• Bild: Pixabay/IGM/Montage

Den tyska storstrejken, som omfattat upp till en halv miljon metallarbetare, är slut. Detta efter att facket IG Metall fått till en kompromiss med arbetsgivarna.

Det tyska metallarbetarfacket IG Metall gick tidigare under året ut i massiv strejk med krav på högre löner och möjlighet till 28 timmars arbetsvecka. Efter en sista förhandling på måndagskvällen har nu strejken blåsts av, skriver Dagens Arbete.

LÄS ÄVEN: Massiv strejk för 28-timmarsvecka

Förhandlingen resulterade i en uppgörelse mellan facket och arbetsgivarsidan, som innebär en löneökning på 4,3 procent från april i år. Dessutom innefattar uppgörelsen engångsutbetalningar under sammanlagt 27 månader.

IG Metall blev därmed tvungna att släppa delar av sina löneanspråk för att istället få igenom kravet om behovsprövad nedsatt arbetstid.

LÄS ÄVEN: Arbetsmiljöverket avslår skyddsombudens anmälan om utrymningsvägar

Uppgörelsen innefattar nämligen även en rätt för de anställda att tillfälligt gå ned till 28 timmars arbetsvecka, för att till exempel ta hand om barn eller anhöriga. Den anställda ska sedan kunna gå tillbaka till normal 35 timmars arbetsvecka.

IG Metall hade krävt att arbetsgivaren skulle vara med och betala denna ledighet. Den delen av kravet fick de dock inte igenom.

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se