Måndagen den 18 juni 2018

← Senaste numret • 5 2018

Målarnas Facktidning nr 5 - 2018
Klicka på bilden

"Stoppa slavarbetet"

Per Eklund: "Stoppa slavarbetet"

VIKARIERANDE REDAKTÖR’N "Vi ska inte ha arbetstagare i Sverige som är livegna, utan möjlighet att självständigt kunna ansluta sig till en facklig organisation, oavsett det är svenska eller utländska företag", skriver Per Eklund.

 • Bilden föreställer Jan-Olov Gustafsson. Han har kort hår, skägg och glasögon. Han sitter mellan två andra personer vid ett mötesbord.

  Jan-Olov Gustafsson fick frågor om Dataskyddsförordningen (GDPR) som gäller som lag i alla EU:s medlemsländer från och med den 25 maj. Foto: Tomas Nyberg

 • Bilden föreställer ett långt mötesbord där sex personer sitter. De tittar mot ena kortsidan, där Målareförbundets ordförande Mikael Johansson står och pratar framför en whiteboard-tavla.

  Tillfälle för informationsutbyte och frågor när förbundsledningen besökte avdelning 9. Foto: Tomas Nyberg

 • Bilden är en gruppbild utomhus, som föreställer åtta personer som står i snön framför en byggnad vars skylt har 6F-förbundens logotyper på sig. Det är Byggnads, Målarna, Fastighets, Seko och Elektrikernas logotyper.

  Från vänster: Christoffer Ågren, Jan-Olov Gustafsson, Fredrik Adolfsson, Peter Sjöstrand, Johan Ryttare, Mikael Johansson, Mats Eriksson, Josefin Nilsson. Foto: Tomas Nyberg

 • Bilden föreställer MÅlareförbundets ordförande Mikael Johansson, som står och gestikulerar med händerna framför en whiteboard. Han har blå skjorta och glasögon på sig.

  Mikael Johansson pratade om att Målareförbundet måste försöka få människor som är fackligt engagerade att också vara demokratiskt engagerade i organisationen. Foto: Tomas Nyberg

 • Bilden föreställer Josefin Nilsson och Mats Eriksson från avdelning 9. Josefin har långt, brunt hår och stora ringar i öronen. Mats Eriksson har inget hår och blå t-shirt. De tittar åt vänster i bilden och verkar lyssna på någon som pratar.

  Josefin Nilsson och Mats Eriksson från avdelning 9. Foto: Tomas Nyberg

Förbundsledningen besöker avdelningarna

Nyheter

Förbundsledningen är ute på sin sedvanliga turné till avdelningarna runt om i landet. Målarnas facktidning hakade på när det var dags för styrelsemöte i avdelning 9 Gävle-Dala.


Mikael Johansson, ordförande i Målareförbundet, och de båda vice ordförandena Peter Sjöstrand och Jan-Olov Gustafsson mötte styrelsen för avdelning 9 på fackets kontor i Gävle. Ledningen har redan varit i flera av förbundets avdelningar och fler resor väntar efter denna.


LÄS ÄVEN: LO Gävle-Dala samlade skyddsombuden för utbildning


Mötena blir tillfällen för information och frågor. Det har handlat en del om den nya organisationen som trätt i kraft sedan årsskiftet. Beslutet om ett organisationsnummer togs efter hård debatt och oenighet.


Hur gick det sen, kan man ju fundera?


– Det går bra. Det har bara varit positivt när vi varit ute och träffat avdelningarna. Även de som var emot det har accepterat beslutet och jobbar på bra, säger Peter Sjöstrand.


– Framförallt tror jag de märkt att det går enkelt med budgeten.


Johan Ryttare håller med och berättar att avdelningen kunde lägga mer fokus på vad de gör än vilket konto olika saker ska ligga på.


LÄS ÄVEN: Målareförbundet lämnar Nordea


Gällande ekonomin har förbundsstyrelsen sedan tidigare beslutat att lämna Nordea, men inte själva.


– Vi ligger på LO:s ramavtal och inväntar LO:s förhandlingar med övriga storbanker, säger Jan-Olov Gustafsson.


Peter Sjöstrand berättar att organisationen är på väg att uppfylla målen gällande fler skyddsombud och medbestämmandeombud. I avdelning 9 finns 36 företag med fler än 5 anställda, där facket har rätt att utse skyddsombud, men det finns inget.


Peter Sjöstrands uppmaning är att se det som en möjlighet och leta rätt på vilka de är och göra insatser.


– Avdelningarna gör ett jättebra arbete, vi får fler och fler som är förtroendevalda ute på arbetsplatserna. Nu behöver vi boosta upp även den demokratiska organisationen med fler förtroendevalda i sektionerna.


LÄS ÄVEN: Målet: Minst 50 nya skyddsombud


När förbundsledningen besöker avdelning 9 är det snart dags för årsmöten i sektionerna. Gävlesektionen är en av de som valts ut till försöksval över internet som tidningen berättade om i förra numret.


– 3000 medlemmar får möjligheten att delta i försöksvalen. Sektionerna är valda utifrån demokratiutredningen och är en blandning av stora, små, fungerande och vilande sektioner, säger Mikael Johansson som hoppas att organisationen kan få upp det dåliga valdeltagandet som legat på 2,9 procent.


Helena Forsberg

helena.forsberg@mittmedia.seMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-04-10 10:10


Mer Nyheter

21 byggarbetare omkom på VM-arenorna ”Fifa har inte tagit sitt ansvar”

  När fotbolls-VM sparkades igång var facit för arbetsmiljön vid byggandet av areno...

