Lördagen den 21 juli 2018

← Senaste numret • 5 2018

Målarnas Facktidning nr 5 - 2018
Klicka på bilden

"Här är argumenten för S i valet"

"Här är argumenten för S i valet"

DEBATT ”Det är viktigt att Socialdemokraterna vinner valet och kan vara med och fortsätta regera landet efter den 9 september, då det är val till riksdagen”, skriver Nisse Lindblom.

Ungdomar stärktes till att utveckla förbundet

Insänt

För andra gången genomförde Målareförbundet vårt ungdomsforum. Det var 17 unga målare på plats från 8 avdelningar.


Grunden till ungdomsforumet är från den motion som blev bifallen av Förbundsmötet 2014. Motionen hade som mål att Svenska Målareförbundet skulle genomföra ett ungdomsforum med syfte på att organisera och engagera unga målare. Detta genomfördes för första gången 2015 med tema ungdomsverksamhet, denna gång var temat skolinformation.


Dagarna på Rönneberga kursgård var stärkande för alla oss som deltog, men det stärkte även Målareförbundet som organisation. Vi fick möjligheten att individuellt utvecklas genom alla tips och tricks vi delade mellan oss, samt att organisationen stärktes genom tydliggörande av uppdragen och målen som skolinformatör och skolorganisatör. Det kändes väldigt bra att samtliga avdelningar hade samma målbild och syfte med uppdragen som skolinformatör och skolorganisatör.


För att stärka organisationen måste vi hela tiden arbeta för att bli fler. Fler som sprider idén och fler som tar steget in i organisationen. Målareförbundet har under senare år pekat på att vi måste stärka ungdomsorganisationen i förbundet. Hos just ungdomar finns det även en otroligt stor potential att organisera fler.


Samtidigt som vi var ute på Rönneberga och stärkte vår sammanhållning inom förbundet så fanns det även ungdomsrepresentanter för Byggnads och Elektrikerna på plats. Detta gav oss möjligheten att bredda vår kunskap och stärka det tvärfackliga arbetet. Tillsammans var vi över 100 aktiva ungdomar inom arbetarrörelsen, det är mäktigt!


Vi gästades även av förbundsordföringarna från Målareförbundet, Elektrikerna och Byggnads. Det började med en paneldiskussion om dagens och morgondagens utmaningar inom arbetarrörelsen men även det politiska.


Mikael Johansson lyfte starkt att det är endast vi tillsammans som kan utveckla och förbättra samhället, detta ska först och främst ske med samtal på arbetsplatserna. Efter detta fick målarnas deltagare möjligheten att träffa Micke själva och ställa frågor. Frågorna handlade till stor del om morgondagens utmaningar för facket.


Sedan gled även diskussionerna in på Målareförbundets extrakongress och upplösning av avdelningarnas som egna juridiska enheter i förbundet, det vill säga att det endast kommer finnas ett organisationsnummer om kongressen röstar för det.


”Jag vill hem och göra en skolpresentation.”


”Det där måste jag testa nästa gång.”


”Jag har nya tankar hur vårt skolinformatörsmaterial kan utvecklas.”


”Jag var nervös att träffa massa jag inte känner, men det här var bland det bästa jag gjort.”


Detta var några av alla deltagarnas röster från årets ungdomsforum. Självklart så finns det alltid potential att utveckla och förbättra den verksamhet som görs, därför så lyfte även många deltagare upp att det hade velat ha ett ännu hårdare schema med mer information och arbete för just skolinformationen.


Vi summerar årets ungdomsforum som givande, intressant, stärkande, kunskapshöjande, roligt, vänner och kreativitet. Dessa ord förklarar gott och väl de känslor vi alla hade när vi lämnade Rönneberga och återvände till våra respektive avdelningar för att fortsätta att utveckla och förbättra Svenska Målareförbundet.


Stefan Johansson Avd. 1


Jesper Jinesjö Avd. 3


Johanna Adolfsson Avd. 8


Foto: Stefan JohanssonMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2017-09-28 00:55


Mer Insänt

Målarna beredda att kämpa för framtida avtal

INSÄNT Regionen 2 har samlat ett gäng förtroendevalda för att diskutera framtidens måler...

”Inte rimligt att höja pensionsåldern”

INSÄNT Josefine Krantz berättar om ett arbetsplatsbesök i Laxå, i samband med avtalsöver...

Skolinformation på Westerlundska gymnasiet

INSÄNT Vi hälsar på Målarettans skolinformatörer Sandra Hamngren och Domino Lindwall när...

Häng med: Såhär går en mätning till

INSÄNT En kylig dag åker vi med Målerifakta ut på arbetsplats för att mäta jobbet som ac...

Målarettans 134:e årsmöte

INSÄNT Många medlemmar och förtroendevalda för Målarettan kom till årets årsmöte i Solna...

Ordförandebyte och strejkrätt i avdelning 6

INSÄNT Den 13:e april samlades 22 röstberättigade på Best Western Hotel Eurostop i Örebr...

Avdelning 2 samlades för årsmöte och seminarium

INSÄNT Avdelning 2 samlade sina ledamöter för årsmöte i Kristianstad och kombinerade med...

Inbjudan: Ungdomsaktivitet i Örebrosektionen

INSÄNT Unga medlemmar (upp till 30 år) bjuds in till en aktivitetskväll på Prison Island...

Thomas byggde en skola i Colombia

INSÄNT Målaren Thomas Årebrand på Deler måleri fick tillsammans med två kollegor möjligh...

Alina är godkänd som målare

INSÄNT Målarettan presenterar Alina Ungerth som till vardags jobbar på Olle Timblads Mål...

Nyheter

602 byggbolag i konkurs – men branschen gör uppsving

Under årets första halva har 602 byggbolag gått i konkurs – en högre nivå än samma period förra året, skriver Byggnadsarbetaren.
Enligt statistik från kreditupplysningsföretaget UC har byggkonkurserna ökat under det första halvåret i år, jämfört med 2017.
Samma trend kan observeras även inom …

...

Dödsolycka på bygge – fick balk över sig

En 24-årig man avled under torsdagskvällen efter att han fått en balk över sig på en byggarbetsplats i Stockholm, skriver Aftonbladet.
Larmet om arbetsplatsolyckan kom klockan 18.34 på torsdagskvällen. En 24-årig man hemmahörande i Värmland hade fått en fallande balk över sig på ett bygge …

...

Ove räds inte nyheter

Utvecklingen av färgsprutor och arbetshjälpmedel går i rätt riktning. Det kommer fler varianter och lösningar för olika typer av jobb.
– Ja, det har hänt mycket och det är kanon. Det sparar kroppen och det behöver vi.
Det säger och tycker Ove Elmqvist, målare på Sandå Alingsås – och han borde …

...

Är gurkor viktigare än människor?

Nu sätter Målareförbundets avdelning 3 i Västsverige, fokus på oseriösa underentreprenörer. Med oanmälda besök på byggarbetsplatserna vill man motverka avtalsbrott och utnyttjande av utländsk arbetskraft.
Jan-Ove Berg, ombudsman i Målareförbundets avdelning 3, förbereder dagens besök på några byggarbetsplatser i Göteborg tillsammans med Johan Svedestad och Zlatko Lackovic. Johan och Zlatko …

...

Frilans Finans startar gul fackklubb

En gul fackförening har startats av företaget Frilans Finans. Det uppger företagets VD Stephen Schad under Journalistförbundets seminarium i Almedalen, skriver tidningen Journalisten.
Ett fack som kontrolleras av arbetsgivaren. Det är i korthet definitionen på ett så kallat ”gult fackförbund”. Egenanställningsföretaget Frilans Finans …

...

Föll genom tak – utredning om dödsolycka läggs ned

Arbetaren föll åtta meter genom taket och avled senare av sina skador. Nu läggs dock förundersökningen om arbetsmiljöbrott ned, skriver Byggnadsarbetaren.
Olyckan inträffade i augusti förra året, i samband med ett byggnadsarbete på en gård i Sjöbo. En man arbetade med att byta …

...

De anställda bjöds på fest – sedan varslades de

Esab tog över Sandviks verksamhet och de anställda bjöds på fest. Bakom kulisserna hade företaget dock redan meddelat Arbetsförmedlingen att tillverkningen skulle flyttas till Tjeckien – och de flesta av arbetarna sägas upp. Detta skriver Dagens Arbete.

I början av januari övertogs Sandviks …

...

Besättningsman fick ström genom kroppen

Besättningsmannen arbetade på ett fartyg utanför södra Öland när han fick ström genom kroppen och tvingades hämtas med räddningshelikopter.
Det var på eftermiddagen den 27 juni som polisen larmades till ett fartyg utanför Ölands kust, i höjd med Mörbylånga. En besättningsman hade råkat ut för en arbetsplatsolycka, där han …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor