Söndagen den 19 augusti 2018

← Senaste numret • 5 2018

Målarnas Facktidning nr 5 - 2018
Klicka på bilden

  • Stort intresse för Fair plays byggs arbete att stoppa brottsligheten och oseriösa arbetsgivare i byggbranschen. Foto: Robert Ask

Om slavhandeln på svenska byggen

Insänt

INSÄNT


Ett tjugotal målare dök upp för att höra vad som görs mot de som vill förstöra våra lönesystem med total anarki på arbetsplatserna runt om i Sverige, skriver Robert Ask.


Sektionerna runt om i Målarettan tog initiativet till att Fair play bygg hälsade på i Målarettans lokaler i Solna. Lägsta lön Fair play hittills fångat in är 25 kronor i timmen. Men vi skall backa bandet lite och berätta vad Fair play bygg är för något.


LÄS ÄVEN: Razzia på byggen – många misstänkta brott


2016 kom Byggnads Region Stockholm/Gotland överens med Stockholms Byggmästareförening om att bedriva ett projekt som skulle motverka den allt mer växande brottsligheten inom byggbranschen. Man kan säga att de har fått in rätt många tips och flera utav de tipsen har lett till att myndigheter fått starka tips om olaglig verksamhet.


Det är Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten, Polisen, Arbetsmiljöverket, Räddningstjänsten samt berörd kommun.


Fair play byggs egen analys utav 42 inlämnade ärenden till myndigheterna visar:


Inblandade personer: 134 st.


Svart arbetskraft: 250-500 st.


Antal inblandade företag: 93st.


LÄS ÄVEN: Tillslag mot skandalbygge – åtta personer greps


De 42 inlämnade handlingarna till myndighet rymmer totalt 134 personer. Dessa personer har olika roller för att möjliggöra den misstänkta brottsligheten som Fair play bygg får tips om. Det kan handla om: organisatörer, så kallade målvakter, rekryterare eller personer som kan hota om våld eller utföra våldshandlingar.


Föredragaren Per-Ingvar Östblom, tidigare säkerhetsexpert, är anställd under projektet med en kollega. Det är bra och viktigt för oss alla om vi kan hjälpa Fair play lite mer ifrån våra arbetsplatser.


Slå gärna upp deras hemsida så får du den information du behöver.


Man uppskattar att mer än 10 miljarder, bara i Stockholm, försvinner till oseriösa arbetsgivare i Byggbranschen. Id-06 legitimationerna förfalskas utomlands och ett helt bygge kan ha samma. Nya Id-06 legitimationer är på ingång berättar Per-Invgvar för oss.


LÄS ÄVEN: Byggde lyxlägenheter på Östermalm – lurades på lönen


Det som oroar Fair play bygg väldigt mycket är att många av dessa arbetare blir av med passen när de landat på Skavsta och körs iväg till en gammal industrilokal med enkla madrasser och fåtal duschar samt en toalett på 20 man.


I och med att industrilokalen ligger i ett område där det inte får bo människor blir det svårt om inte omöjligt att veta hur många som befinner sig i byggnaden vid brand, med gasflaskor, kemikalier eller annan brandfarlig vätska. Det här är inget annat än ren slavhandel.


Vi bävar för den första dödsbranden av byggnadsarbetare som lockats hit för att tjäna lite pengar till familjen därhemma i Polen, Estland, Lettland, Litauen, Bulgarien, Rumänien, Ukraina, Ryssland, Vitryssland, Chile, Kuba och länderna på Balkanhalvön. Även arbetskraft ifrån de centralasiatiska länderna förkommer.


LÄS ÄVEN: Utländsk arbetskraft fick hjälp av facket


Misstänker du brott på din arbetsplats kan du naturligtvis kontakta din avdelning inom Målareförbundet. Bor du eller verkar som målare eller lackerare i Stockholms län eller Gotland kan du använda formuläret på hemsidan www.fairplaybygg.se.


Robert AskMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-02-16 11:50


Mer Insänt

Förtroendevalda på utbildning

INSÄNT Under våren har drygt 600 medbestämmandeombud och skyddsombud från hela Sverige k...

Glada pensionärer på sjön

INSÄNT Årets pensionärsresa till Åland utspann sig 14-15 maj. Ett nittiotal målare pens...

Ådring och marmorering: Ett nytt brinnande intresse

INSÄNT Sågbäcksgymnasiet i Huddinge har varit hemvist till ett tiotal målare under våren...

Målarna beredda att kämpa för framtida avtal

INSÄNT Regionen 2 har samlat ett gäng förtroendevalda för att diskutera framtidens måler...

