Söndagen den 19 augusti 2018

← Senaste numret • 5 2018

Målarnas Facktidning nr 5 - 2018
Klicka på bilden

  • Ett 30-tal kvinnliga målare möttes i början på maj för att diskutera en strategi för att tjejer ska få jämställda villkor på arbetsplatserna och i facket. Samtidigt träffades också kvinnliga nätverk från Elektrikerna och Byggnads. Foto: Diana Oldenburg

  • Foto: Chris Smedbakken, thesegrainsofsand.com

  • I grupper diskuterades sedan bland annat vad som görs i regionerna för att få branschen och organisationen med jämställd. Foto: Chris Smedbakken, thesegrainsofsand.com

  • Foto: Chris Smedbakken, thesegrainsofsand.com

  • Under Metoo-rörelsen i höstas skrev över 4000 kvinnor i byggbranschenunder ett upprop mot sexism och sexuella trakasserier på jobbet. Foto: Chris Smedbakken, thesegrainsofsand.com

Förbundsöverskridande samarbete för en mer jämställd bransch

Nyheter

Mellan 7 och 9 maj samlades Elektrikerförbundets ElQvinnorna, Målareförbundets Mira och Byggnads Näta till en gemensam kvinnoförbundskonferens på kursgården Rönneberga, Lidingö. Där diskuterade de bland annat hur man kan göra branschen mer jämställd.


Under de tre dagarna arbetade de gemensamt eller förbundsvis med olika aktuella frågor, samt reviderade, gick igenom och uppdaterade sina respektive handlingsplaner.


När tidningen besökte konferensen på onsdagen hade medlemmarna i de tre förbunden precis delats in i olika mindre grupper, baserat på var i landet de verkade.


I grupperna diskuterades sedan bland annat vad som görs i regionerna för att få branschen och organisationen med jämställd – och vad medlemmarna mer skulle önska att det gjordes. De tre förbundens medlemmar kunde även lära och inspireras av varandra för att utveckla sin respektive verksamhet.


Det visade sig till exempel att det fanns regioner inom Byggnads som inte har något kvinnoförbund ännu – men väldigt gärna vill få igång ett.


LÄS ÄVEN: Kvinnorna kommer på bred front


I vissa regioner pratades det om ett mer långvarigt och yrkesöverskridande samarbete mellan de tre kvinnoförbunden.


– Det vore jättekul om vi kunde få ihop något tillsammans, och vill jättegärna ha mer samarbete, säger exempelvis en deltagare från Elektrikerförbundet, som satt med i gruppen för Stockholm och Gotlandsområdet.


– Vi har ju alla samma problem mer eller mindre, och jobbar på samma arbetsplatser, säger en annan deltagare från Målareförbundet.


LÄS ÄVEN: Mira: ”Vi måste ha våra kollegor i ryggen”


Bland andra Stockholm– och Gotlandsområdet (områdena har olika namn och geografisk omfattning förbunden emellan) började redan under konferensen att planera för ett fortsatt samarbete. Gemensamma träffar och Facebookgrupper diskuterades och arbetsgrupper sattes ihop.


Tanken med detta samarbete är bland annat en samverkan i att informera och värva nya medlemmar. Om en av medlemmarna möter på en kvinna i ett av de andra yrkena som ännu inte är med i facket, så ska medlemmen kunna tipsa en nätverkskompis i det aktuella facket om att komma ut och informera.


– Vi vill kunna prata över gränserna på ett annat sätt, med ett större mål. Vi är ett team nu, som kan dela erfarenheter och veta att det finns andra som kan stötta en, säger en deltagare.


LÄS ÄVEN: Över 4000 kvinnor i byggbranschen i upprop mot sexism och sexuella trakasserier


En annan, lite svårare, utmaning lyfts dock också. Metoo, trakasserier och diskriminering diskuteras. En deltagare lyfter att det ligger i allas intresse att frågorna om jämställdhet och trygghet tas på allvar.


– Det finns ju killar som också tycker att det är jättejobbigt med jargongen. Och även killar drabbas av till exempel klotter på toaletten, säger deltagaren.


Flera av deltagarna vittnar dock om hur arbetet med kvinnonätverken inte alltid tas på fullt allvar av manliga kollegor och – i vissa fall – fackliga instanser. En gemensam utmaning blir att vända den trenden, för att på sikt göra branschen mer jämställd.


– Det är jättebra att vi som är här sitter och pratar, men vi vet ju redan vad problemet är. Vi behöver ett sätt att nå ut till grabbarna – alla måste förstå. Man gör narr av Metoo och det får ingen genomslagskraft. De förstår inte vad det handlar om och vi måste nå ut till dem, säger en deltagare.


Chris Smedbakken

christina.smedbakken@mittmedia.seMira


Mira som är ett kvinnligt nätverk inom Målareförbundet står för Målinriktade, Inspirerande, Respekterade och Accepterade. Varje avdelning inom Svenska Målareförbundet har en kontaktperson för Mira. Går att hitta på www.malareforbundet.se Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-05-18 12:50


Mer Nyheter

Underjordiskt jättebygge stoppas – farlig arbetsmiljö

Usel säkerhet, rasrisk och odetonerat sprängmedel i tunnlarna. Nu har det underjordiska a...

Judoträning ska förebygga fallskador

Fallskador är en av de allra vanligaste arbetsskadorna inom byggbranschen. I ett nytt pro...

Boken som ska minska dödsolyckorna på jobbet

Dödsolyckorna inom byggbranschen är fler än inom någon annan yrkeskategori i Sverige. Den...

Pride: Facken tar ställning för allas lika värde

För inte särskilt många år sedan sågs hbtq-världen som något excentriskt, marginellt och ...

Ny HBTQ-handbok för inkluderande arbetsplatser

Hur kan din arbetsplats bli mer trygg och inkluderande för HBTQ-personer? I den nya handb...

Myndighetens beslut: Asbest gör comeback i USA

Asbest kommer åter att börja tillåtas i nya byggnadsmaterial i USA. Det meddelar landets ...

Byggnads och Peab når förlikning efter uppsägningar

Peab och Byggnads har nått en förlikning i stämningsprocessen, efter att 16 provanställda...

Regeringen tillsätter en jämlikhetskommission

Regeringen har beslutat att tillsätta en jämlikhetskommission, med uppdrag att lämna förs...

Kvinna avliden efter fallolycka i gruva

Under fredagen skadades en anställd vid LKAB:s gruva Svappavaara i Kiruna vid ett fall fr...

Forskare: 230 000 personer dör av asbest varje år

Antalet asbestrelaterade dödsfall i världen brukar beräknas till cirka 100 000 årligen. E...

Nyheter

Underjordiskt jättebygge stoppas – farlig arbetsmiljö

Usel säkerhet, rasrisk och odetonerat sprängmedel i tunnlarna. Nu har det underjordiska arbetet vid Förbifart Stockholms arbetsplats på Lovö stoppats på grund av de många arbetsmiljöbristerna, skriver Byggnadsarbetaren.
Under våren har Trafikverket och Arbetsmiljöverket uppmärksammat åtskilliga arbetsmiljöproblem vid Förbifart Stockholms arbetsplatser på Lovö.
Förutom …

...

Judoträning ska förebygga fallskador

Fallskador är en av de allra vanligaste arbetsskadorna inom byggbranschen. I ett nytt projekt satsar försäkringsbolaget AFA därför på att förebygga skadorna vid fall – genom att träna byggarbetare i judo.
Det var när Afa försäkringar träffade på Svenska judoförbundet under Almedalsveckan 2017 som idén till det gemensamma projektet uppstod, …

...

Boken som ska minska dödsolyckorna på jobbet

Dödsolyckorna inom byggbranschen är fler än inom någon annan yrkeskategori i Sverige. Den nya boken ”Beteendebaserad säkerhet” ska försöka ändra på det – genom att stärka säkra beteenden på arbetsplatserna.
Mellan 2007 och 2016 inträffade totalt 103 dödsolyckor inom byggverksamhet – detta utan att ta med utstationerad arbetskraft i statistiken.

...

Pride: Facken tar ställning för allas lika värde

För inte särskilt många år sedan sågs hbtq-världen som något excentriskt, marginellt och onödigt för fackförbunden att engagera sig i. Särskilt gällde det bland de manligt dominerande LO-facken. Så ser det inte längre ut. Under årets Pride-vecka i Stockholm deltar LO och Målareförbundet i seminarier, Pride-park och går i …

...

Ny HBTQ-handbok för inkluderande arbetsplatser

Hur kan din arbetsplats bli mer trygg och inkluderande för HBTQ-personer? I den nya handboken ”Arbetsplatsen i regnbågens alla färger” försöker Unionen besvara just den frågan, skriver ETC.
Att vara öppen med sin sexuella läggning eller könsidentitet på jobbet kan vara väldigt svårt …

...

Myndighetens beslut: Asbest gör comeback i USA

Asbest kommer åter att börja tillåtas i nya byggnadsmaterial i USA. Det meddelar landets federala miljöskyddsmyndighet (EPA) i en ny rapport, skriver Yle Nyheter.
USA:s federala miljöskyddsmyndighet (EPA) ser inte längre till risken med asbest i luften, marken …

...

Byggnads och Peab når förlikning efter uppsägningar

Peab och Byggnads har nått en förlikning i stämningsprocessen, efter att 16 provanställda byggnadsarbetare avskedades 2016. Detta skriver Byggnadsarbetaren.
Det var under sommaren 2016 som Peab avskedade 16 provanställda byggnadsarbetare från Östrandsfabriken i Timrå. Svenska Byggnadsarbetareförbundet valde då att stämma Peab till Arbetsdomstolen.
Dels …

...

Regeringen tillsätter en jämlikhetskommission

Regeringen har beslutat att tillsätta en jämlikhetskommission, med uppdrag att lämna förslag som ska minska klyftorna i Sverige.
Det gäller bland annat åtgärder som bidrar till att utjämna skillnader i uppväxtförhållanden samt i möjligheter till god utbildning och arbete med goda arbetsvillkor.
– Klyftor mellan rika och fattiga, mellan män och …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor