• Foto: Tomas Nyberg

 

Förhandlingarna om ett nytt måleriavtal återupptogs onsdag 4 maj.
– Jag hoppas att vi nu kan lägga statistikberäkningarna åt sidan och istället fokusera på de övriga frågor som är viktiga för våra medlemmar, säger Målareförbundets förhandlingschef Peter Sjöstrand.

– Vi upptäckte felaktigheter i det beräkningsunderlag för ackordslöner som Måleriföretagen presenterade. Det är helt oacceptabelt och förhandlingarna kan inte fortsätta innan den frågan är löst, sade Peter Sjöstrand när de avvisade Måleriföretagens bud den 29 april.
Nu verkar dessa felaktigheter ha rättats till och förhandlingarna har återupptagits. I det bud som Måleriföretagen lämnade fanns flera delar som facket säger är omöjliga att tillmötesgå och väsentliga delar som facket framfört under förhandlingarna saknades.

– De håller fast vid försämringen av arbetstiderna och att betald ledighet ska utmönstras. Det är ett innehåll som är svårtuggat för oss, säger Peter Sjöstrand som också saknade för facket viktiga delar så som:
– Tycodomen i relation till våra resor är det inte intresserade att diskutera överhuvudtaget. Riktade höjningar i prislistan är också en viktig fråga för oss.

I den högkonjunktur som råder inom byggbranschen kan det vara svårt att acceptera industrimärket avseende lönen i ett tre-års avtal. Enligt Peter Sjöstrand är låglönesatsningen en av de delar som ändå gör det möjligt, men även andra villkor:
– Vi har hela tiden varit tydlig med att ett treårs avtal måste fyllas med ett innehåll som motsvarar värdet av att leverera arbetsfred under en så pass lång period samtidigt som det råder högkonjunktur inom måleribranschen, säger Peter Sjöstrand.
Det nuvarande Måleriavtalet löpte ut den 30 april. Det gamla avtalet gäller tills det att ett nytt är underskrivet. Nu har alltså förhandlingarna återupptagits.

Helena Forsberg
helena.forsberg@daladem.se