• ”Det är viktigt att alla trivs och mår bra. Jag tycker vi har högt i tak och min policy är att problem ska vi lösa på en gång”, säger Thomas Hedström. Foto: Tomas Nyberg

Företagsledaren Tomas Hedström var tidigare anställd målare och fackligt aktiv. Han har varit MB-ombud, regionalt skyddsombud och satt i sektionsstyrelsen och avdelningsstyrelsen.

Har den bakgrunden format honom som arbetsgivare?

– Jag har lärt mig mycket genom facket, hur det ska vara. Exempelvis är det för mig självklart att mina anställda är anslutna till Målareförbundet. Jag uppmanar dem till det sen väljer de så klart själva, säger Tomas Hedström som tycker att hans fackliga bakgrund påverkar hans sätt att driva företag.

– Många företagare har vänt sig mot facket, men jag förstår och anser att vi måste ha kollektivavtal. Annars kommer andra in och sänker priset.

– Det är viktigt att alla trivs och mår bra. Jag tycker vi har högt i tak och min policy är att problem ska vi lösa på en gång.

Jonathan Ek nickar instämmande och säger:

– Det finns tillit.

För tio år sedan startade Tomas Hedström ett enmansföretag. När han jobbade långt in på kvällarna insåg han att han behövde anställa. Det senaste året har han gått från två anställda till tio.

– Det har gått så fort. Nu har vi ett skyddsombud, Christian Andersson, men något MB (medbestämmandeombud) har vi inte än. Men vi har företagshälsovård och vi har flyttat till större lokaler där det finns lunchrum och omklädningsrum med draperi.

Under detta år som företaget växt har Tomas Hedström varit allvarligt sjuk. Han drabbades av hjärninflammation och hjärnhinneinflammation. Samtidigt fick företaget fler och större jobb.

– Jag samlade några av mina anställda och frågade klarar vi det här? Vi kom fram till att vi skulle göra det. Jag har bra personal, säger en tacksam Tomas Hedström.

– Personalen har varit guld. Det gick inte att prata med mig i telefon ens och ändå drev de projekten vidare.

Förutom totalrenoveringen och nyproduktionen på Gumeliusskolan har de under samma period gjort 64 lägenheter och gör jobb på ytterligare ett stort bygge. Thomas Hedström berättar att de gjort dessa större projekt med gott betyg och att de spridit sig så de fått ytterligare stora jobb.…

– Kvaliteten är A och O. Jag behöver inte tjata om det för mina målare är duktiga och noggranna – men jag tjatar ändå, säger Thomas Hedström med ett leende.

Han har nära till skratt och det smittar av sig.

Micke Torvaldsson lämnade Sandå för att börja jobba på TH måleri och han tycker om att vara på en mindre firma.

– Det är mer familjärt. På ett större företag är man bara ett nummer.

Thomas Hedström berättar att hans ambition är att personalen ska trivas och att han fått ihop ett bra gäng. Den öppna och raka dialogen och återkommande after work, sommarfest och julfest då alla kommer bidrar till den goda stämningen.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se