Söndagen den 19 augusti 2018

← Senaste numret • 5 2018

Målarnas Facktidning nr 5 - 2018
Klicka på bilden

Nyheter

“Titta på lite grejor att rikta upp plåt med”


Markus Lindell och Stefan Johansson. Foto: Jan-Erik Johansson


MÅLARNYTT

I Globen samlades ett 70-tal utställare från fordonsbranschens service och eftermarknad under mässnamnet Autogloben.
– Bra att ha konkurrenterna samlade på ett ställe en dag.

Ronny Pihlblad.
Foto: Jan-Erik Johansson

Det säger Stefan Johansson som ihop med kollegan Markus Lindell besökte Stockholm Globe Arena. De driver Rimforsa Billackering AB och åker gärna på mässor då tillfälle ges.

– Vi vill hålla oss uppdaterade och så har vi med en inköpslista också, säger Stefan Johansson.

Mässan är för hela verkstadsbranschen, men i alla fall 7-8 av utställarna hade anknytning till lacksidan och med en del erbjudanden.

Exempelvis WER där Stefan och Markus fastnat vid deras hylla med nya slipmaskiner och tittar närmare på den batteridrivna handslip iBrid Nano, en multimaskin med flera funktioner.

LÄS ÄVEN: Lackbranschen är glödhet – men färre väljer att utbilda sig

– Inte så dum alls, bra med en lite mindre maskin. Men annars har vi väl inte hittat något jättespeciellt ännu. Det är lite förbättringar på verktyg och så som är bra att hålla koll på, säger Markus Lindell.

– Kanske ska vi titta på lite grejor att rikta upp plåt med också, kunna fixa en småskada. Det efterfrågas, tillägger Stefan Johansson.

Markus Lindell och Stefan Johansson.
Foto: Jan-Erik Johansson

Och just det temat är faktiskt en återkommande tanke från flera håll på mässan; Ronny Pihlblad VD för svenska PIVAB, som tillverkar allt till lackverkstäder, höll ett föredrag på mässan kallat ”Teknik och miljö i framtidens lackverkstäder”.

Där siade han om en bransch med fler och modernare bilar, fler småskador och både kunder och försäkringsbolag som kräver snabba och smidiga lösningar. Att lämna till plåtverkstaden ena veckan och lackverkstaden nästa, nej det funkar inte längre.

LÄS ÄVEN: Marcus testar målarnas utrustning

– Plåt och lack tillsammans är det som kommer krävas. Effektiva flöden där välutbildad personal gör alla momenten på ett ställe. Snabbt och smidigt för kunden, menade Pihlblad som också tror att branschen kan gå mot mer mobila enheter för lackering. Att komma till kunden i stället för tvärtom.

– Kanske en mobil enhet på Arlanda? ”Få din bil fixad och klar under semestern”. Det går inte backa denna utveckling och den som inte hänger med blir akterseglad, siade Pihlblad och visade sin mobila lösning Dent Mobile som Målarnas skrivit om tidigare.

Bolest i Varberg fanns förstås med på mässan. De puffade hårt för sin Daisy Wheel, en helautomatisk färgblandare som funnits på marknaden ett par år nu.

Daisy Wheel. Foto: Pressbild

Principen är samma som blandarna i färgaffären fast med mycket större exakthet där maskinen följer receptet med precision på +/- 0,05 gram.

– Två personer som blandar manuellt gör inte samma färg, så är det. Med den här så blir färgen för första gången enligt receptet på ”riktigt”, menar Conny Anthav, säljare Bolest.

LÄS ÄVEN: ”Jag har växt som människa och lackerare”

Daisy Wheel laddas med lufttäta flaskor med färger från valfri leverantör och kan bestyckas efter just dina behov. Maskinen har en självrengörande funktion. Prislappen ligger runt 300 000 kronor och då ingår utbildning i maskinen.

Jan-Erik Johansson


Globens golv var nästintill fullt när ett 70-tal utställare visade nyheter för bilverkstaden. Inga mängder, men en del nytt smått och gott fanns på lacksidan. Foto: Jan-Erik Johansson


 


Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-03-14 09:19


Mer Nyheter

Underjordiskt jättebygge stoppas – farlig arbetsmiljö

Usel säkerhet, rasrisk och odetonerat sprängmedel i tunnlarna. Nu har det underjordiska a...

Judoträning ska förebygga fallskador

Fallskador är en av de allra vanligaste arbetsskadorna inom byggbranschen. I ett nytt pro...

Boken som ska minska dödsolyckorna på jobbet

Dödsolyckorna inom byggbranschen är fler än inom någon annan yrkeskategori i Sverige. Den...

Pride: Facken tar ställning för allas lika värde

För inte särskilt många år sedan sågs hbtq-världen som något excentriskt, marginellt och ...

Ny HBTQ-handbok för inkluderande arbetsplatser

Hur kan din arbetsplats bli mer trygg och inkluderande för HBTQ-personer? I den nya handb...

Myndighetens beslut: Asbest gör comeback i USA

Asbest kommer åter att börja tillåtas i nya byggnadsmaterial i USA. Det meddelar landets ...

Byggnads och Peab når förlikning efter uppsägningar

Peab och Byggnads har nått en förlikning i stämningsprocessen, efter att 16 provanställda...

Regeringen tillsätter en jämlikhetskommission

Regeringen har beslutat att tillsätta en jämlikhetskommission, med uppdrag att lämna förs...

Kvinna avliden efter fallolycka i gruva

Under fredagen skadades en anställd vid LKAB:s gruva Svappavaara i Kiruna vid ett fall fr...

Forskare: 230 000 personer dör av asbest varje år

Antalet asbestrelaterade dödsfall i världen brukar beräknas till cirka 100 000 årligen. E...

Nyheter

Underjordiskt jättebygge stoppas – farlig arbetsmiljö

Usel säkerhet, rasrisk och odetonerat sprängmedel i tunnlarna. Nu har det underjordiska arbetet vid Förbifart Stockholms arbetsplats på Lovö stoppats på grund av de många arbetsmiljöbristerna, skriver Byggnadsarbetaren.
Under våren har Trafikverket och Arbetsmiljöverket uppmärksammat åtskilliga arbetsmiljöproblem vid Förbifart Stockholms arbetsplatser på Lovö.
Förutom …

...

Judoträning ska förebygga fallskador

Fallskador är en av de allra vanligaste arbetsskadorna inom byggbranschen. I ett nytt projekt satsar försäkringsbolaget AFA därför på att förebygga skadorna vid fall – genom att träna byggarbetare i judo.
Det var när Afa försäkringar träffade på Svenska judoförbundet under Almedalsveckan 2017 som idén till det gemensamma projektet uppstod, …

...

Boken som ska minska dödsolyckorna på jobbet

Dödsolyckorna inom byggbranschen är fler än inom någon annan yrkeskategori i Sverige. Den nya boken ”Beteendebaserad säkerhet” ska försöka ändra på det – genom att stärka säkra beteenden på arbetsplatserna.
Mellan 2007 och 2016 inträffade totalt 103 dödsolyckor inom byggverksamhet – detta utan att ta med utstationerad arbetskraft i statistiken.

...

Pride: Facken tar ställning för allas lika värde

För inte särskilt många år sedan sågs hbtq-världen som något excentriskt, marginellt och onödigt för fackförbunden att engagera sig i. Särskilt gällde det bland de manligt dominerande LO-facken. Så ser det inte längre ut. Under årets Pride-vecka i Stockholm deltar LO och Målareförbundet i seminarier, Pride-park och går i …

...

Ny HBTQ-handbok för inkluderande arbetsplatser

Hur kan din arbetsplats bli mer trygg och inkluderande för HBTQ-personer? I den nya handboken ”Arbetsplatsen i regnbågens alla färger” försöker Unionen besvara just den frågan, skriver ETC.
Att vara öppen med sin sexuella läggning eller könsidentitet på jobbet kan vara väldigt svårt …

...

Myndighetens beslut: Asbest gör comeback i USA

Asbest kommer åter att börja tillåtas i nya byggnadsmaterial i USA. Det meddelar landets federala miljöskyddsmyndighet (EPA) i en ny rapport, skriver Yle Nyheter.
USA:s federala miljöskyddsmyndighet (EPA) ser inte längre till risken med asbest i luften, marken …

...

Byggnads och Peab når förlikning efter uppsägningar

Peab och Byggnads har nått en förlikning i stämningsprocessen, efter att 16 provanställda byggnadsarbetare avskedades 2016. Detta skriver Byggnadsarbetaren.
Det var under sommaren 2016 som Peab avskedade 16 provanställda byggnadsarbetare från Östrandsfabriken i Timrå. Svenska Byggnadsarbetareförbundet valde då att stämma Peab till Arbetsdomstolen.
Dels …

...

Regeringen tillsätter en jämlikhetskommission

Regeringen har beslutat att tillsätta en jämlikhetskommission, med uppdrag att lämna förslag som ska minska klyftorna i Sverige.
Det gäller bland annat åtgärder som bidrar till att utjämna skillnader i uppväxtförhållanden samt i möjligheter till god utbildning och arbete med goda arbetsvillkor.
– Klyftor mellan rika och fattiga, mellan män och …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor