Måndagen den 16 juli 2018

← Senaste numret • 5 2018

Målarnas Facktidning nr 5 - 2018
Klicka på bilden

"Nu krävs hela arbetarrörelsens mobilisering"

"Nu krävs hela arbetarrörelsens mobilisering"

DEBATT ”I förlängningen kommer detta sammantaget minska tilltro till politik och demokrati. Röstbenägenheten inom arbetarklassen kommer då minska och cementera ett klassamhälle”, skriver debattörerna.

Göran Greider: ”Rör inte strejkrätten!”

Åsikter

DEBATT


Det är ingen tvekan om att socialdemokratin nu är ute på farliga vägar när en minister går ut och talar om att eventuellt inskränka strejkrätten.


I Göteborgs hamn pågår sedan länge en konflikt mellan ett hamnbolag och Hamnarbetarförbundet. Konflikten har gått ut över delar av lastningstrafiken och stora ekonomiska värden står på spel. Ylva Johansson har redan tidigare varit ute i frågan och varnat för att det är något i den svenska modellen som inte fungerar – och nu verkar det som om hon menar att strejkrätten är just det som inte fungerar.


Och det är ungefär det osmartaste en s-minister kan säga i offentligheten.


LÄS ÄVEN: Allt närmre lagstiftning om inskränkning av strejkrätten


Vi som är lite äldre minns den fullständiga kalabalik som utbröt när en s-regering 1990 lanserade det så kallade stoppaketet – stopp för löner, priser och, ja: ett strejkstopp. Regeringen fick avgå efter massiv kritik från många fackligt aktiva, inte minst undersköterskan Lillemor Arvidsson, Kommunals ordförande, som blev tvärförbannad när Kommunal fråntogs sin strejkrätt i ett känsligt förhandlingsläge.


Bakgrunden till det där stoppaketet var att svensk ekonomi rusade mot kaos – efter att kreditavregleringen några år tidigare injicerat massor av stimulans i en redan uppåtgående ekonomi. Den dåvarande svenska krisen hade sin bakgrund i ogenomtänkta avregleringar – men plötsligt var det strejkrätten som skulle offras för dessa misstag.


Stoppaketet 1990 var antagligen en av de stenar som stensatte socialdemokratins långa väg till helvetet, det vill säga ett parti med siffror runt 25-30 procent istället för 40 procent, och bortvittrandet av LO-gruppernas stöd.


LÄS ÄVEN: Redaktörn: Strejkrätten – en ödesfråga


Men historien om stoppaketet är i själva verket typisk för den nyliberala era vi sedan länge lever i: Först kommer en ekonomisk avregleringspolitik som försätter ett land i kris, och sedan får löntagarnas organisationer lida för det.


Bakgrunden till konflikten i Göteborgs hamn nämns ganska sällan. Men den handlar om att hamnverksamheten till stora delar privatiserades 2011. Verksamheterna togs över av stora internationella bolag. Och det är sedan dess problemen accelererat, med APM Terminals – ett danskägt, globalt företag – som huvudaktör. Och snabbt blev det konflikter med de fackliga organisationerna.


Tjänstemännens organisation Unionen har således lagt ner sin klubb i containerhamnen på grund av att ”samverkan mellan fack och arbetsgivare blev allt sämre” (P4 Göteborg 17/5 2016). Först privatisering – därefter bråk med facket. Det är knappast något ovanligt mönster i den globala kapitalismens tidsålder.


Men nästan allt fokus i rapporteringen har hamnat på det lilla Hamnarbetarförbundet. Deras avdelning i hamnen i Göteborg organiserar de allra flesta hamnarbetarna och har stort stöd hos dem. De strider för sin rätt som fackförening att få sitt lagstadgade inflytande i förhandlingar om arbetsvillkoren, som hela tiden försämras. Men APM Terminals vägrar. Därför har de genomfört lockouter. Containerlastningen har blivit lidande. Företaget har resurser att driva konflikter och har heller inga särskilda lojaliteter med Sverige eller Göteborg, så som det brukar vara i den privatiserade världen.


LÄS ÄVEN: Mikael Johansson: ”Som att slå ihjäl en fluga med slägga”


Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson gick för någon dag sedan ut och menade att strejkrätten troligen måste begränsas. Hon menar att det redan finns ett kollektivavtal (med Transport) och att stridsåtgärder från ytterligare ett fack då riskerar att lamslå den svenska modellen. Moderaterna är förstås med på noterna.


Men hon möttes av hård kritik från en rad håll. Redan tidigare har både LO och TCO varnat för att staten ska blanda sig i de här sakerna. I stort sett är systemet väl fungerande: Konflikter och stridsåtgärder är mycket ovanliga i svenska avtalsrörelser. Den utdragna konflikten i Göteborg är ett undantag.


Och många har pekat på den enorma risk som en inskränkning av strejkrätten kan innebära: Ett företag kan då välja vilket fackförbund det ska ingå kollektivavtal med. Det leder till ett slags avtalsshopping: Företag väljer att avtala med de snällaste och mest företagsvänliga facken.


LÄS ÄVEN: Ylva Johansson backar från sitt uttalande om strejkrätten


Som Hamnarbetarförbundet skriver sin hemsida: ”Arbetsgivarna vill ha en lagändring som innebär att en fackförening inte ska kunna strejka om kollektivavtal med en annan part finns på arbetsplatsen. Det är ingen lucka i lagen, utan tvärtom en förutsättning för fackets legitimitet på alla arbetsplatser. Svenskt Näringslivs förslag skulle öppna upp för möjligheten att skriva avtal med vilka som helst på en arbetsplats oavsett om det är ett majoritetsfack eller ett med endast chefens brorson som medlem, och omöjliggöra för övrig personal att bedriva fackligt arbete.”


