Tisdagen den 18 september 2018

← Senaste numret • 6 2018

Målarnas Facktidning nr 6 - 2018
Klicka på bilden

"Vad vill ni?"

Helena Forsberg: "Vad vill ni?"

REDAKTÖR’N ”Det gör mig så glad att de förstår att valet är viktigt och att det är vår skyldighet att rösta”, skriver tidningens redaktör Helena Forsberg.

  • Foto: Privat

  • Foto: Privat

Hallå där, Kristian Eriksson!

Nyheter

Kristian Eriksson är målare på Sandå måleri i Varberg, och genomförde Ironman i Kalmar.


Var det din första Ironman?


– Ja, jag har inte gjort det här tidigare, det var med skräckblandad förtjusning. Jag har semester en vecka för jag visste ju inte hur jag skulle känna i kroppen. Jag har ont i nacken och ner i ryggen men annars är det okej.


Vad ingår i Ironman?


– Simning 3,8 kilometer, cykling 180,2 kilometer och så springer man ett maraton 42,195 kilometer. Det är det värsta samt bästa loppet jag genomfört. Publiken vart helt enastående igenom hela loppet, vilken folkfest!
LÄS ÄVEN: Anna Widholm och Elin Larsson tog hem SM-guldet
Vad driver dig till en sån här utmaning?


– Jag började med triathlon eftersom min flickvän höll på med det. Då provade jag kortare distanser, sen har det blivit mer och mer. Förra året gjorde jag en halv Iron man.


Hur tränade du inför detta?


– Jag har haft en coach i ett och ett halvt år som hjälpt mig med träningsupplägg. Träningstiden har ökat med tiden och nu i sommar har jag tränat 12-15 timmar i veckan. På vardagarna har det blivit mycket intervallträning och på helgerna har jag tränat längre pass. Det gäller att variera träningen mellan grenarna så man inte gör två lika pass efter varandra. Men även cykling och löpning efter varandra vid samma tillfälle för att träna på växlingarna.


Berätta om ditt lopp?


– Det började som jag tänkt mig 1:30 med simning, lite stökigt emellanåt som det alltid är då man slår sig fram bland folk och blir översimmad lite här och där.


– Cyklingen kändes bra tills 13-14 mil. Tryckte inte på för hårt men tog slut på krafter där, så sista milen blev tuffa. Jag försökte ta det lite lugnt in i mål för att hitta krafter för löpning och dessutom tappade jag hela min flaska med verktyg efter 90 km, så var lite nervös om nått skulle hända med cykeln men klarade mig.


– Löpningen började ok, kändes som jag i alla fall kunde jogga på nån mil innan jag fick huvudvärk och kände mig halvt illamående så jag gick mestadels mellan 12 till 27 kilometer innan min flickvän Malin peppade mig och jag fick krafter tillbaks. Det blev några få kilometer innan benen kändes som två betongblock.
LÄS ÄVEN: Jimmy blev totalförlamad: ”Jag ska tillbaka”
Vad hade du för målsättning?


– Jag hade tänkt runt 12 timmar. Proffsen gör det på 8-9 timmar och medel ligger på 11-12 timmar.


Hur gick det?


– 13 timmar och 41 minuter. Jag är jättenöjd. Även om jag hade ett mål med en kortare tid så omvärderade jag det under loppet till att ta mig i mål så det är jag glad att jag gjorde.


Har du nya mål?


– Jag ska inte lägga ner triathlon men jag har fått en dotter och vi har skaffat hus så nu blir det mycket tid med familjen. Det har varit tufft för min flickvän. Jag kommer fortsätta träna men inte så här mycket.


Helena Forsberg

helena.forsberg@mittmedia.se


 Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-09-14 10:00


Mer Nyheter

Måleri-NM 2018: Britta Spencer är Nordens bästa målare

Britta Spencer från Stockholm är Nordens bästa målare. Det stod klart efter de Nordiska m...

Jakten på den ultimata träskruven

MÅLARNYTT Essve har lagt ned fyra års forskning och tester för att skapa den ultimata tr...

Målarnas facktidning går över till LO Mediehus – oklar framtid för journalisterna

Sedan 2012 har Tidningen Elektrikern och därefter Målarnas facktidning producerats av Dal...

1,5 miljon kronor till målare

LO-TCO Rättsskydd lyckades utverka en ersättning på 1 592 000 kronor till enskilda målare...