Riksdagens beslut: Välfärdsvinsterna ska inte begränsas

Vinsterna i välfärden kommer inte att begränsas. Det avgjordes i en riksdagsomröstning 7 ...

Utbildningsutskottet: Nej till högskolebehörighet på yrkesprogram

Riksdagen borde säga nej till regeringens förslag om högskolebehörighet på yrkesprogramme...

Förtroendevalda ska stärkas

”Arbetsplatsorganisering” heter steg ett i Målareförbundets nya utbildningssatsning för M...

Pontus Boström in i Elektrikernas förbundsledning

Vid Elektrikerförbundets förbundsmöte 27-29 maj, valdes Pontus Boström in i förbundsledni...

Målarnytt från från Alcro och Becker

MÅLARNYTT Tikkurila, som äger både Alcro och Becker, visade ett par nyheter på Nordbygg-...

Fack och arbetsgivare överens om inskränkningar i strejkrätten

(Texten uppdaterades 2018-06-05, 18.06) Det ska inte längre vara tillåtet att vidta konf...

Praktiska gymnasiet krävs på 28 miljoner kronor av Skolverket

Skolverket har beslutat att kräva tillbaka 28 miljoner kronor av friskoleföretaget Prakti...

Samma problem där som här

Vi lever i en globaliserad värld. Människor och företag flyttar över gränser för att hitt...

95 procent av de belgiska byggarbetarna är medlemmar i facket

Utanför Norden är det Belgien som har den högsta organisationsgraden av alla länder i EU....

Nyheter

21 byggarbetare omkom på VM-arenorna ”Fifa har inte tagit sitt ansvar”

 
När fotbolls-VM sparkades igång var facit för arbetsmiljön vid byggandet av arenorna att 21 byggnadsarbetare dött.
– Fifa har tydligt misslyckats med att på allvar använda sitt inflytande för att säkerställa att internationella arbetsstandarder följts vid byggande och renoveringar av arenorna till fotbolls-VM i Ryssland, säger Ambet Yuson, generalsekreterare för …

...

Riksdagens beslut: Välfärdsvinsterna ska inte begränsas

Vinsterna i välfärden kommer inte att begränsas. Det avgjordes i en riksdagsomröstning 7 juni, där allianspartierna och Sverigedemokraterna röstade ned regeringens proposition.
Redan i oktober 2014 enades regeringen och Vänsterpartiet om målet att begränsa vinster i välfärden. Samarbetet ledde till framtagandet av den proposition som riksdagen tog ställning till …

...

Utbildningsutskottet: Nej till högskolebehörighet på yrkesprogram

Riksdagen borde säga nej till regeringens förslag om högskolebehörighet på yrkesprogrammen. Det anser Utbildningsutskottet, som menar att förslaget kan leda till att ännu färre elever söker till yrkesprogrammen. Därmed kan det förväntas att riksdagen inte kommer att anta förslaget.
Nästa vecka fattas riksdagsbeslut angående regeringens förslag om utökade möjligheter …

...

Förtroendevalda ska stärkas

”Arbetsplatsorganisering” heter steg ett i Målareförbundets nya utbildningssatsning för MB och SO över hela landet.
– Målet från förbundet med den här kursen är att deltagarna ska kunna organisera, rekrytera och vara bärare av kollektivavtalet på sina arbetsplatser, säger kursledare Angela Osorio.
Hon är en av flera kursledare från Runö Folkhögskola …

...

Pontus Boström in i Elektrikernas förbundsledning

Vid Elektrikerförbundets förbundsmöte 27-29 maj, valdes Pontus Boström in i förbundsledningen, när han valdes till 2 vice ordförande.
Ulf Carlsson, som tidigare varit 2 vice ordförande i Elektrikerna, avgick vid förbundsmötet. Pontus Boström valdes som ny på posten.
LÄS ÄVEN: Fack och arbetsgivare överens om inskränkningar …

...

Målarnytt från från Alcro och Becker

MÅLARNYTT
Tikkurila, som äger både Alcro och Becker, visade ett par nyheter på Nordbygg-mässan. De släpper nu en ny ergonomisk variant av burk till de båda märkena. Med avlång form kan den bäras närmare kroppen vilket ger bättre bärställning och hela rollern går dessutom i.
Burken har två öppningsflikar för att …

...

Fack och arbetsgivare överens om inskränkningar i strejkrätten

(Texten uppdaterades 2018-06-05, 18.06)
Det ska inte längre vara tillåtet att vidta konfliktåtgärder som inte syftar till att uppnå kollektivavtal. Så lyder en del av det gemensamma förslag som under tisdagen presenterades av facken och arbetsgivarna.
Under en sent sammankallad pressträff på tisdagseftermiddagen meddelade de centrala parterna på den svenska arbetsmarknaden …

...

Praktiska gymnasiet krävs på 28 miljoner kronor av Skolverket

Skolverket har beslutat att kräva tillbaka 28 miljoner kronor av friskoleföretaget Praktiska Sverige AB. Anledningen är brister i utbildningskontrakten på gymnasieskolans lärlingsutbildningar.
– Vi har fått signaler om att Praktiska inte uppfyllt sina åtaganden kopplat till statsbidrag. Detta, tillsammans med att bolaget är den största mottagaren av statsbidrag för gymnasial …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor