• Foto: Tomas Nyberg

Måleriyrkets museum har stängt sina dörrar, men än är det inte klart vad som händer med samlingarna.

Sedan det blev känt att museet skulle läggas ned har många tagit kontakt med branschens parter som är ägare. Flera mer eller mindre seriösa förslag har kommit.

Målareförbundet och Måleriföretagen som äger samlingarna som idag finns på Brännkyrkagatan på Söder i Stockholm har träffat ett stort antal intressenter.

– Jag är imponerad och ödmjuk över vilket engagemang det finns för museets framtid, säger Mikael Johansson, Målareförbundets ordförande.

LÄS ÄVEN: TV+TEXT: Nedräkning för Målerimuseet – tar någon över samlingarna?

Men engagemang betalar inte hyran så styrelsen för Måleriutveckling som idag driver museet har sållat bland de som visat intresse.

– Det finns nu två huvudalternativ som kämpar om vår uppmärksamhet om förslag till beslut, säger Mikael Johansson, ordförande i Målareförbundet.

En är en ideell förening som är under bildande i syfte att ta över museet i samma lokaler. Det är en samling av måleriföretagare, målare och kulturmänniskor.

En annan intressent som hängt med från början är Emil Ibjer som i Lövestad utanför Sjöbo i Skåne har en antikjärnhandel och ett speceri- och bosättningsbutiks-museum. Han tycker att ett målerimuseum skulle komplettera hans verksamhet och är beredd att ta sig an hela samlingen.

LÄS ÄVEN: Rekord för Målerimuseet

Mikael Johansson är tacksam att det finns sådant intresse eftersom verksamheten pågått i 50 år är det ingen som vill att samlingarna ska köras till deponi eller skingras. Beslut om vem som får överta Måleriyrkets museum väntas komma i mitten av maj.

– Trovärdighet i intressentens upplägg är viktigast. Ingen kan garantera framtiden men vi gör en rimlig bedömning utifrån vad vi kan se idag.