”Inte rimligt att höja pensionsåldern”

INSÄNT Josefine Krantz berättar om ett arbetsplatsbesök i Laxå, i samband med avtalsöver...

Skolinformation på Westerlundska gymnasiet

INSÄNT Vi hälsar på Målarettans skolinformatörer Sandra Hamngren och Domino Lindwall när...

Häng med: Såhär går en mätning till

INSÄNT En kylig dag åker vi med Målerifakta ut på arbetsplats för att mäta jobbet som ac...

Målarettans 134:e årsmöte

INSÄNT Många medlemmar och förtroendevalda för Målarettan kom till årets årsmöte i Solna...

Ordförandebyte och strejkrätt i avdelning 6

INSÄNT Den 13:e april samlades 22 röstberättigade på Best Western Hotel Eurostop i Örebr...

Avdelning 2 samlades för årsmöte och seminarium

INSÄNT Avdelning 2 samlade sina ledamöter för årsmöte i Kristianstad och kombinerade med...

Nyheter

Underjordiskt jättebygge stoppas – farlig arbetsmiljö

Usel säkerhet, rasrisk och odetonerat sprängmedel i tunnlarna. Nu har det underjordiska arbetet vid Förbifart Stockholms arbetsplats på Lovö stoppats på grund av de många arbetsmiljöbristerna, skriver Byggnadsarbetaren.
Under våren har Trafikverket och Arbetsmiljöverket uppmärksammat åtskilliga arbetsmiljöproblem vid Förbifart Stockholms arbetsplatser på Lovö.
Förutom …

...

Judoträning ska förebygga fallskador

Fallskador är en av de allra vanligaste arbetsskadorna inom byggbranschen. I ett nytt projekt satsar försäkringsbolaget AFA därför på att förebygga skadorna vid fall – genom att träna byggarbetare i judo.
Det var när Afa försäkringar träffade på Svenska judoförbundet under Almedalsveckan 2017 som idén till det gemensamma projektet uppstod, …

...

Boken som ska minska dödsolyckorna på jobbet

Dödsolyckorna inom byggbranschen är fler än inom någon annan yrkeskategori i Sverige. Den nya boken ”Beteendebaserad säkerhet” ska försöka ändra på det – genom att stärka säkra beteenden på arbetsplatserna.
Mellan 2007 och 2016 inträffade totalt 103 dödsolyckor inom byggverksamhet – detta utan att ta med utstationerad arbetskraft i statistiken.

...

Pride: Facken tar ställning för allas lika värde

För inte särskilt många år sedan sågs hbtq-världen som något excentriskt, marginellt och onödigt för fackförbunden att engagera sig i. Särskilt gällde det bland de manligt dominerande LO-facken. Så ser det inte längre ut. Under årets Pride-vecka i Stockholm deltar LO och Målareförbundet i seminarier, Pride-park och går i …

...

Ny HBTQ-handbok för inkluderande arbetsplatser

Hur kan din arbetsplats bli mer trygg och inkluderande för HBTQ-personer? I den nya handboken ”Arbetsplatsen i regnbågens alla färger” försöker Unionen besvara just den frågan, skriver ETC.
Att vara öppen med sin sexuella läggning eller könsidentitet på jobbet kan vara väldigt svårt …

...

Myndighetens beslut: Asbest gör comeback i USA

Asbest kommer åter att börja tillåtas i nya byggnadsmaterial i USA. Det meddelar landets federala miljöskyddsmyndighet (EPA) i en ny rapport, skriver Yle Nyheter.
USA:s federala miljöskyddsmyndighet (EPA) ser inte längre till risken med asbest i luften, marken …

...

Byggnads och Peab når förlikning efter uppsägningar

Peab och Byggnads har nått en förlikning i stämningsprocessen, efter att 16 provanställda byggnadsarbetare avskedades 2016. Detta skriver Byggnadsarbetaren.
Det var under sommaren 2016 som Peab avskedade 16 provanställda byggnadsarbetare från Östrandsfabriken i Timrå. Svenska Byggnadsarbetareförbundet valde då att stämma Peab till Arbetsdomstolen.
Dels …

...

Regeringen tillsätter en jämlikhetskommission

Regeringen har beslutat att tillsätta en jämlikhetskommission, med uppdrag att lämna förslag som ska minska klyftorna i Sverige.
Det gäller bland annat åtgärder som bidrar till att utjämna skillnader i uppväxtförhållanden samt i möjligheter till god utbildning och arbete med goda arbetsvillkor.
– Klyftor mellan rika och fattiga, mellan män och …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor