jan-olov gustavsson

 • Bilden föreställer Jan-Olov Gustafsson. Han har kort hår, skägg och glasögon. Han sitter mellan två andra personer vid ett mötesbord.

  Jan-Olov Gustafsson fick frågor om Dataskyddsförordningen (GDPR) som gäller som lag i alla EU:s medlemsländer från och med den 25 maj. Foto: Tomas Nyberg

 • Bilden föreställer ett långt mötesbord där sex personer sitter. De tittar mot ena kortsidan, där Målareförbundets ordförande Mikael Johansson står och pratar framför en whiteboard-tavla.

  Tillfälle för informationsutbyte och frågor när förbundsledningen besökte avdelning 9. Foto: Tomas Nyberg

 • Bilden är en gruppbild utomhus, som föreställer åtta personer som står i snön framför en byggnad vars skylt har 6F-förbundens logotyper på sig. Det är Byggnads, Målarna, Fastighets, Seko och Elektrikernas logotyper.

  Från vänster: Christoffer Ågren, Jan-Olov Gustafsson, Fredrik Adolfsson, Peter Sjöstrand, Johan Ryttare, Mikael Johansson, Mats Eriksson, Josefin Nilsson. Foto: Tomas Nyberg

 • Bilden föreställer MÅlareförbundets ordförande Mikael Johansson, som står och gestikulerar med händerna framför en whiteboard. Han har blå skjorta och glasögon på sig.

  Mikael Johansson pratade om att Målareförbundet måste försöka få människor som är fackligt engagerade att också vara demokratiskt engagerade i organisationen. Foto: Tomas Nyberg

 • Bilden föreställer Josefin Nilsson och Mats Eriksson från avdelning 9. Josefin har långt, brunt hår och stora ringar i öronen. Mats Eriksson har inget hår och blå t-shirt. De tittar åt vänster i bilden och verkar lyssna på någon som pratar.

  Josefin Nilsson och Mats Eriksson från avdelning 9. Foto: Tomas Nyberg

Förbundsledningen är ute på sin sedvanliga turné till avdelningarna runt om i landet. Målarnas facktidning hakade på när det var dags för styrelsemöte i avdelning 9 Gävle-Dala.

Mikael Johansson, ordförande i Målareförbundet, och de båda vice ordförandena Peter Sjöstrand och Jan-Olov Gustafsson mötte styrelsen för avdelning 9 på fackets kontor i Gävle. Ledningen har redan varit i flera av förbundets avdelningar och fler resor väntar efter denna.

LÄS ÄVEN: LO Gävle-Dala samlade skyddsombuden för utbildning

Mötena blir tillfällen för information och frågor. Det har handlat en del om den nya organisationen som trätt i kraft sedan årsskiftet. Beslutet om ett organisationsnummer togs efter hård debatt och oenighet.

Hur gick det sen, kan man ju fundera?

– Det går bra. Det har bara varit positivt när vi varit ute och träffat avdelningarna. Även de som var emot det har accepterat beslutet och jobbar på bra, säger Peter Sjöstrand.

– Framförallt tror jag de märkt att det går enkelt med budgeten.

Johan Ryttare håller med och berättar att avdelningen kunde lägga mer fokus på vad de gör än vilket konto olika saker ska ligga på.

LÄS ÄVEN: Målareförbundet lämnar Nordea

Gällande ekonomin har förbundsstyrelsen sedan tidigare beslutat att lämna Nordea, men inte själva.

– Vi ligger på LO:s ramavtal och inväntar LO:s förhandlingar med övriga storbanker, säger Jan-Olov Gustafsson.

Peter Sjöstrand berättar att organisationen är på väg att uppfylla målen gällande fler skyddsombud och medbestämmandeombud. I avdelning 9 finns 36 företag med fler än 5 anställda, där facket har rätt att utse skyddsombud, men det finns inget.

Peter Sjöstrands uppmaning är att se det som en möjlighet och leta rätt på vilka de är och göra insatser.

– Avdelningarna gör ett jättebra arbete, vi får fler och fler som är förtroendevalda ute på arbetsplatserna. Nu behöver vi boosta upp även den demokratiska organisationen med fler förtroendevalda i sektionerna.

LÄS ÄVEN: Målet: Minst 50 nya skyddsombud

När förbundsledningen besöker avdelning 9 är det snart dags för årsmöten i sektionerna. Gävlesektionen är en av de som valts ut till försöksval över internet som tidningen berättade om i förra numret.

– 3000 medlemmar får möjligheten att delta i försöksvalen. Sektionerna är valda utifrån demokratiutredningen och är en blandning av stora, små, fungerande och vilande sektioner, säger Mikael Johansson som hoppas att organisationen kan få upp det dåliga valdeltagandet som legat på 2,9 procent.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se