• Stort intresse för Fair plays byggs arbete att stoppa brottsligheten och oseriösa arbetsgivare i byggbranschen. Foto: Robert Ask

INSÄNT

Ett tjugotal målare dök upp för att höra vad som görs mot de som vill förstöra våra lönesystem med total anarki på arbetsplatserna runt om i Sverige, skriver Robert Ask.

Sektionerna runt om i Målarettan tog initiativet till att Fair play bygg hälsade på i Målarettans lokaler i Solna. Lägsta lön Fair play hittills fångat in är 25 kronor i timmen. Men vi skall backa bandet lite och berätta vad Fair play bygg är för något.

LÄS ÄVEN: Razzia på byggen – många misstänkta brott

2016 kom Byggnads Region Stockholm/Gotland överens med Stockholms Byggmästareförening om att bedriva ett projekt som skulle motverka den allt mer växande brottsligheten inom byggbranschen. Man kan säga att de har fått in rätt många tips och flera utav de tipsen har lett till att myndigheter fått starka tips om olaglig verksamhet.

Det är Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten, Polisen, Arbetsmiljöverket, Räddningstjänsten samt berörd kommun.

Fair play byggs egen analys utav 42 inlämnade ärenden till myndigheterna visar:

Inblandade personer: 134 st.

Svart arbetskraft: 250-500 st.

Antal inblandade företag: 93st.

LÄS ÄVEN: Tillslag mot skandalbygge – åtta personer greps

De 42 inlämnade handlingarna till myndighet rymmer totalt 134 personer. Dessa personer har olika roller för att möjliggöra den misstänkta brottsligheten som Fair play bygg får tips om. Det kan handla om: organisatörer, så kallade målvakter, rekryterare eller personer som kan hota om våld eller utföra våldshandlingar.

Föredragaren Per-Ingvar Östblom, tidigare säkerhetsexpert, är anställd under projektet med en kollega. Det är bra och viktigt för oss alla om vi kan hjälpa Fair play lite mer ifrån våra arbetsplatser.

Slå gärna upp deras hemsida så får du den information du behöver.

Man uppskattar att mer än 10 miljarder, bara i Stockholm, försvinner till oseriösa arbetsgivare i Byggbranschen. Id-06 legitimationerna förfalskas utomlands och ett helt bygge kan ha samma. Nya Id-06 legitimationer är på ingång berättar Per-Invgvar för oss.

LÄS ÄVEN: Byggde lyxlägenheter på Östermalm – lurades på lönen

Det som oroar Fair play bygg väldigt mycket är att många av dessa arbetare blir av med passen när de landat på Skavsta och körs iväg till en gammal industrilokal med enkla madrasser och fåtal duschar samt en toalett på 20 man.

I och med att industrilokalen ligger i ett område där det inte får bo människor blir det svårt om inte omöjligt att veta hur många som befinner sig i byggnaden vid brand, med gasflaskor, kemikalier eller annan brandfarlig vätska. Det här är inget annat än ren slavhandel.

Vi bävar för den första dödsbranden av byggnadsarbetare som lockats hit för att tjäna lite pengar till familjen därhemma i Polen, Estland, Lettland, Litauen, Bulgarien, Rumänien, Ukraina, Ryssland, Vitryssland, Chile, Kuba och länderna på Balkanhalvön. Även arbetskraft ifrån de centralasiatiska länderna förkommer.

LÄS ÄVEN: Utländsk arbetskraft fick hjälp av facket

Misstänker du brott på din arbetsplats kan du naturligtvis kontakta din avdelning inom Målareförbundet. Bor du eller verkar som målare eller lackerare i Stockholms län eller Gotland kan du använda formuläret på hemsidan www.fairplaybygg.se.

Robert Ask