju arbetsdagar innan en eventuell stridsåtgärd kan starta. Fackets kraftigaste stridsåtgärd är strejk, då utförs inget arbete. Andra vanliga stridsåtgärder är blockad av övertidsarbete, nyanställning eller inhyrning av arbetskraft.

Målareförbundet anser inte att de fått gehör för de frågor som de lyft i förhandlingarna och bland det som Måleriföretagen kräver finns det saker som facket inte kan tänka sig gå med på. Speciellt svårsmält är förändringen av arbetstidsreglerna där arbetsgivarna enligt Peter Sjöstrand vill kunna förlägga ordinarie arbetstid från klockan 5 till 20 och att det ska gå att förskjuta arbetstiden i båda ändar. De vill att arbetstiden per dag ska kunna uppgå till tio timmar istället för som nu åtta. Dessutom vill de kunna dela upp arbetstiden under dagen, det som inom vården brukar kallas delad tur. En målare skulle alltså kunna arbeta 5-9 och sedan vara ledig för att börja jobba igen 16-20. Deras förslag bygger på att arbetstiden ska förläggas genom en överenskommelse mellan arbetsgivaren och målaren. En målare ska alltså inte tvingas till det om den inte vill eller kan. Men trots det ser Peter Sjöstrand stora faror och att det kan bli en enorm press på den enskilde målaren.
– I en lågkonjunktur kan arbetsgivaren komma och säga ”ska du ha kvar jobbet så måste du arbeta de här tiderna”. Arbetsgivaren har alltid makten!

Måleriföretagen vill också ta bort den betalda ledigheten. Det är en överenskommelse som innebär att alla målare har rätt till en veckas betald ledighet. Det innebär att även om du inte hunnit tjäna in till betald semester så har du rätt till en veckas ledighet med lön. Den är viktig för en yrkesgrupp där det inte alltid är en självklarhet att ha jobb året om.
– Den är ovärderlig och en av anledningarna till att det nu är mindre vanligt med okynnesuppsägningar över jul och nyår. För om arbetsgivaren säger upp och sedan återanställer så får den kostnaden för en veckas betald ledighet, säger Peter Sjöstrand.

Arbetsgivarorganisationen tycker att den har ansträngt sig till det yttersta för att presentera bud med en balans mellan respektive parts önskemål om förändringar i nuvarande avtal.
– Vårt bud ligger i många delar i linje med vad Målareförbundet vill ha. Men Målareförbundet har uppenbart en bristande förståelse för att en förhandling faktiskt består av ett givande och tagande, och att det handlar om att kompromissa. Om vi hamnar i medling i år igen innebär det ju sannolikt att överenskommelsen dessvärre kommer att bli mindre attraktiv för bägge parter, säger Björn Hellman VD för Måleriföretagen i ett pressmeddelande.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se