Rapport från 6F: Låga löner ger inte fler jobb

Lägre löner ger inte fler jobb, dessutom har låglönejobb en spridningseffekt som gör att ...

Vad händer med fackets frågor efter valet?

– Blocköverskridande samarbeten kan få det att fungera dag för dag, det är något som komm...

Målarnytt: Slitstark amerikanare till Sverige

MÅLARNYTT Ultra Spec Scuff-X är det onödigt krångliga namnet på en för Sverige ny färg i...

Lego bygger sportbil – i Lego

Kan man bygga vad som helst i Lego? Det tycker i alla fall företaget själva, och bevisade...

Håkan Pettersson och Roland Ryberg ringer medlemmarna

LO-facken ringer sina medlemmar för att prata om kopplingen mellan arbetsliv , fackliga f...

Peab drog in förtroendevalds reseersättning – döms i AD

Peab tog bort den anställdes reseersättning när denne blev fackligt förtroendevald på hel...

Nyheter

Måleri-NM 2018: Britta Spencer är Nordens bästa målare

Britta Spencer från Stockholm är Nordens bästa målare. Det stod klart efter de Nordiska mästerskapen som nyligen avgjordes i Helsingfors.
Fem finalister från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island gjorde den 8 september upp om mästartiteln Nordens bästa målare på köpcentret Kamppi i Helsingfors. Bland denna elitsamling fanns Britta Spencer …

...

Jakten på den ultimata träskruven

MÅLARNYTT
Essve har lagt ned fyra års forskning och tester för att skapa den ultimata träskruven. Tillsammans med 100-tals hantverkare och forskare från sex länder har Essve använt en specialdesignad mätrobot och gjort över 1,6 miljoner mätningar för att hitta rätt.
Resultatet heter Essdrive och är en skruv med en patenterad …

...

Målarnas facktidning går över till LO Mediehus – oklar framtid för journalisterna

Sedan 2012 har Tidningen Elektrikern och därefter Målarnas facktidning producerats av Dala-Demokraten. Nu ska de ingå i LO Mediehus tillsammans med fem andra facktidningar. Det för att vara närmare LO.
– Beskedet kom väldigt oväntat och vi har ännu inte tagit ställning till om vi vill och kan följa med, …

...

1,5 miljon kronor till målare

LO-TCO Rättsskydd lyckades utverka en ersättning på 1 592 000 kronor till enskilda målare under 2017. Totalt var det 23 ärenden som avslutades under året.
När enskilda fackföreningsmedlemmar inte kommer längre i krav på ersättning från Försäkringskassan, arbetsgivare eller annan, så kan det egna fackförbundet gå in för stöd.
När inte …

...

Hallå där, Kristian Eriksson!

Kristian Eriksson är målare på Sandå måleri i Varberg, och genomförde Ironman i Kalmar.
Var det din första Ironman?
– Ja, jag har inte gjort det här tidigare, det var med skräckblandad förtjusning. Jag har semester en vecka för jag visste ju inte hur jag skulle känna i kroppen. Jag har …

...

Rapport från 6F: Låga löner ger inte fler jobb

Lägre löner ger inte fler jobb, dessutom har låglönejobb en spridningseffekt som gör att lönerna pressas nedåt. Det visar rapporten ”Låga löner funkar inte” som 6F och Katalys står bakom.
Utredningen är gjord av Anne-Marie Lindgren och presenterades vid ett seminarium där Karin Svanborg-Sjövall, VD för Timbro, också gav sin …

...

Vad händer med fackets frågor efter valet?

– Blocköverskridande samarbeten kan få det att fungera dag för dag, det är något som kommunerna gör, säger Mikael Johansson, Målareförbundets ordförande.
Men från fackligt håll finns också de som inte vill se att Socialdemokraterna söker stöd hos Allianspartier.
– Vi var medvetna om att valet skulle bli en rysare, att …

...

Målarnytt: Slitstark amerikanare till Sverige

MÅLARNYTT
Ultra Spec Scuff-X är det onödigt krångliga namnet på en för Sverige ny färg inom segmentet slitstark.
En Nordamerikansk latexfärg gjord för High-Traffic Areas, alltså hårt utsatta utrymmen som exempelvis hotell, kommersiella miljöer, skolkorridorer, sjukhus och liknande.
LÄS ÄVEN: Sveff kritiserar färgtest – men Folksam står …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor