Tisdagen den 17 juli 2018

← Senaste numret • 5 2018

Målarnas Facktidning nr 5 - 2018
Klicka på bilden

"Här är argumenten för S i valet"

"Här är argumenten för S i valet"

DEBATT ”Det är viktigt att Socialdemokraterna vinner valet och kan vara med och fortsätta regera landet efter den 9 september, då det är val till riksdagen”, skriver Nisse Lindblom.

  • Målareförbundet har behov av att få medlemmar att vilja engagera sig politiskt för att vara med och driva på en samhällsförändring som är gynnsam för våra medlemmar. Foto: Niklas Holmqvist

  • Totalt var det arton personer från fem av förbundets avdelningar som deltog i den förberedande styrelsekursen. Foto: Niklas Holmqvist

  • Lars Mejern Larsson (S) tog emot och gav en inblick i riksdagen. Foto: Niklas Holmqvist

Sektionerna har stärkts med utbildade medlemmar

Insänt

INSÄNT


Förbundet genomförde den 13-17 november en förberedande styrelsekurs. Denna genomfördes på Runö folkhögskola och som en samverkansutbildning. Samverkansutbildning innebär att utbildningen genomförs gemensamt med Runö folkhögskola och då kan förbundet ta del av deras pedagogiska expertis.


Totalt var det arton personer som deltog från fem av förbundets avdelningar. Några av deltagarna som var på utbildningen har redan uppdrag i sin sektion och några är tilltänkta, har viljan att engagera sig i förbundets demokratiska organisation.


LÄS ÄVEN: Mikael Johansson: ”Vi måste säkerställa att vi oftare pratar om vad som inte är accepterad beteende”


Förbundet har under lång tid bedrivit en relativt avancerad styrelseutbildning. Denna utförs idag som två utbildningar: förberedande styrelsekurs vilken är på en vecka och Styrelsekurs steg 1 & 2 vilken är en två veckor lång utbildning med en mellanperiod med hemarbete.


Den förberedande styrelsekursen riktar in sig på sektionsarbete. Styrelsekursen riktar in sig på att deltagarna ska planera och genomföra ett representantskapsmöte, avdelningens högsta beslutande organ.


Kursinnehållet under den förberedande styrelsekursen baseras på ett grupparbete som kallas Sektion 33 vars syfte är att deltagarna ska planera och sammansätta ett sektionsårsmöte. Målsättningen är att deltagarna ska kunna driva aktiv sektionsverksamhet på hemmaplan utefter förbundets stadgar.


För att understödja deras grupparbete genomfördes ett par föreläsningar vilka kopplar till förbundsstadgarnas ändamålsparagraf. Tanken med det är att vi som förening har ett ansvar att stadgarna följs och uppfylls, därför måste vi ständigt hålla oss kunniga i vad det innebär i praktiken.


LÄS ÄVEN: LO ung sätter ny energi i rörelse


Riksdagen besöktes under torsdagseftermiddagen för rundtur och genomgång hur arbetet går till inom rikspolitiken. Lars Mejern Larsson (S) tog emot oss och gav kursen en rundtur och inblick i hur den politiska sfären fungerar.


Vi som organisation har behov av att få medlemmar och förtroendevalda att vilja engagera sig politiskt för att vara med och driva på för samhällsförändring som är gynnsam för våra medlemmar.


Enligt förbundets stadgar ska organisationen bedriva utbildnings- och studieverksamhet så att förbundet är väl rustade med kvalificerade förtroendevalda. I det innefattar att bedriva utbildnings- och studieverksamhet i syfte att stärka medlemskåren.


LÄS ÄVEN: Från Runö till Rönneberga


Det är därför det finns introduktionsutbildning, medlemsutbildning och facklig politisk medlemsutbildning som medlemmarna kan anmäla sig till. Dessa brukar erbjudas medlemmarna i samband med att de blir medlemmar i förbundet. Oavsett om du är ny medlem eller tidigare medlem så finns dessa utbildningar att ta del av.


Förbundets styrka bygger på flera faktorer, många medlemmar, utbildade medlemmar om hur organisationen fungerar och hur vi påverkar i densamma samt att organisationen måste teckna kollektivavtal och se till att de efterlevs.


Niklas Holmqvist

Studiesekreterare/yrkesutbildningsansvarig Målareförbundet

Vill du ha kunskap?


Förbundet har ett ständigt behov av att medlemmar engagerar sig i sin egen förening Målareförbundet. Därför bedrivs också utbildnings- och studieverksamhet i förbundet. Kontakta din studieorganisatör om du vill veta mer.
Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-01-25 13:30


Mer Insänt

”Inte rimligt att höja pensionsåldern”

INSÄNT Josefine Krantz berättar om ett arbetsplatsbesök i Laxå, i samband med avtalsöver...

Skolinformation på Westerlundska gymnasiet

INSÄNT Vi hälsar på Målarettans skolinformatörer Sandra Hamngren och Domino Lindwall när...

Häng med: Såhär går en mätning till

INSÄNT En kylig dag åker vi med Målerifakta ut på arbetsplats för att mäta jobbet som ac...

Målarettans 134:e årsmöte

INSÄNT Många medlemmar och förtroendevalda för Målarettan kom till årets årsmöte i Solna...

Ordförandebyte och strejkrätt i avdelning 6

INSÄNT Den 13:e april samlades 22 röstberättigade på Best Western Hotel Eurostop i Örebr...

Avdelning 2 samlades för årsmöte och seminarium

INSÄNT Avdelning 2 samlade sina ledamöter för årsmöte i Kristianstad och kombinerade med...

Inbjudan: Ungdomsaktivitet i Örebrosektionen

INSÄNT Unga medlemmar (upp till 30 år) bjuds in till en aktivitetskväll på Prison Island...

Thomas byggde en skola i Colombia

INSÄNT Målaren Thomas Årebrand på Deler måleri fick tillsammans med två kollegor möjligh...

Alina är godkänd som målare

INSÄNT Målarettan presenterar Alina Ungerth som till vardags jobbar på Olle Timblads Mål...

Mycket står på spel för Målareförbundet

INSÄNT ”Det oroar mig djupt att Moderaterna är beredda styra Sverige med hjälp uta...

Nyheter

602 byggbolag i konkurs – men branschen gör uppsving

Under årets första halva har 602 byggbolag gått i konkurs – en högre nivå än samma period förra året, skriver Byggnadsarbetaren.
Enligt statistik från kreditupplysningsföretaget UC har byggkonkurserna ökat under det första halvåret i år, jämfört med 2017.
Samma trend kan observeras även inom …

...

Dödsolycka på bygge – fick balk över sig

En 24-årig man avled under torsdagskvällen efter att han fått en balk över sig på en byggarbetsplats i Stockholm, skriver Aftonbladet.
Larmet om arbetsplatsolyckan kom klockan 18.34 på torsdagskvällen. En 24-årig man hemmahörande i Värmland hade fått en fallande balk över sig på ett bygge …

...

Ove räds inte nyheter

Utvecklingen av färgsprutor och arbetshjälpmedel går i rätt riktning. Det kommer fler varianter och lösningar för olika typer av jobb.
– Ja, det har hänt mycket och det är kanon. Det sparar kroppen och det behöver vi.
Det säger och tycker Ove Elmqvist, målare på Sandå Alingsås – och han borde …

...

Är gurkor viktigare än människor?

Nu sätter Målareförbundets avdelning 3 i Västsverige, fokus på oseriösa underentreprenörer. Med oanmälda besök på byggarbetsplatserna vill man motverka avtalsbrott och utnyttjande av utländsk arbetskraft.
Jan-Ove Berg, ombudsman i Målareförbundets avdelning 3, förbereder dagens besök på några byggarbetsplatser i Göteborg tillsammans med Johan Svedestad och Zlatko Lackovic. Johan och Zlatko …

...

Frilans Finans startar gul fackklubb

En gul fackförening har startats av företaget Frilans Finans. Det uppger företagets VD Stephen Schad under Journalistförbundets seminarium i Almedalen, skriver tidningen Journalisten.
Ett fack som kontrolleras av arbetsgivaren. Det är i korthet definitionen på ett så kallat ”gult fackförbund”. Egenanställningsföretaget Frilans Finans …

...

Föll genom tak – utredning om dödsolycka läggs ned

Arbetaren föll åtta meter genom taket och avled senare av sina skador. Nu läggs dock förundersökningen om arbetsmiljöbrott ned, skriver Byggnadsarbetaren.
Olyckan inträffade i augusti förra året, i samband med ett byggnadsarbete på en gård i Sjöbo. En man arbetade med att byta …

...

De anställda bjöds på fest – sedan varslades de

Esab tog över Sandviks verksamhet och de anställda bjöds på fest. Bakom kulisserna hade företaget dock redan meddelat Arbetsförmedlingen att tillverkningen skulle flyttas till Tjeckien – och de flesta av arbetarna sägas upp. Detta skriver Dagens Arbete.

I början av januari övertogs Sandviks …

...

Besättningsman fick ström genom kroppen

Besättningsmannen arbetade på ett fartyg utanför södra Öland när han fick ström genom kroppen och tvingades hämtas med räddningshelikopter.
Det var på eftermiddagen den 27 juni som polisen larmades till ett fartyg utanför Ölands kust, i höjd med Mörbylånga. En besättningsman hade råkat ut för en arbetsplatsolycka, där han …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor