Lördagen den 18 augusti 2018

← Senaste numret • 5 2018

Målarnas Facktidning nr 5 - 2018
Klicka på bilden

  • – Det är inte meningen att våra medlemmar skall straffas med lägre pension bara för att man inte orkar jobba längre, säger Mikael Johansson Foto: Tomas Nyberg/Arkiv

  • – Jag tycker det är vagt. Partierna är överens om det här förslaget men hur det ska genomföras återstår., säger Conny Andersson försäkringsansvarig på Målareförbundet. Foto: Tomas Nyberg

”Förbättra arbetsmiljön så våra medlemmar kan jobba till pension”

Nyheter

Många målare tror redan idag att de inte kommer att orka fram till pension. Den då höjda pensionsåldern känns som ett hån. LO-förbunden menar att en höjd pensionsålder måste följas åt av andra åtgärder. Så här kommenterar Målareförbundet pensionsuppgörelsen:


Mikael Johansson, ordförande för Målareförbundet, tydliggör att förändra den allmänna pensionen är inget som Målareförbundet eller LO och deras motparter beslutar om, utan det får stå för de sex partierna som genomför förändringen.


Läs även: Så ska pensionsåldern höjas


– Målareförbundet har däremot länge krävt att pensionssystemet måste stärkas. Det jävliga är att om vi inte gör något så kommer allt fler få allt lägre pensioner, eller som konstruktörerna Könberg (FP) och Hedborg (s) sa för 20 år sedan. Vi har skapat ett system som klarar sig till nästa istid. Jag konstaterar att däremot kommer inte dagens och morgondagens pensionärer att göra, det säger Mikael Johansson.

Pensionsåldern har varit rörlig i 20 år som en del av pensionsöverenskommelsen. Målareförbundets medlemmar går i pension i genomsnitt vid 64 år.

– Vi har länge sett att det kommer att saknas pengar när våra medlemmar går i pension. Det är därför vi sedan 10 år tillbaka sätter av mer löneutrymme till pensionen genom den kollektivavtalade tjänstepensionen, säger Mikael Johansson och fortsätter:

– Det är inte meningen att våra medlemmar skall straffas med lägre pension bara för att man inte orkar jobba längre. Det måste ske ordentliga förbättringar i vår arbetsmiljö som gör att det möjligt att vara yrkesverksam längre, detta oavsett pensionssystemet.

Mikael Johansson framhåller att det därför är viktigt att både sjukförsäkringen och a-kassa följer med en ökad ålder, något som finns i överenskommelsen.

– Om vi skall leva upp till målet att våra medlemmar skall få minst 70 % av tidigare lön i pension måste även avsättningarna till den allmänna pensionen öka, (genomsnitt för en LO pensionär är idag runt 60%) därför kräver LO minst 2%.  Problemet är att det tar lång tid innan en sådan höjning ger ordentlig effekt, det därför viktigt att vi inte väntar utan ser till att agera nu.

Conny Andersson är försäkringsansvarig på Målareförbundet och konstaterar att deras medlemmar inte ser det som en möjlighet att jobba längre. Det är hårda jobb som sliter på kroppen. I förslaget finns också att den som arbetat i 44 år ska ha rätt att ta ut garantipension, men den är cirka 7 000 kronor.

– Jag tycker det är vagt. Partierna är överens om det här förslaget men hur det ska genomföras återstår. Det måste till mer pengar i systemet, andra styrfunktioner som bostadstillägg och sjukersättning blir än viktigare och måste samspela, säger Conny Andersson.

Den extra avtalspensionen som Målareförbundet förhandlat fram med motparten hjälper till även om det inte räcker.

– Sen kan man ju fundera om det är fackförbunden som ska avsätta löneutrymme till förskjuten lön när inte det allmänna räcker till? säger Conny Andersson.


Helena Forsberg

helena.forsberg@mittmedia.seMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2017-12-18 11:28


Mer Nyheter

Underjordiskt jättebygge stoppas – farlig arbetsmiljö

Usel säkerhet, rasrisk och odetonerat sprängmedel i tunnlarna. Nu har det underjordiska a...

Judoträning ska förebygga fallskador

Fallskador är en av de allra vanligaste arbetsskadorna inom byggbranschen. I ett nytt pro...

Boken som ska minska dödsolyckorna på jobbet

Dödsolyckorna inom byggbranschen är fler än inom någon annan yrkeskategori i Sverige. Den...

Pride: Facken tar ställning för allas lika värde

För inte särskilt många år sedan sågs hbtq-världen som något excentriskt, marginellt och ...

Ny HBTQ-handbok för inkluderande arbetsplatser

Hur kan din arbetsplats bli mer trygg och inkluderande för HBTQ-personer? I den nya handb...

Myndighetens beslut: Asbest gör comeback i USA

Asbest kommer åter att börja tillåtas i nya byggnadsmaterial i USA. Det meddelar landets ...

Byggnads och Peab når förlikning efter uppsägningar

Peab och Byggnads har nått en förlikning i stämningsprocessen, efter att 16 provanställda...

Regeringen tillsätter en jämlikhetskommission

Regeringen har beslutat att tillsätta en jämlikhetskommission, med uppdrag att lämna förs...

Kvinna avliden efter fallolycka i gruva

Under fredagen skadades en anställd vid LKAB:s gruva Svappavaara i Kiruna vid ett fall fr...

Forskare: 230 000 personer dör av asbest varje år

Antalet asbestrelaterade dödsfall i världen brukar beräknas till cirka 100 000 årligen. E...

Nyheter

Underjordiskt jättebygge stoppas – farlig arbetsmiljö

Usel säkerhet, rasrisk och odetonerat sprängmedel i tunnlarna. Nu har det underjordiska arbetet vid Förbifart Stockholms arbetsplats på Lovö stoppats på grund av de många arbetsmiljöbristerna, skriver Byggnadsarbetaren.
Under våren har Trafikverket och Arbetsmiljöverket uppmärksammat åtskilliga arbetsmiljöproblem vid Förbifart Stockholms arbetsplatser på Lovö.
Förutom …

...

Judoträning ska förebygga fallskador

Fallskador är en av de allra vanligaste arbetsskadorna inom byggbranschen. I ett nytt projekt satsar försäkringsbolaget AFA därför på att förebygga skadorna vid fall – genom att träna byggarbetare i judo.
Det var när Afa försäkringar träffade på Svenska judoförbundet under Almedalsveckan 2017 som idén till det gemensamma projektet uppstod, …

...

Boken som ska minska dödsolyckorna på jobbet

Dödsolyckorna inom byggbranschen är fler än inom någon annan yrkeskategori i Sverige. Den nya boken ”Beteendebaserad säkerhet” ska försöka ändra på det – genom att stärka säkra beteenden på arbetsplatserna.
Mellan 2007 och 2016 inträffade totalt 103 dödsolyckor inom byggverksamhet – detta utan att ta med utstationerad arbetskraft i statistiken.

...

Pride: Facken tar ställning för allas lika värde

För inte särskilt många år sedan sågs hbtq-världen som något excentriskt, marginellt och onödigt för fackförbunden att engagera sig i. Särskilt gällde det bland de manligt dominerande LO-facken. Så ser det inte längre ut. Under årets Pride-vecka i Stockholm deltar LO och Målareförbundet i seminarier, Pride-park och går i …

...

Ny HBTQ-handbok för inkluderande arbetsplatser

Hur kan din arbetsplats bli mer trygg och inkluderande för HBTQ-personer? I den nya handboken ”Arbetsplatsen i regnbågens alla färger” försöker Unionen besvara just den frågan, skriver ETC.
Att vara öppen med sin sexuella läggning eller könsidentitet på jobbet kan vara väldigt svårt …

...

Myndighetens beslut: Asbest gör comeback i USA

Asbest kommer åter att börja tillåtas i nya byggnadsmaterial i USA. Det meddelar landets federala miljöskyddsmyndighet (EPA) i en ny rapport, skriver Yle Nyheter.
USA:s federala miljöskyddsmyndighet (EPA) ser inte längre till risken med asbest i luften, marken …

...

Byggnads och Peab når förlikning efter uppsägningar

Peab och Byggnads har nått en förlikning i stämningsprocessen, efter att 16 provanställda byggnadsarbetare avskedades 2016. Detta skriver Byggnadsarbetaren.
Det var under sommaren 2016 som Peab avskedade 16 provanställda byggnadsarbetare från Östrandsfabriken i Timrå. Svenska Byggnadsarbetareförbundet valde då att stämma Peab till Arbetsdomstolen.
Dels …

...

Regeringen tillsätter en jämlikhetskommission

Regeringen har beslutat att tillsätta en jämlikhetskommission, med uppdrag att lämna förslag som ska minska klyftorna i Sverige.
Det gäller bland annat åtgärder som bidrar till att utjämna skillnader i uppväxtförhållanden samt i möjligheter till god utbildning och arbete med goda arbetsvillkor.
– Klyftor mellan rika och fattiga, mellan män och …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor