Skräcken för många målare: Vägglössen

– Även om lägenheten är sanerad så kan man inte vara riktigt säker på att vägglössen är borta. Vid ett tillfälle fick jag arbeta i skyddsdräkt och skoskydd efter en sanering, säger Fredrik Heidenberg..
Vägglössen är tillbaka. Det innebär problem och obehag för målare på många håll i landet.
– Om du upptäcker vägglöss ska du avbryta arbetet och begära en sanering, upplyser Stefan Andersson, arbetsmiljöansvarig på Avdelning 2 i Malmö.
Fredrik Heidenberg, målare och skyddsombud på HS Måleri i Karlskrona, har stött på vägglöss flera gånger i sitt arbete. Första gången för några år sedan.
– Det var när jag skulle lägga ut skyddspapper på golvet som jag hittade några småkryp. För att vara på den säkra sidan, fotograferade jag dem och skickade bilderna till min bror som arbetar på ett fastighetsbolag där de haft stora problem med skadedjur.
– Han bekräftade att mina misstankar stämde. Det var obehagligt. Jag slängde mina målarkläder till brännbart avfall innan jag åkte hem från jobbet den dagen, berättar Fredrik.
LÄS ÄVEN: Dålig arbetsmiljö kostar 164 miljarder kronor om året
Vid ett annat tillfälle när Fredrik kom till en lägenhet för att måla, stod dörren till sovrummet på glänt. Då upptäckte han att de hade satt sängbenen i skålar med ett vitt pulver.
– Jag fortsatte att jobba, men kände mig arg. Vi ska inte behöva bli utsatta för sånt här och riskera att få vägglöss på oss. Det drabbar ju även andra yrkesgrupper som hemtjänstpersonal och städare, säger Fredrik Heidenberg irriterat.
– Det känns som om vi själva måste ta initiativet för att få ordning på problemet. Men när jag vill ta upp det till diskussion är det tyvärr många som rycker på axlarna, fortsätter han.
– Jag känner målare på andra firmor som också har stött på vägglöss när de kommit ut för att arbeta. Vi är inte ensamma om det här problemet. Men att prata med hyresgästerna kan vara känsligt, säger han.
Det är ingen som vill bli förknippad med att ha skadedjur hemma i bostaden. Då riskerar man sitt anseende.
LÄS ÄVEN: Duvbajs är hälsofara på bygge
Nu har Fredrik begärt att hans arbetsgivare ska bjuda in Anticimex till ett möte för att få klarhet i hur de ska göra. Men först och främst vill han och arbetskamraten Andreas Thomasson att det ska bli en bättre dialog mellan bostadsbolagen och arbetsgivaren, så att målarna kan få information i god tid.
– Vi måste få reda på om det förekommer vägglöss innan vi går in och arbetar. Det ska vi inte behöva upptäcka själva, säger Andreas Thomasson.
Trångboddheten är utbredd på många håll och leder ofta till att problemet med vägglössen breder ut sig.
– I vissa bostadsområden bor folk väldigt tätt. Jag känner till enrumslägenheter i Karlskrona där det bor sex personer, berättar Andreas.
Målarnas arbetsgivare, HS Måleri AB, vill inte uttala sig om problemet med vägglöss. Men eftersom målerifirman tillhör HS Service & Support AB får deras ledning kommentera istället.
Enligt vd Jens Sundqvist, har det aldrig kommit upp som ett problem bland de anställda att de stött på vägglöss när de arbetar hos företagets kunder.
– Men jag har märkt att det finns en oro för det. Visst kan oturen vara framme. Om det finns vägglöss ska de givetvis inte fortsätta med arbetet förrän bostaden är sanerad, säger han.
LÄS ÄVEN: Olycka satte fokus på säkerheten
Att det skulle göras en besiktning innan man påbörjar renoveringsarbete, tycker han däremot är för långsökt.
– Det är möjligt att man skulle kunna göra det i framtiden. Men då måste det bli lag på det först, så man vet vem som ska stå för kostnaderna, säger han.
Stefan Andersson, arbetsmiljöansvarig på Målareförbundets avdelning 2 är medveten om problemet.
– Enligt Arbetsmiljölagen ska arbetsgivaren göra en riskbedömning innan man börjar ett arbete. Om man upptäcker vägglöss ska man avbryta jobbet direkt. Vi ska inte måla där det finns vägglöss, säger han.
LÄS ÄVEN: Arbetsmiljöverket inleder stor granskning av arbetsmiljöarbete
För att undvika spridning av vägglöss och slipdamm är det viktigt att det finns omklädningsrum på alla arbetsplatser. Det är arbetsgivarens ansvar. Sedan ska målarna se till att använda omklädningsrummen och inte ta med sig sina arbetskläder hem, eller använda dem när de kör med egen bil upplyser han.
– Vi har jobbat länge för att det ska bli ändring på detta, men ibland känns det som man ror i tjära. Både arbetsgivare och målare måste skärpa sig, framhåller Stefan Andersson.