Målareförbundets styrelse har beslutat att lämna Nordea när banken nu beslutat att flytta från Sverige.

– Vi reagerar som vi gör för att man använder sin position som storbank och utpressar Sverige, säger förbundets ordförande Mikael Johansson.

Bakgrunden är denna: för ett halvår sedan föreslog finansminister Magdalena Andersson och finansmarknadsminister Per Bolund att bankernas avgifter kraftigt skulle höjas. Detta genom den så kallade resolutionsavgiften, en avgift som är tänkt att skapa en buffert för att skydda skattebetalarna vid framtida bankkriser. Detta med bankkriserna inte minst på 1990-talet, men även 2008, fortfarande i färskt minne.

LÄS ÄVEN: LO startar utredning om Nordea

Med regeringens förslag räknade Nordea med en årsavgift på uppemot sex miljarder kronor från 2019. Regeringen menade att det inte skulle handla om så stora avgifter men mildrade sitt förslag. Nordea, som under förra året gjorde över 40 miljarder kronor i vinst, protesterade ändå vilt. Och hotade med att lämna Sverige.

Vilket banken alltså till slut lämnade sitt slutgiltiga besked om att göra. Flera fackförbund har nu aviserat att de planerar att lämna Nordea, detta på grund av bankens bristande ansvarskännande.

– Att storbanken beter sig på det här sättet efter att de fått så mycket hjälp av svenska skattebetalare – det provocerar våra medlemmar enormt, säger Mikael Johansson.

LÄS ÄVEN: Flera fack lämnar Nordea efter bankens flyttplaner

Beslutet att lämna banken togs av förbundsstyrelsen och flera av ledamöterna berättade om kontakter med upprörda medlemmar. Något exakt datum för när Målarnas byter bank finns inte.

– Vi startar processen och har för avsikt att göra det skyndsamt men utan att förlora stora pengar, säger Mikael Johansson.

Förutom att Målarnas har kapital i Nordea finns ett avtal om förmånliga medlemslån och Nordea är också förbundets transaktionsbank.

Även Kommunal, Handels, Transport och Elektrikerförbundet har meddelat att de lämnar Nordea.

LO-styrelsen har fattat beslut om att starta en utredning om att lämna Nordea som huvudbank.

– Vi är övertygade om att medlemmarna vill att vi ska ha våra pengar i en svensk bank. Därför startar vi en utredning för att byta huvudbank, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i ett pressmeddelande.

LO har idag Nordea som huvudbank och drygt 800 miljoner kronor i finansiella placeringar i banken.

– Om LO tar det gemensamma beslutet att säga upp samtliga avtal med Nordea innebär det att även vi gör det eftersom vi använder oss av LO:s ramavtal, säger målarnas vice ordförande och kassör Jan-Olof Gustavsson.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se