• – Jag sökte för jag visste att mina erfarenheter är värdefulla och att jag hade en chans. Jag vill att fler ska känna så, säger Ken Åman. Foto: Helena Forsberg

  • Foto: Helena Forsberg

– Vi målare kan mycket. Du stämplas på ett visst sätt bara för att du gått praktiskt gymnasium, men du har värdefulla kunskaper.
Det säger Ken Åman som genom sin verkliga kompetens som yrket och livet gett honom kommit in på en yrkeshögskoleutbildning.

Ken Åman från Piteå trodde när han gick i skolan att han skulle jobba praktiskt hela livet. När han blev arbetslös började han fundera och se över sina möjligheter. Han sökte och kom in på en yrkeshögskoleutbildning för att bli integrationspedagog.

LÄS ÄVEN: Sofia Edström gjorde gesällprovet med själ och hjärta

Han sökte trots att han inte hade den formella behörigheten för högskola. Han gjorde en så kallad reell ansökan där han påvisade sina kunskaper och erfarenheter från yrket som målare och även det fackliga arbete han gjort. Han fick motivera varför han ville gå utbildningen och varför han ansåg sig lämplig. Hans reella kompetens beviljades.

– Jag sökte för jag visste att mina erfarenheter är värdefulla och att jag hade en chans. Jag vill att fler ska känna så, säger Ken Åman.

LÄS ÄVEN: Patrik hänger i skolans korridorer

Han lyfter fram värdet i de fackliga utbildningar som finns och att de kan vara till nytta i många sammanhang. Första kursen han läste nu på yrkeshögskolan var kommunikation och konflikthantering, något han varit inne på både i jobbet och fackligt.

LÄS ÄVEN: Josefine Nilsson informerar nyexade målare om facket

Som integrationspedagog finns ett brett arbetsområde i skola, arbetsförmedling och inom psykisk ohälsa. Eftersom det inte kommer lika många asylsökande nu som för några år sedan har utbildningen styrts mer till pedagogik och integration i skola.

LÄS ÄVEN: Stefan Lövstrand: ”Att möta ungdomarna är roligast”

Ken Åman vill uppmuntra andra målare att se värdet i sin kunskap och att det finns möjligheter att söka utbildningar genom sin erfarenhet och inte bara på betyg och formell högskolebehörighet.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se