• Bilden är en närbild på sidofickan på ett par blå jeans. Sju olika Euro-sedlar sticker upp ur fickan.

    Bild: Pixabay

EU:s medlemsländer har kommit överens om att lika lön ska gälla för utstationerad arbetskraft som inhemsk på samma arbetsplats.

I höstas kom EU:s arbetsmarknadsministrar överens om principen lika lön för lika arbete. Sedan dess har medlemsländerna förhandlat med EU-parlamentet och kommissionen om en slutlig lagtext, och nu är de alltså överens.

LÄS ÄVEN: Bred uppslutning bakom hårdare regler mot lönedumpning

Uppgörelsen ska godkännas av EU-parlamentet och av rådet innan det är helt klart, men redan i höstas fanns en bred majoritet bland medlemsländerna för förslaget.

Enligt nuvarande EU-direktiv ska utstationerade arbetare ha rätt till minimilön. 2007 slog EU-domstolen fast att det kravet ska betraktas som ett lönetak, inte som ett golv.

Den svenska regeringen har drivit på för förändrade regler i flera år och såväl arbetsmarknadsminister Ylva Johansson som EU-parlamentariker Marita Ulvskog (S) har uttryckt stor glädje över framgången.

– Äntligen är det i mål, jag känner mig glad och lycklig. Det här betyder mycket för den svenska arbetsmarknaden och nu kommer det bli väldigt svårt att dumpa löner, säger EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S), som är ordförande i sysselsättningsutskottet, till Svt.

LÄS ÄVEN: Facket sätter ned foten om utländska arbetare: ”Lönedumpning”

Det finns också kritiker. Moderata EU-parlamentarikern Christofer Fjellner varnar för att ökade byråkrati kommer göra det svårare för arbetsgivare att anställa utländsk arbetskraft i ett läge där Sverige är i stort behov.

– Vi har fått en sämre och otydligare lagstiftning som dessutom hotar den svenska modellen på arbetsmarknaden då EU-domstolen får makt att uttolka kollektivavtalen, säger Christofer Fjellner till Europaportalen.

– Det är bara strunt. Vi har säkrat den svenska modellen genom att vi exporterar en del av våra lösningar till andra länder, det finns ett närmande mellan den svenska modellen och det beslut vi fattade, svarar Marita Ulvskog.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se

LÄS ÄVEN: Facklig-politisk allians för arbetstagares rättigheter i EU


Uppgörelsen om utstationering

Lika lön för lika arbete på samma arbetsplats.

Utstationering får uppgå till 12 månader plus möjlig förlängning på sex månader.

Reglerna ska implementeras senast två år efter fattat beslut.

Transportsektorn undantas tillsvidare. Där pågår separata förhandlingar som inte är klara.