Skulle den ”lucka i lagen” täppas till som gör det möjligt för engagerade hamnarbetare att slåss för sina villkor – ja, då öppnar det på sikt för en mycket starkare företagsmakt i Sverige.


Jag hoppas att Ylva Johansson backar från sina uttalanden. Annars kommer nog många fackligt aktiva att backa från henne.


Göran Greider,

Chefredaktör Dala-DemokratenMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-01-26 11:10


Mer Åsikter

”Nu krävs hela arbetarrörelsens mobilisering”

DEBATT ”I förlängningen kommer detta sammantaget minska tilltro till politik och d...

Per Eklund: ”Stoppa slavarbetet”

VIKARIERANDE REDAKTÖR’N ”Vi ska inte ha arbetstagare i Sverige som är livegn...

Mikael Johansson: ”Utbildning är nyckeln till framtiden”

LEDARE ”När jag tar del av vad Alliansen vill göra blir jag rent av mörkrädd”...

Göran Greider: ”Skulden till gamla och barn är viktigare än statsskulden”

DEBATT ”Sverige är idag ett land där vi fått allt fler miljardärer och allt fler u...

Chris Smedbakken: ”Ett första viktigt steg i en mansdominerad spelbransch”

KRÖNIKA I höstas fick jag höra talas om ett nytt projekt som var på gång. Ett riktigt vi...

Mikael Johansson: ”Ordning och reda även på arbetskraftsinvandring”

 LEDARE ”Svenska kollektivavtal är inte hinder och murar, utan ger tvärtom människ...

”Det är något sjukt med vår sjukförsäkring”

Mikael Johansson. Bild: Tomas Nyberg LEDARE ”Det är nu hög tid att regeringen gör...

Gör fönsterbranschen till den första cirkulära ekonomin inom byggsektorn

DEBATT ”Med nya tekniska lösningar och konstruktioner och med en dryg 100-årig sys...

Kristina Norlin: “Jag är ju bland aporna”

KRÖNIKA ”Jag tror ofta att vi glömmer bort att våra åsikter som vi anser oss själv...

Billigare fackföreningsavgift bra för tryggheten

DEBATT ”Om arbetsgivaren kan dra av sin medlemsavgift till arbetsgivarorganisation...

Nyheter

Dödsolycka på bygge – fick balk över sig

En 24-årig man avled under torsdagskvällen efter att han fått en balk över sig på en byggarbetsplats i Stockholm, skriver Aftonbladet.
Larmet om arbetsplatsolyckan kom klockan 18.34 på torsdagskvällen. En 24-årig man hemmahörande i Värmland hade fått en fallande balk över sig på ett bygge …

...

Ove räds inte nyheter

Utvecklingen av färgsprutor och arbetshjälpmedel går i rätt riktning. Det kommer fler varianter och lösningar för olika typer av jobb.
– Ja, det har hänt mycket och det är kanon. Det sparar kroppen och det behöver vi.
Det säger och tycker Ove Elmqvist, målare på Sandå Alingsås – och han borde …

...

Är gurkor viktigare än människor?

Nu sätter Målareförbundets avdelning 3 i Västsverige, fokus på oseriösa underentreprenörer. Med oanmälda besök på byggarbetsplatserna vill man motverka avtalsbrott och utnyttjande av utländsk arbetskraft.
Jan-Ove Berg, ombudsman i Målareförbundets avdelning 3, förbereder dagens besök på några byggarbetsplatser i Göteborg tillsammans med Johan Svedestad och Zlatko Lackovic. Johan och Zlatko …

...

Frilans Finans startar gul fackklubb

En gul fackförening har startats av företaget Frilans Finans. Det uppger företagets VD Stephen Schad under Journalistförbundets seminarium i Almedalen, skriver tidningen Journalisten.
Ett fack som kontrolleras av arbetsgivaren. Det är i korthet definitionen på ett så kallat ”gult fackförbund”. Egenanställningsföretaget Frilans Finans …

...

Föll genom tak – utredning om dödsolycka läggs ned

Arbetaren föll åtta meter genom taket och avled senare av sina skador. Nu läggs dock förundersökningen om arbetsmiljöbrott ned, skriver Byggnadsarbetaren.
Olyckan inträffade i augusti förra året, i samband med ett byggnadsarbete på en gård i Sjöbo. En man arbetade med att byta …

...

De anställda bjöds på fest – sedan varslades de

Esab tog över Sandviks verksamhet och de anställda bjöds på fest. Bakom kulisserna hade företaget dock redan meddelat Arbetsförmedlingen att tillverkningen skulle flyttas till Tjeckien – och de flesta av arbetarna sägas upp. Detta skriver Dagens Arbete.

I början av januari övertogs Sandviks …

...

Besättningsman fick ström genom kroppen

Besättningsmannen arbetade på ett fartyg utanför södra Öland när han fick ström genom kroppen och tvingades hämtas med räddningshelikopter.
Det var på eftermiddagen den 27 juni som polisen larmades till ett fartyg utanför Ölands kust, i höjd med Mörbylånga. En besättningsman hade råkat ut för en arbetsplatsolycka, där han …

...

Begravdes i rasmassor efter vattenläcka

Lera och jord rasade ned i grävhålet och begravde arbetaren, som jobbade med att laga en vattenläcka. Händelsen är nu anmäld till Arbetsmiljöverket, skriver tidningen Norran.
Det var i mitten av juni som en grupp arbetare, anställda av kommunen, skickades ut för att …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor