Lördagen den 21 juli 2018

← Senaste numret • 5 2018

Målarnas Facktidning nr 5 - 2018
Klicka på bilden

"Här är argumenten för S i valet"

"Här är argumenten för S i valet"

DEBATT ”Det är viktigt att Socialdemokraterna vinner valet och kan vara med och fortsätta regera landet efter den 9 september, då det är val till riksdagen”, skriver Nisse Lindblom.

  • Foto: Tomas Nyberg

”Jag klarar det minst lika bra som dom”

Nyheter

– Det finns mycket som tjejer är bättre på än gubbar, säger målaren Hanna Lindén när vi träffar henne i en lägenhet i Gävle.

Hon har jobbat sex år som målare och trivs med jobbet och sina kollegor.


När Hanna gick på gymnasiet hade hon valt hotell- och restaurang, men när hon målade om sitt rum upptäckte hon hur kul det var.

– Jag gick ändå klart hotell- och restaurang men direkt efter började jag som traditionell lärling på Sandå, berättar Hanna Lindén.

Där är hon kvar och precis som med alla andra jobb finns det dagar som inte är lika roliga men i det stora hela tycker hon om att gå till jobbet.

– Det är mycket variation och man lär sig hela tiden nya saker. Man blir aldrig färdig utan kommer på nya och bättre metoder genom att vara påhittig eller fråga kollegor, säger Hanna Lindén.


LÄS ÄVEN: Josefine Krantz: ”Kvinnodagen är inte en dag att fira”


När Hanna Lindén var ny möttes hon av fördomar som att tjejer inte orkar lika mycket, men inte längre. Hon spekulerar i att det kanske beror på att hon varit på samma ställe så länge så de andra vet vad hon klarar av. Hon framhåller att det är mycket som tjejerna gör bättre än gubbarna också.

– Detaljer och finlir har vi många gånger en bättre känsla för. Exempelvis fönster. När jag gick som lärling och skulle måla fönster sa målaren ”nu kladdar du inte på rutan”. Det gjorde jag inte heller och då fick jag höra att det är för vi målar naglarna. Ja kanske är det därför.


Hon tycker inte om fördomar och säger:

– Kanske var det därför jag valde det här yrket. Jag klarar det minst lika bra som dom.


En arbetsplats som är könsblandad tycker Hanna Lindén är det bästa.

– Jag har varit på en tvätt med äldre kvinnor och de har också en jargong. Med en blandning blir det neutraliserat på nåt sätt.


LÄS ÄVEN: Kvinnorna kommer på bred front


Även om Hanna Lindén trivs på jobbet och inte upplever det problematiskt att vara en av två kvinnor så finns det ändå gånger då hon tvingats bita ifrån och då har kollegorna slutat med sina plumpa skämt som kanske inte tas emot på det sätt som de tänkt sig.


Hon har fått höra att hon börjar bli gammal så det är väl dags för barn. ”Skämt” som att kvinnor ska vara hemma vid spisen. Men Hanna Fridén ger svar på tal.

– Jag sa till att det är inte okej. Tänk om du säger så till en person som försöker bli med barn men inte kan. När det gäller hemarbetet säger jag att min sambo är så fantastisk duktig på sånt så vi hjälps åt.

Hanna Lindén framhåller ändå att hon har bra kollegor och många hon har förtroende för och kan prata även privata saker med vilket hon tycker är skönt.


LÄS ÄVEN: Arbetsgivarna har dålig koll på DO-regler


Vi träffar Hanna Lindén i en lägenhet som är tömd så hon har fritt fram. Hon berättar att hon mäter det mesta, jobbar själv ibland och med kollegor ibland.

– Det är kul att ha nåt att jobba för och man får lite tempo när man mäter.

Just nu jobbar hon ensam och låser lägenhetsdörren. I området har det varit en del bråk och när hon jobbade i en lägenhet hämta polisen folk i den bredvid.

– Jag vill inte så gärna gå in själv hos folk, man är ju ganska oskyddad och vet inte vem man går in till. Men jag har varit tydlig mot min chef att jag inte vill gå in ensam till folk så det har löst sig.

Efter två månader med renovering av tomma lägenheter ser hon fram emot att få lite variation med utvändigt, tapetsering och kanske någon privatbostad.


Helena Forsberg

helena.forsberg@mittmedia.se
Hanna Lindén


Ålder: 26 år

Bor: Björke, Gävle

Familj: Sambo

Intressen: Hästhoppning. Hästen och huset tar det mesta av tiden. Sambon är snickare så vi grejar hemma.

Äter helst: Chips och godis (lakrits och choklad)

Dricker helst: Pepsi max

Läser: Hööks katalogen

Lyssnar på: AC/DC, Kiss, Metallica, ljudböcker, poddar som P3 dokumentär och Spöktimmen.

Tittar på: 10 minuter tv innan jag somnar. Farmen.

Kör: Hyundai i20

Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-03-08 15:37


Mer Nyheter

602 byggbolag i konkurs – men branschen gör uppsving

Under årets första halva har 602 byggbolag gått i konkurs – en högre nivå än samma period...

Dödsolycka på bygge – fick balk över sig

En 24-årig man avled under torsdagskvällen efter att han fått en balk över sig på en bygg...

Ove räds inte nyheter

Utvecklingen av färgsprutor och arbetshjälpmedel går i rätt riktning. Det kommer fler var...

Är gurkor viktigare än människor?

Nu sätter Målareförbundets avdelning 3 i Västsverige, fokus på oseriösa underentreprenöre...

Frilans Finans startar gul fackklubb

En gul fackförening har startats av företaget Frilans Finans. Det uppger företagets VD St...

Föll genom tak – utredning om dödsolycka läggs ned

Arbetaren föll åtta meter genom taket och avled senare av sina skador. Nu läggs dock föru...

De anställda bjöds på fest – sedan varslades de

Esab tog över Sandviks verksamhet och de anställda bjöds på fest. Bakom kulisserna hade f...

Besättningsman fick ström genom kroppen

Besättningsmannen arbetade på ett fartyg utanför södra Öland när han fick ström genom kro...

Begravdes i rasmassor efter vattenläcka

Lera och jord rasade ned i grävhålet och begravde arbetaren, som jobbade med att laga en ...

Sveff kritiserar färgtest – men Folksam står fast

Sveff kritiserar Folksams test av utomhusfärger, där endast tre av 46 färger godkändes. F...

Nyheter

602 byggbolag i konkurs – men branschen gör uppsving

Under årets första halva har 602 byggbolag gått i konkurs – en högre nivå än samma period förra året, skriver Byggnadsarbetaren.
Enligt statistik från kreditupplysningsföretaget UC har byggkonkurserna ökat under det första halvåret i år, jämfört med 2017.
Samma trend kan observeras även inom …

...

Dödsolycka på bygge – fick balk över sig

En 24-årig man avled under torsdagskvällen efter att han fått en balk över sig på en byggarbetsplats i Stockholm, skriver Aftonbladet.
Larmet om arbetsplatsolyckan kom klockan 18.34 på torsdagskvällen. En 24-årig man hemmahörande i Värmland hade fått en fallande balk över sig på ett bygge …

...

Ove räds inte nyheter

Utvecklingen av färgsprutor och arbetshjälpmedel går i rätt riktning. Det kommer fler varianter och lösningar för olika typer av jobb.
– Ja, det har hänt mycket och det är kanon. Det sparar kroppen och det behöver vi.
Det säger och tycker Ove Elmqvist, målare på Sandå Alingsås – och han borde …

...

Är gurkor viktigare än människor?

Nu sätter Målareförbundets avdelning 3 i Västsverige, fokus på oseriösa underentreprenörer. Med oanmälda besök på byggarbetsplatserna vill man motverka avtalsbrott och utnyttjande av utländsk arbetskraft.
Jan-Ove Berg, ombudsman i Målareförbundets avdelning 3, förbereder dagens besök på några byggarbetsplatser i Göteborg tillsammans med Johan Svedestad och Zlatko Lackovic. Johan och Zlatko …

...

Frilans Finans startar gul fackklubb

En gul fackförening har startats av företaget Frilans Finans. Det uppger företagets VD Stephen Schad under Journalistförbundets seminarium i Almedalen, skriver tidningen Journalisten.
Ett fack som kontrolleras av arbetsgivaren. Det är i korthet definitionen på ett så kallat ”gult fackförbund”. Egenanställningsföretaget Frilans Finans …

...

Föll genom tak – utredning om dödsolycka läggs ned

Arbetaren föll åtta meter genom taket och avled senare av sina skador. Nu läggs dock förundersökningen om arbetsmiljöbrott ned, skriver Byggnadsarbetaren.
Olyckan inträffade i augusti förra året, i samband med ett byggnadsarbete på en gård i Sjöbo. En man arbetade med att byta …

...

De anställda bjöds på fest – sedan varslades de

Esab tog över Sandviks verksamhet och de anställda bjöds på fest. Bakom kulisserna hade företaget dock redan meddelat Arbetsförmedlingen att tillverkningen skulle flyttas till Tjeckien – och de flesta av arbetarna sägas upp. Detta skriver Dagens Arbete.

I början av januari övertogs Sandviks …

...

Besättningsman fick ström genom kroppen

Besättningsmannen arbetade på ett fartyg utanför södra Öland när han fick ström genom kroppen och tvingades hämtas med räddningshelikopter.
Det var på eftermiddagen den 27 juni som polisen larmades till ett fartyg utanför Ölands kust, i höjd med Mörbylånga. En besättningsman hade råkat ut för en arbetsplatsolycka, där han …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor